Ötvös Tibor

Az Adam-projekt és A Fekete Rák hadművelet a Netflix új filmjei

A héten két film is felkerült a Netflix kínálatába, melyek komolyabb érdeklődésre tarthatnak számot.

Elsőnek mindenképpen Ryan Reynolds időutazós filmjét, Az Adam-projektet vegyük terítékre. A színész hosszú éveket várt arra, hogy berobbanjon Hollywood élvonalába és közben megpróbált mindenféle szerepet: volt sablonos romantikus hős, egy akciócsapat tagja és két szuperhősfilmben is megjelent. Végül eljutott oda, hogy elég csak önmagát adnia, a közönség zabálni fogja. A Deadpool óta pedig minden filmben Ryan Reynoldsot látjuk, pusztán nem a saját nevét viseli.

Ez a formátum azonban mára kifulladni látszik. Már a Sokkal több, mint testőr kapcsán is felmerült, hogy ez a debilség már túlzás és fárasztó, de igazán a Különösen veszélyes bűnözők kapcsán durrant ki a Reynolds-lufi. Bár a film nagy siker a Netflix-szen, azért a kritikák és a nézői visszajelzések is a sárba tiporták a végeredményt. Talán ezért vártam kicsit félve Az Adam-projektet, mely szintén a Netflixre készült.

Adam egy 12 éves kisfiú, akit egyedül nevel özvegy édesanyja és akit folyamatosan bántanak a kortársai az iskolában. Egy nap azonban felbukkan a jövőbeli énje, aki kénytelen-kelletlen a segítségét kéri, hogy megakadályozzák a jövőben rejlő veszélyt. Ennyit elég is mondani róla, mert a sztori ismét nem tartalmaz túl nagy csavarokat vagy bárminemű újdonságot a műfaj többi alkotásához képest.


Ettől függetlenül Az Adam-projekt nem rossz film. Elég látványos (Netflix-mércével természetesen), jók a karakterek (a kisfiú szerepére Walker Scobell telitalálat), van benne humor és van szíve is a filmnek. Igazából olyan, mintha egy időutazós Free Guy pörögne a szemünk előtt... de mindenképpen érezni rajta a '80-as évek családi sci-fijeinek hatásait. Érezhető, hogy Shawn Levy és Reynolds között nagyon jó a személyes kapcsolat és pontosan tudják, mire képes a másik.

És ami még jobb, Reynolds itt a visszafogottabb trollt hozza. Vannak nagyon jól időzített poénjai, de nem viszik túlzásba, mint nemrég a Sziklával közös ostobasága kapcsán. Ennek ellenére Az Adam-projekt is megosztja majd a közönségét, de nekünk tetszett a film. Hatalmas szíve van és ez minden pillanatban érződik is rajta. Az időutazást feleslegesen próbálja megmagyarázni, de fontosabb, hogy nagyon jól mutatja be a gyász feldolgozásának különböző folyamatait. Nem lesz klasszikus, de a jobb Reynolds-filmek közé sorolandó. 6,5/10

A másik film a sajnos elég nagy aktualitással bíró A Fekete Rák hadművelet, mely a harmadik világháború kitörése után játszódik és egy svéd gyártású film. A főszerepben itt is - mint rengeteg svéd filmben - Noomi Rapace látható, aki egy egykori gyorskorcsolyázóból lett elit katona. A sztori szerint a harcok kezdetén hősünk, Caroline elszakadt lányától és most elvileg megtalálták. Ám hogy újra együtt legyenek, egy öngyilkos küldetésen kell részt vegyen, mely során egy titokzatos tartályt kell a befagyott tengeren eljuttatni a célállomásra.

A film alapját Jerker Virdborg azonos című regénye adja és a rendező, Adam Berg képes volt egy rendkívül erős atmoszférát megteremteni. Szinte érezzük a kétségbeesést és a háború következményeit nem csak a környezeten, hanem a csapat tagjain is. Ráadásul a film mellőzi az állásfoglalást, így nincsenek jók és rosszak a filmben. Nem tudjuk, hogy az agresszor miért jött és mit akar, de ez a csapat és hősünk szempontjából mindegy is.

Caroline bármit megtenne, hogy megtalálja elveszett lányát és nem érdekli, hogy a konfliktusban kinek is van igaza vagy éppen mit is szállítanak. Ezzel együtt pedig a kérdés is felmerül, hogy mi a fontosabb? Egy érdek vagy egy egész ország? Persze könnyen lehet most állást foglalni, de ha mi lennénk ilyen helyzetben, hogyan döntenénk? Ezen kérdések miatt érdekes és idegfeszítő a film...


