Ötvös Tibor

Top Gun: Maverick - az igazi retro élmény

Tom Cruise megmutatta, hogyan kell stílusosan rájátszani az emberek retro-faktorára. A Top Gun: Maverick egy vérbeli blockbuster, egy látványfilm.

1986-ban repült be az amerikai mozikba a Top Gun, mely a mai napig a legjobb légierő imázsfilmként van számon tartva. A bemutató után tömegesen jelentkeztek a fiatalok a sereg berkeibe és lőtte ki Tom Cruise karrierjét is az egekbe. Az esetleges folytatás az ezt követő években folyamatosan téma volt, de végül 36 év kellett a Maverick alcímű második rész moziba kerüléséhez. És megérte ennyit várni rá!

Hogy tetszett a Top Gun: Maverick?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Eltelt pár évtized már Pete „Maverick” Mitchell első akciója óta, de a légierőnek ismét szüksége van rá. El kell érje a Mach9-es sebességet, de a drónok korszakában nem nagyon kap támogatást a programja. Egész Mach10-ig gyorsul, ami a milliókat érő gép és majdnem a saját életébe kerül. Persze azonnal el is akarják tiltani mindentől, de végül a Top Gunnak szüksége van rá.


De a Top Gun: Maverick nem a története miatt kap helyet Tom Cruise karrierjének előkelő helyén. A hangulat az, ami megfogja az embert. A színész láthatóan nagy élvezettel tért vissza fiatalkorának meghatározó karakterébe és (a plasztikai sebészeknek köszönhetően is) simán letagadhatna pár évtizedet. Nem csinál hülyét magából, mert nem viselkedik úgy, mint egy 20 éves - ugyanakkor közel a 60 évhez sem idegen tőle a szerep.

Ehhez pedig az is kellett, hogy olyan társaságot kapjon maga mellé, akik láthatóan tisztelik az eredeti filmet és a színészt is, illetve megtiszteltetésnek tekintik, hogy beszállhattak mellé a fedélzetre. A fiatal csapat tagjai közül kiemelkedik Miles Teller, aki Goose fiát alakítja és akit Maverick kénytelen kiképezni. A köztük lévő kapcsolat remekül van bemutatva, jó nézni a közös történetüket.

A legjobb dolog azonban a Maverickben a szerethetősége. Nem tudom jobban megfogalmazni, de szimplán jó volt nézni a vásznon zajló eseményeket és persze nem volt rossz újra látni Val Kilmert is. Nagyon jól emelték be a történetbe és ismerve az élete mostani változását (a gégerákja miatt beszélni sem tud), nem is vártunk tőle többet. A flashbackek remekül működnek, nem tolakodók, nincs kiemelt szerepük, egyszerűen kiegészítik a mostani történetet.


A pontot a képzeletbeli i-re pedig a zene teszi fel. A modern zenék nagyon jól keverednek a '80-as években hallott muzsikákkal és ezzel készül el a szinte tökéletes blockbuster élmény. Az hiszem, nem kevés ember fogja majd az autóban a film zenéjét hallgatni. Mivel a '80-as évek gyermeke vagyok, így egészen fiatalon találkoztam a filmmel, de soha nem kapott magával a "cselekmény" és a hangulat.

Számomra a Top Gun inkább azért maradt emlékezetes, mert ennek köszönheti a világ az egyik legjobb komédiát, a Nagy durranás első részét és persze folytatását. A Maverick viszont önmagában is egy értékes alkotás, de nem a sztorija miatt; egyszerűen el kell fogadni, hogy nem kapunk túl komoly történetet, cserébe viszont remekül szórakozunk majd. És persze ez egy igazi mozifilm! A szélesvásznon adja vissza a teljes élményt, a tévéken közel sem lesz ennyire letaglózó. 9/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Top Gun: Maverick (Top Gun Maverick)
szinkronizált, amerikai akciófilm, 131 perc, 2022
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Joseph Kosinski
Forgatókönyvíró: Peter Craig, Justin Marks, Eric Warren Singer
Vágó: Eddie Hamilton
Operatőr: Claudio Miranda

Tom Cruise (Pete „Maverick” Mitchell)
Jennifer Connelly (Penny Benjamin)
Jon Hamm (Ciklon)
Val Kilmer (Iceman)
Miles Teller (Bradley Bradshaw)
Jean Louisa Kelly (Carole Bradshaw)
Lewis Pullman (Bob)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Venator #7
    Nem működik a Spoiler Alert. Mindegy.
  • Venator #6
    Aki ezt a filmet gyerekként egész addig nézte, újra és újra, amíg már szétrohadt a VHS szalag, annak ez nagy élmény volt.

    Aviation fanoknak szintén kötelező.

    Ja és nincs felesleges píszí, nincs hálivúdi kötelező melegcsók.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Persze felmerül a kérdés, hogy ha a repteret szét tudják lőni a rakétákkal, akkor az elhárító rendszert miért nem? Felesleges lett volna az egész kiképzősdi. Ez fájt nagyon, ettől függetlenül nagyon jó volt.

    Utoljára szerkesztette: Venator, 2022.06.28. 15:52:13
  • lammaer #5
    Annyira retro volt hogy a moziban diktáltam az asszonynak hogy mikor mi fog következni.

    - repülőgépet szerelő pilóta PIPA
    - lázadó, minden szabályt megszegő főhős de ő a legjobb PIPA
    - mindig igaza van PIPA
    - a csapat az elején széthúz de egy sporteseményx pikk-pakk összekovácsolja őket PIPA
    - a kiképzés során valaki meghal (emócionális mélypont) majdnem PIPA (iceman halt meg, de nem a kiképzésben)
    - kanyonban kell repülni PIPA (komolyan, más pilóa challenge nincs?)
    - utolsó pillanatban megmentés PIPA

    Az asszonynak bejött, de csak azért mert megint 20 évesnek érezte magát, nekem a végén már nagyon kellett pisálnom szóval bőszen vártam hogy meglegyen a filmben minden komponens és a végére érjünk :)
  • kalapos01 #4
    Ezt úgy nevezik, hogy butthurt. Konkrétan annyira besértődött azon, hogy egy random film nem tetszett neki, hogy azóta így reklámozza magát. " A többség nem sír tele mindent ilyesmivel, de nyilván vannak, akik a feltűnésért élnek.
  • RicSee87 #3
    Annyira nem jött be, hogy mindenhova mész oda kommentelni... :D Szerintem te titkon rajongod ezt a mozit! ;)
  • Kelta #2
    Kinek mi a jó film, nekem ez rém gagyi és béna volt, de fanoknak biztos bejött
  • Tetsuo #1
    A retró szót hosszú ó-val kell írni, nem? Persze, mindenki hibázhat, nem erről van szó, hanem arról, hogy címben van a baki.