Ötvös Tibor

Az északi - Assassin's Creed Valhalla a mozikban?

Az északi egy nagyon megosztó élmény, melyben vannak ugyan izgalmas és érdekes ötletek, de sajnos a rendező nem volt képes vágni a saját filmjén, így a sok üresjárat nagyon unalmassá teszi a végeredményt.

Hogy tetszett Az északi?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Ethan Hawke, Nicole Kidman, Alexander Skarsgard, Willem Dafoe egy filmben, melyet ráadásul A boszorkány és A világítótorony rendezője, Robert Eggers készít? Mindezt megfejelik a vikingek manapság is nagyon divatos világával? Hát mi sülhet el itt rosszul!? Nos - mint kiderült - elég sok minden. Adott egy fiatal fiú, akinek apját megölik, a tettes pedig a nagybácsi, aki át is veszi a hatalmat. A fiú évekkel később visszatér, hogy megbosszulja apja halálát és kimenekítse anyját.

Mindenekelőtt le kell szögezzük, hogy feltehetően sokan nem értenek majd egyet a lenti véleménnyel, de legalább lesz min eszmét cserélni / vitázni. Az északi ugyanis egyáltalán nem az a film, amit az előzetesek alapján az egyszeri néző vár. Ez nem egy Assassin's Creed: Valhalla filmes adaptáció, sokkal inkább a Hamlet naturalista újragondolása. És itt fel is merül a kérdés, hogy hol a határ a művészi önkifejezés és a "művészieskedés" között?


Mert mind A boszorkány mind A világítótorony adott valami extrát, volt bennük valami plusz, ami miatt kiemelkedett a többi horror vagy dráma közül. Az északi kapcsán viszont csak azt lehet leszögezni, hogy Eggers jól tud rendezni harcjeleneteket is. A baj az, hogy a 2 óra 20 perces filmnek nem ez a hangsúlya, és a trailerekben reklámozott jelenet messze a legbrutálisabb és leglátványosabb része a filmnek. De akkor legalább a karakterek jól vannak megrajzolva? Nos, ez is elég vegyes képet mutat. A főszereplővel alapból nem tudunk együtt érezni, hiszen brutális vikingként falvak ártatlan lakosságát gyilkolja le válogatás nélkül és aztán adja el őket szolgának. Vagy éppen gyújtja rájuk a házaikat.

Persze értem én, hogy a korszak és a vikingek ettől voltak híresek, de azért nem baj, ha lehet szurkolni egy szereplőnek. Nem lehet mindenki Erik, a viking, de így igazából senkit nem lehet sajnálni a filmben, hiszen valójában egy gyilkos vadállat gyilkol le gyilkos vadállatokat. Az egyetlen, akivel valamilyen szinten együtt lehet érezni, az Anya; Taylor-Joy valóban csak belekeveredik az eseményekbe, és messze kiemelkedik alakítása a többiekétől.

Az északi mindenképpen Eggers legmegosztóbb filmje - ahogy egyébként történt ez Quentin Tarantino és a Volt egyszer egy... Hollywood esetében is. Itt sem ártott volna egy komolyabb ráhatással bíró személy, aki jelzi a rendező számára, hogy "Megértem a nézőpontodat és persze mindent, de ezt és ezt ki kellene vágni". Egy feszesebbre húzott film sokkal komolyabb hatást váltana ki a nézőből, mint egy ennyire elnyújtott művészieskedés.


Mert sajnos attól, hogy rá lehetett venni Ethan Hawke-t, hogy farkast imitálva szagolgassa a fiát, majd böfögjön míg a másik szellent, attól még nem lesz művészi egy film. Persze a mostani kínálatból simán kiemelkedhet és a szuperhősős blockbusterekbe vagy folytatásokba beleunó nézők még pajzsra is emelhetik Az északit (ahogy meg is teszik egyébként), de ettől függetlenül Az északi nem kap kiemelt szerepet a rendező életművében.

Az is meglehet, hogy a méretes költségvetés kicsit megvakította a direktort, és majd bevonzza magához a Marvel vagy a DC. Eggers-nek nincs szüksége az ilyen jellegű filmekre, de ettől még nem lesz minden arany, amihez nyúl. Az északi mindenképpen az eddigi leggyengébb eresztése, de a mostani közegben biztosan megtalálja a saját közönségét. És ez nem is baj, de ne kezeljük többnek ezt a filmet, mint ami: egy közepes dráma viking környezetben. 6,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Az északi (The Northman)
szinkronizált, angol-amerikai filmdráma, kalandfilm, 140 perc, 2022
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Robert Eggers
Forgatókönyvíró: Robert Eggers, Sjón Sigurdsson
Vágó: Louise Ford
Operatőr: Jarin Blaschke

Anya Taylor-Joy (Olga)
Alexander Skarsgård (Amleth)
Nicole Kidman (Gudrun)
Willem Dafoe (Heimir, a bolond)
Claes Bang (Fjölnir)
Ethan Hawke (Horwendil király)
Björk (látó)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakvarnyu #4
    Hogyan lehet az Assassins Creed játékot hulladéknak titulálni? Főleg amióta bevezették a discovery módot, ahol szabadon be lehet járni minden nevezetes helyszínt bemutatókkal, történelmileg hű leírásokkal.
    Csak a hozzászólót minősíti.
  • berserk1987 #3
    Nagyon kevésnek tartom a 6,5-ös értékelést. Szerintem legalább 7/10-es a film. A The Lighthouse nekem jobban bejött, de ez is hasonlóan remek alkotás.
  • berserk1987 #2
    Szerintem gáz az Assassins Creedhez hasonlítani ezt a filmet. Az egy hulladék, ellentétben ezzel a filmmel.