Sajnos azonban tartogat pár negatívumot is. A hossza például. Nagyjából fél órával lehetne rövidebb és sajnos a befejezés is tipikusan Hollywood-i. Ezzel pedig kicsit agyon is vágják az addig nagyon jól felépített karaktereket... Caroline karakterét, egészen pontosan. A csapat többi tagja ugyanis csak vázlat szintjén van jelen, nincs komolyabb összhang a tagok között. Ennek ellenére mindenképpen érdemes adni egy esélyt a filmnek, de készüljünk fel, hogy nagyon sokat fogunk gondolkodni a történeteken közben, szóval ne ezt válasszuk, ha ki akarunk kapcsolódni. 8/10

A héten is érkezik egy érdekes film a Netflix csatornájára. A Buborék megmutatja, hogyan is nézhetett ki egy film forgatása a Covid-alatt. A szereposztás parádés, az előzetes alapján nagyon vicces kis filmet várhatunk. Ennél komolyabb lesz Guillermo del Toro Pinokkió filmje, mely hozza a megszokott sötétséget. Érdekes feldolgozásnak tűnik, kíváncsian várjuk. Végül pedig Mike Myers is visszatér és sorozata, A pentavirátus is a Netflix csatornáján lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lammaer #8
  A terminátorban nincsenek párhuzamos valóságok, maximum a jövő változik néha. De egyszerre nincs benne két valóság. Szerintem.
 • wraithLord #7
  Ugyan nem ez volt a lényeg, de valóban, elfelejtettem hozzátenni, hogy ezek a regények nem a kánon részei (bár nem vagyok Terminator szakértő). De nekem tetszik.
  Igaz a Genisys, a Dark Fate, és talán a Terminator: Resistance (játék) is kánon, hiszen hivatalos Terminator játék, és azok foglalkoznak ilyesmivel. Most tekintsünk el attól, hogy szarok vagy nem szarok, de pl. a Terminator: Resistance az nem szar.
 • Ender Wiggin #6
  "Terminator azért nem paradox, mert ott párhuzamos valóságok vannak, és minden megtörténik mindenféle kombinációban"

  Ezt miből vezetted le? A hivatalos (2 db) könyvekben semmi ilyesmiről nincs szó.
 • wraithLord #5
  Az Adam Project szerintem kicsit hülyeség volt. Értem ezt most abból a szempontból, hogy 2050-re olyan technológiákat jósol, ami szerintem 500 év múlva lesz talán, de lehet, hogy én is túlbecsülöm a fejlődést, mint anno a 20. századi sci-fi írók, hogy mi lesz az ezredfordulóra.
  Persze az időutazás miatt lehet(ne) egy olyan magyarázata, hogy a techet a jövőből hozták, de mivel azt mondták, hogy ez nem multiverzum, nincsenek párhuzamos valóságok, hanem Back to the Future mintára klasszikus időutazós sztori van, ezért az kicsit paradox lenne. Ráadásul maga az időutazás módja is ilyen 500-1000 év múlva kivitelezhető módon történik. Nem fantasyszerűen ragadja meg, és azt mondja, hogy valahogy időutaznak, hanem próbál valamit tudománykodni, és azt a tudást, ami ahhoz szükséges, plusz a kivitelezéséhez szükséges technikai fejlettséget szerintem nem mostanában fogjuk elérni. Viszont 2050 azért eléggé "mostanában van" ilyen szempontból. (A Terminator azért nem paradox, mert ott párhuzamos valóságok vannak, és minden megtörténik mindenféle kombinációban - vagyis a Skynet mindent megcsinál mindenféle kombinációban, hogy legyőzze John Connort.)
  Szóval a 2050-es technológiát annyira túllőtték, hogy azon nem tudtam már átlendülni, nem tudtam elengedni. :D
  De amúgy nem rossz, megint egy érdekes, kicsit furcsa netflixes ötlet, ami kicsit elüt a hollywoodi kaptafaforgatókönytől. Bár most már egyre több klisét használnak ott is.
 • Sequoyah #4
  A streaming gyakorlatilag a regi VHS korszak megszunese utan keletkezett urt igyekszik betolteni, hogy ne csak az a nehany 100millios blockbuster legyen evente, aztan pedig semmi, hanem legyen tere az olcsobb filmeknek is.
  Ehhez kepest az Adam Project kifejezetten magasra ut. A mozikba is siman vetithetnek, csak egy picivel marad le arrol hogy maga is blockbuster legyen.
 • Montanosz #3
  mindkettő jo volt, a fekete rák-bol sztem sorozatot fognak késziteni azért olyan amilyen,de eccer nézhető, a kamerázás meg tájkép feszültté teszi és jol nézz ki
 • Linachan4 #2
  Az Adam project még jó sok Marvel színészel agyon tűzdelve, de a Fekete Rák hadművelet iszonyat pocsék semmit se magyaráznak meg benne látszik hogy csak azért csinálták meg mert volt aki adott rá pénzt.
 • Mozes #1
  én az Adam project-et láttam és igen mint film 6.5, de ha úgy nézed, hogy mint egy jó könnyed film egyedi és nem erőltetett poénokkal, jó karakterek, jó hangulattal, akkor nekem 8,5 az osztályzat. Én nagyon jól szórakoztam rajta, egy esti kikapcsolódásnak szerintem tökéletes