Ötvös Tibor

Nagy sebességre kapcsoltak a streaming szolgáltatók

Préda, Nappali műszak - filmek, melyet szinte mindenki várt, de végül vegyes érzelmekkel álltunk fel a megnézésük után.

A Streaming szolgáltatók az első felfutás után komolyabb lejtmenetbe kezdtek és nevesebb sztárok illetve franchise-ok bevonásával próbálnak javítani a helyzetükön. Így nem csoda, hogy például a Beverly Hills-i zsaru 4 is a Netflixen debütál majd, vagy hogy a Disney+-ra pár héttel a mozis premier után felkerülnek a blockbusterek. Most három filmet emeltünk ki a kínálatból, melyek nagyon be voltak harangozva, de a végeredmény inkább vegyes érzéseket generál az emberben.

Préda
A Predator franchise számos méltatlan bejegyzést kapott már az 1987-es első rész óta. Elég csak a legutóbbi Ragadozóra gondolni vagy akár az Alien-kooperációt megemlíteni, hogy az ember a fejét fogva dőljön hátra és csodálkozzon, miért olyan nehéz egy ilyen faék egyszerűségű alaphelyzettel bíró karakterhez méltó filmet készíteni?

Nos, a Disney+-on megjelent Préda szerencsére már elindult a jó irányba, de sajnos még mindig oltári és idegesítő hibákkal és megoldásokkal van tele. Adott egy indián törzs, ahol mindenkinek megvan a szerepe, a nők gyűjtögetnek, a férfiak vadásznak. De persze ez nem elég karrier egy komancs lánynak, így Naru titokban gyakorol a vadászatokra. Egy nap meg is kapja a lehetőséget fivérétől, akivel egy pumát indulnak felkutatni.


Persze már viszonylag hamar találkozunk a Ragadozóval, de még ennél is gyorsabban megutáljuk a főhősnőt. Naru karaktere ugyanis egészen elképesztő módon idegesíti fel az embert. Bár a fába nagyon látványosan és pontosan dobálja a fejszéjét, de utána minden esetben csak a szerencsének vagy valaki másnak köszönheti azt, hogy nem hal meg.

Legékesebb példa erre a trailerben is látott medve, de van még előtte bőven és utána is bőven olyan esemény, ami nagyon ékesen bizonyítja, hogy mennyire nem érdemli meg az esélyt amit kér. A Préda ennek köszönhetően egy közepes film lett. Sok helyen olvastam, hogy az év legjobbja és hasonlók, de ha ez a film jobb, mint a Minden, mindenhol, mindenkor vagy akár a Top Gun: Maverick... arra nem tudok mit mondani.


A főszereplő Ragadozónál is eléggé megkérdőjeleződik a rátermettség, mert a végső halála nevetséges. De már alapból fura, hogy eddig bármilyen filmben is bukkant fel a Predátor, mindig veszített. Akár egy kommandóssal, akár egy rendőrrel, akár az Alienekkel került szembe, mindig alul maradt. És most persze egy indián lány is kicsinálta, miközben előtte fegyverrel ellátott prémvadászokat vágott le tucatjával.

A Predátor kinézete is kérdőjeleket vetett fel bennem. Méreteiben igen, de maszk nélkül nem igazán hasonlít az eddig megszokott Ragadozókra. Lehet hogy a saját bolygóján egy másik kontinensről érkezett példánnyal van dolgunk? Erre nem jön magyarázat, de még számos logikátlan pontra sem kapunk semmi érdemleges feloldást.

A pénzügyi siker hatására biztosan jön még folytatás, de azért van még mit finomítani és dolgozni a karakteren. De "kezdetnek" nem rossz, csak én személy szerint ennyi magasztaló kritika után nem ezt a végeredményt vártam. 6/10

Nappali műszak
Jamie Fox egyre lejjebb süllyed mióta leforgatta Quentin Tarantinoval a Django filmet. A Netflix közege sem ismeretlen számára, hiszen a Project Power: A Por ereje kapcsán egyszer már kénytelenek voltunk csalódni a szerepválasztásaiban. Nos, a Nappali műszak az első előzetesek alapján egészen pofás kis akció-horrornak tűnt, de sajnos végül jött a valóság - és a napfény.

A sztori szerint Kaliforniába a szikrázó napsütés és hőség ellenére is elkezdtek bevonulni a vámpírok. A levadászásukból él Jamie Fox karaktere, aki a fogakat eladva próbál pénzt keresni. Egy nap azonban rossz vámpírt kap el, akinek teremtője, egy über-vámpír (nem, nem sofőr) bosszút esküszik.


A Nappali műszak próbálja a John Wick és a Tyler Rake: A kimenekítés receptjét követve "őszinte akciójelenetekkel" sokkolni a nézőit, de sajnos a rengeteg és gagyi CGI-vámpírnak köszönhetően egész egyszerűen nevetséges az egész. Mondjuk a négy fős harc a fészekben egészen jól indul, de a végére ott is komoly problémák adódnak.

