Ötvös Tibor

Tűzgyújtó - újabb félresikerült King adaptáció

Valamiért nagyon ritkán születik jó King-adaptáció és sajnos a Tűzgyújtó új változata sem tudta megugrani még a minimálisan elvárt szintet sem.

Hogy tetszett a Tűzgyújtó?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Az első film jobb volt
  • A regény nyomába sem érhet
Szeretem Stephen King korai regényeit. Az újak között is akad egy-egy érdekes (a Mobil például), de mégis a nagy klasszikusok azok, amik miatt a mai napig sokan a horror királyának tartják az írót. Éppen ezért meglepő, hogy szinte alig születik értelmes filmes adaptáció a történeteiből. Ha most így fel kellene sorolnom párat, akkor A remény rabjai, a Halálsoron, a Köd, a 1408 vagy éppen az "Az" első fejezete jutna eszembe.

Pedig akadtak bőven próbálkozások. A '80-as évektől kezdve vászonra került a Ragyogás, Carrie, Christine, Cujo, Kedvencek temetője, de ezek többségét egy félresikerült újrázással sikerült elrontani. Most a Tűzgyújtón a sor, mely szintén kapott anno filmet a nagyon fiatal Drew Barrymore főszereplésével és azt kell mondjam, hogy a mostani kiadás talán az egyik legrosszabb King-adaptáció, ami mozikba került.

Az alapötlet a könyvből lehet ismerős: adott egy család, ahol a kislány egyedi képességekkel bír. Ezt az "erőt" szeretné mindenáron megszerezni egy állami szerv, akik egyébként korábban anyut és aput is "kifejlesztették". Maga az alapötlet sosem volt túlságosan kiemelkedő, ennek ellenére egy igen jó kis könyv született belőle, melynek azonban nem hiányzott ez az új feldolgozás.


Kezdjük a legnagyobb gonddal, a szereplőkkel. Drew Barrymore kislányként megfelelő volt a szerepre. Aranyos volt és abban az időben még meglepő lehetett, hogy ekkora erővel bírhat egy ilyen törékeny gyermek. Manapság, a szuperhősök korában azonban már nem kapja erre fel senki a fejét, senki nem jön tűzbe attól, ha egy kislány tüzet csihol a tekintetével. Főleg, ha az a tekintet olyan, mintha éppen a nagydolgát végezné el.

Bekerült a filmbe Zac Efron is, aki mostanában egészen érdekes filmekbe vállalt szerepet (Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány, Arany) de itt nagyon mellényúlt. Szeretném hinni, hogy pusztán a kényszer vitte rá erre, hogy ezzel letudott valami szerződést, mert a játékában semmi élet, semmi megható, semmi izgalmas nincs. Olyan látványosan unja az egészet, ahogy egyébként a mellettem ülő néző is tette.

A gonosztevő pedig inkább nevetséges mint félelmetes. Nincs karaktere, nincs jelenléte, ráadásul ezzel nem lóg ki a stáb többi tagja közül. Mindenki pont olyan halvány, mint egy pislákoló őrláng, ezzel pedig nagyon nehéz tüzet csiholni. A befejezés pedig elképesztően banális, minden komolyabb érzéstől mentes. Láthatóan nem tudták, hogyan kell lezárni a sztorit, pedig King anno megtette. A könyv verzió tökéletes lett volna, de akkor hogy készülhetne folytatás?

A Tűzgyújtó 2022-es kiadása nagyon szépen mutatja meg azt, hogy a Blumhouse kezdeti sikerei után egyre több silány minőségű filmet készítenek. A Tűnj el! vagy akár a Boldog halálnapot! nyomába sem érhet ez az alkotás, de sajnos még a rettenetes Vágyak szigete vagy a Mami is jobban sikerült ezen King-adaptációnál. 3/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Tűzgyújtó (Firestarter)
szinkronizált, amerikai sci-fi dráma, horror, 94 perc, 2022
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Keith Thomas
Forgatókönyvíró: Scott Teems
Író: Stephen King
Operatőr: Karim Hussain

Zac Efron (Andy McGee)
Ryan Kiera Armstrong (Charlie McGee)
Gloria Reuben (Hollister)
Sydney Lemmon (Vicky McGee)
Michael Greyeyes (Rainbird)
Tina Jung (Ms. Gardner)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #6
    Már a bejelentés pillanatában lehetett tudni, hogy fos lesz. De a PC pontok megvoltak.
  • yesname #5
    Majdnem minden Stephen King regény zseniális. Filmre vinni őket viszont nem lehet azon a színvonalon. Lehetetlen, mert a karakterek, a gondolataik, a leíró szövegeket amilyen összetettek és szerteágazóak a regényeiben nem lehet filmre vinni. Teljesen más műfaj a kettő. Filmre vinni jól szinte csak gyenge regényt lehet. Pár jól filmre vitt King regény van azért, de ritka. (Halálsoron, A remény rabjai például.)
  • Kelta #4
    Rémkoppantót kihagyta, perdig az nem volt rossz
  • ImmortalSin #3
    Nézd inkább a L’art pour l’art-ot! Az a te szinted!
  • Cat #2
    Nincs azzal baj, max. annyi, hogy 1980-ban jelent meg. Elment mellette a világ.
  • tom_pika #1
    Nem a filmmel lesz a baj, hanem az idióta alapanyaggal, amiből készült.