Ráadásul Fox is láthatóan úgy mondja a szöveget, mintha a "fogát húznák" és ezen a kötelező buddy-elemként odatett Dave Franco sem segít, inkább ront. Olyan szinten játssza túl az aktakukacból terepmunkássá "fejlődött" fickó szerepét, hogy az már irritáló. A rendezés pocsék, a forgatókönyv nagyon gyenge, a logikátlanságoktól pedig a legtöbb jóérzésű ember a falnak megy. 2/10


Carter
Nagyon úgy tűnik, hogy értelmes és izgalmas filmekért ismét Koreába kell menni. A Carter egy ál-egysnittes akcióőrület, mely egy zombiapokalipszis idején játszódik. A film nagyon látványos, bár sokakat talán zavar majd a "vágásmentesség", de nagyon is érdemes adni neki egy esélyt.

A Carter nem szűkölködik a brutalitásban és nem akar többnek látszani, mint ami: egy szimpla akciófilm. Nincs nagy mondanivaló mögötte, nem dramatizálják túl a dolgokat. Elindítják a motort és az megy végig, magas fordulatszámon pörögve. Szerencsére nem fullad le, de így is kicsit zsong majd az ember feje a több mint 2 órás játékidőtől. 8/10

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #11
    Naru-ról jut eszembe. A napokban újra elolvastam a Predator 2 könyv változatát Simon Hawke-tól (az első film hivatalos novellizációja is hozzá fűződik). Többször leírja a szerző, hogy bár évszázadok óta jönnek vadászni a Földre, az a predátor volt az első, akit legyőztek az emberek, akit Dutch tett hidegre. És a pisztoly is egy legyőzött embertől elvett trófea volt. És nőnemű harcossal nem is találkoztak a Predator 2-ben szereplő rendőrcsajig, akit csak azért nem ölt meg félkézzel, mert látta, hogy terhes.

    UI: az egy dolog, hogy szar egy film, de semmit sem utálok jobban annál, ha retkonnolják a többévtizedes kánont...
  • Zombee #10
    Day Shift-et 40 perc után kikapcsoltam, mert álmos voltam. Nem volt kedvem folytatni. :)
  • IMYke2.0.0.0 #9
    [2022] - https://www.imdb.com/title/tt11866324/ - "Prey" - (Préda) - (-) - 4/10
    (2022.08.08) (100 perc, amerikai) - Action, Drama, Horror - (imdb) - 18+

    Egyetértek a kritikus felhanggal.

    ~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~
    [2022] - https://www.imdb.com/title/tt13314558/ - "Day Shift" - (Nappali műszak) - (-) - 5/10
    (2022.08.14) (114 perc, amerikai) - Action, Comedy, Fantasy - (imdb) - 18+

    A legjobb jelenetek nem is a főszereplőhöz, hanem a Nazarian-tesókhoz köthetőek! Emeltek is a pontszámon.

    ~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~
    [2022] - https://www.imdb.com/title/tt21237030/ + https://mydramalist.com/690441-carter -- "카터" (Carter) - (Carter) - (-) - 3/10
    (2022.08.06) (135 perc, dél-koreai) - Action, Thriller - (imdb) - Action, Thriller - (mydramalist) -- 18+

    Jung Byung-Gil "Villainess"-ét imádom!
    Agymenés, amit a kamerával műveltek - legyen az valódi, CGI/digitális, drón -, a rendező és a kameraman szerelmes lett a Villainess fly through megoldásába, és egy EGÉSZ filmet erre épített: szinte non-stop mindenen és minden felett repülő, mozgó kamera nézőpontjából láthattuk az eseményeket, ami így olyan fárasztó volt, hogy... erre érzékenyeknek (motion sickness) egyenesen nem ajánlott a film megtekintése!
    Ez a megoldás rányomta a film élvezhetőségére is a bélyegét. Ráadásul, nagyon sok helyen az olcsó CGI is kilyukasztotta a képernyőt...
    ...Máskor meg a nagyon gyenge dialógusok okoztak szemöldök remegést, hogy a bénának bizonyuló sztorit már ne is említsem...
    Akadt néhány jó jelenet még így is, ahová a kamera is illett és a harcok is jól meg voltak oldva, de 3 pontnál többet így sem érdemel.
    Számomra az elmúlt évek legrosszabb dél-koreai filmélményét hozta el.
  • Ellaberin #8
    Nem mondtam, hogy nincs túl hypeolva; azt mondtam STREAM filmnek jó.
    A modern eszközöket is ÉSSZEL kell használni, tehát a hangsúly - alá is húztam - a _nem_ okosabb_-on van. Lehet neked bármilyen fegyvered lehetsz vele kezdő, haladó, profi.
    ( Sajnos a valóságban is van/volt ilyen: 6-8-10 éves afrikai gyerekek kezébe nyomnak AK-t, olyannak, aki nem hogy írni, olvasni nem tud, de a szomszéd faluban sem volt még soha és max azt mutatják meg neki, hogy melyik az elsütő billentyű. Azt meg majd látja mit csinált vele :( )

    Az, hogy a kiscsaj előre kitervelte a "végét" valóban sok volt. De mutass egy Predi filmet, ami nem hemzseg ilyenektől, igen még a kult első rész is. Ugyanekkor ezzel nincs bajom, túlzások nélkül a legtöbb film dögunalom lenne.
    Az, hogy átlátta a fegyvereket - ha figyelmesen nézed - abból adódhatott, hogy látta előtte hogyan működnek - más tészta, hogy működtetni már nem biztos, hogy tudta volna, főleg nem célirányosan.

    De könyörgöm: ez egy film! Ha realitásokat akarsz talán egy-egy dokumentum- , vagy természet film, de ott is vigyázni kell, mert rendezik és vágják azokat is!, nem hogy egy SCI-FI-t :)

    Szóval részemről béke! Neked nem jött be, én - a mostani STREAM kínálatból - értékeltem, ennyi.

    Ja és messze még az év vége: reménykedjünk együtt, hogy lesz még amit érdemes lesz vitára bocsátani, ergo nem ez volt az év durranása, mert akkor én is szomorú leszek ;)
  • cateran #7
    "Ergo, maga a vadász annyival erősebb csak, hogy modernebb eszközei vannak. Ez nem jelenti azt, hogy maga a Predátor _okosabb_ is."

    Nem hat...postagalamb vagy email...tokre ugyanaz (vagy ha mar fegyverek...szo szerint balta vs akarcsak modern tuzfegyverek..ahh tokre ugyanaz a ketto..nem leszel erosebb 1 m16-ostol meg par granattol...)

    De, osszeszartak magukat es hivtak a tulvilaggal foglalkozo embereket (vajakos, saman, pap, etc) akik ELVILEG tudtak dolgokat a megmagyarazhatatlan dolgokrol (meg se probald megmagyarazni, hogy mindenki kurva kivancsi volt, mikozben szeleteltek fel a nepeket korulottuk...)

    "Itt is ezt látjuk; eltanulja bizonyos eszközök használatát egy ember egy nála _fejlettebb_eszközökkel_rendelkező_ vadásztól."

    Az..meg a mai emberek sem tudjak elkezelni a mai technologiat, de nyilvan 1 300 evvel korabban elo atlagember siman atlat 1 fasztuggya mennyire fejlettebb es TELJESEN IDEGEN technologiat (eleve azt a szot sem ismerhette, hogy technologia...)

    Ha kihagyjak belole a yautjat es megmarad mondjuk a medve es a hegyi oroszlan ellenfelnek...baromi jo kis film lehetett volna (nalam) topmodell nativ amerikaiakkal, mocskos budos franciakkal (eljenek a sztereotipiak) ahol a torzs -amugy bena- vadaszni akaro ifju notagja gyozedelmeskedik...Ehelyett a 17 eves, 50 kilos kiscsaj lenyom 1 farkasokra es medvere vadaszo yautjat, aki(k) a korabbi filmekben a xenomorfokkal voltak szintben....Kivancsian varom a kovetkezot, ahol meg messzebb megyunk majd a multba, a yautja jo esellyel lepkekre fog "vadaszni" es gondolom vagy 1 csecsemo vagy 1 Beverly Hills Ninja szintu ellenfel fogja kicsinalni.....A Prey az idei ev messze legtulhypeoltabb filmje nalam
  • Ellaberin #6
    A cikkhez:

    1. A Predátor film streaminghez képest állja meg a helyét. Én még mozi premiernek is bevállalhatónak tartom, de oda kellett volna még egy kis szufla, +CGI, nem sok hiányzott.
    Én kifejezetten jónak tartottam az ötletet, hogy a szuper predátor után nem giga -mega-univerzum predátort álmodtak filmre. Mertek visszamenve az időben egy csinnadratta nélküli filmet leforgatni. 8/10

    2. A Nappali műszaknak talán annyi baja volt, hogy nem tudta tartani a vicceségét, néha eléggé erőltetett, kifulladó humorral operált. A behu-besza poén kb 10 éves korig ütősek, azután inkább kínosak.
    :spoiler alert!: Az aktakukac figurát meg tényleg túltolták és a végén senki sem magyarázta meg, miért nem maradt halott. Főleg, hogy mi tartotta főhősünk mellett a vámpírok elleni harcban.
    Ugyanakkor a vége összecsapás erőtlen, sótlan lett. A csinnadrattát kivesézte egy gépágyú, a sluszpoént már előtte ellőtték. Szóval ide még elfért volna némi kraft és maradhatott volna az ember szeme könnyes, hogy fejét kellett venni az idétlen társnak. 6,5/10

    3. A Carternél nem egy filmet láttunk szerintem. Már jó ideje nézegetem a kóreai filmeket (nem, nem a Nyerd meg az életed óta :)) és szeretem őket. Még ha néha furcsán is hatnak európai szemmel, füllel (gyakran nézem eredeti hanggal) - talán pont ezért .)

    A film jól indul és az első akció tipikusan túltolt, de élvezetes. Viszont a film nézése közben az az érzés lett rajtam úrrá, hogy mindenek akciófilmjét akarták kihozni ebből. De ami sok az sok. Nem számoltam, annyi folyamatos akció volt az összes lehetséges helyen, eszközön, kameraállásból, nézőszögből, még éppen az űr meg a tér-idő kontinuum maradt ki.
    Ennyi verekedés kb. három részre elég lett volna és látunk egy jó kis trilógiát :), de nem, egy filmbe bele mindent. Mintha az összes James Bond és John Wick és Neo meg még 1-2 verekedősebb típus egyszerre ölt testet egy szuperhíróban.

    A sztorit is próbálják csavarni - ami alapból már párszor el lett lőve - közben egy kicsit felsejlik a Z Háború, a Mátrix az Emlékmás, miegymás.

    A kameramozgás az elején élvezetes, de két órán keresztül már zavaró. Ráadásul ahogy haladunk előre egyre több a hiba a CGI-ben, de az is lehet, hogy egyszerűen a szem már hozzászokik a váltásokhoz és az agy észreveszi, hol vannak a váltások, vágások. Sokszor tök felesleges a drónos nézőpont.
    Szóval nekem a kevesebb több itt alapvetően jobb lett volna. Nem beszélve a befejezésről :spoiler alert!: , mert az egyetlen kiút felrobbantása egyértelműen újabb szuperakcióért kiállt, azaz erős a gyanúm, hogy lesz itt még két és fél órányi hadd-el-hadd, csak kell még egy halálugrás a szakadék alján csordogáló folyóba.
    7/10
  • Ellaberin #5
    Először; a kíváncsiság mindig is hajtotta az emberiséget a démonok után, nem mindenki sz.rta össze magát, ha olyat látott, amit addig még sose.

    Másodszor; nem kellett ott komolyan átlátni semmit. Állítólag a vadászat emelte ki az embert a sorból a tapasztalat szerzés és a tökélesedő eszközhasználat folyamán.
    Itt is ezt látjuk; eltanulja bizonyos eszközök használatát egy ember egy nála _fejlettebb_eszközökkel_rendelkező_ vadásztól.
    Ergo, maga a vadász annyival erősebb csak, hogy modernebb eszközei vannak. Ez nem jelenti azt, hogy maga a Predátor _okosabb_ is.
    A korábbi részekben is volt olyan vonal, hogy a Predátorok Földre érkezése egyfajta próbatétel, egy "fiatal" harcos(ok) tűzkeresztsége. Amelyik túléli, harcossá vált. (Látható, hogy a Predátor "méltó" _ellenfelet_ keres. A csapdába esett, sebzett vad nem préda, nem foglalkozik vele.)
    Pont ez van um. duplán, párhuzamosan itt is, és nem az erősebb, ha nem az eszesebb győz.
  • cateran #4
    A Prey mar ott elverzik tortenetileg, hogy a nepseg fele nem szalad a el 1 "demoni" akarmi lattan....Meg ott, hogy kepes atlatni 1 sokkal, de sokkal fejlettebb technologiat....
  • Zsoltee_a_bator #3
    Szvsz a cikkiro nem volt kepes ertelmezni a Preyt, de talan meg a regi filmet sem :)

    A legjobb allig felfegyverzett csapatnak meg uber-ninjanak sem volt semmi eselye legyozni a dogot. Pont olyan valaki kellett hozza, aki ezekben a kategoriakban bizonyitottan loser, viszont elegszer volt szerencseje tulelni, hogy legyen eselye infot gyujteni es hasznalnia az agyat.

    Meg a regi filmben schwarzi +80 kg izommal is vakszerencsevel meg sprinttel elte tul addig, mig eleget tudott es kb ugyanezt csinalta.
  • zetortraktor #1
    A Day Shift piszok jó lett, a másik kettőt nem láttam, de azt kicsit meglepve olvasom, hogy "azok után, hogy másoknak nagyon tetszett, azt hittem, hogy nekem is nagyon fog tetszeni". Mi van? Ez nem így működik.
    Utoljára szerkesztette: zetortraktor, 2022.08.21. 17:00:44