Ötvös Tibor

Uncharted - van remény a játékadaptációk számára

Az Uncharted bebizonyította, hogy a játékokból készült filmek is jók lehetnek. Látványos és szórakoztató, ráadásul emlékeztet a Naughty Dog kalandjaira is.

Hogy tetszett az Uncharted?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Ilyen egy jó adaptáció
Hosszan lehetne sorolni azon filmeket, melyek valamilyen játék alapján készültek és törték meg a rajongók bizalmát az ilyen jellegű mozik iránt. Uwe Boll neve ugye adja magát, ám a WarCraft, a Hitman(ek), a Perzsia hercege vagy az Assassin's Creed sem okozott maradandó élményeket. Pontosabban igen, de nem pozitív értelemben. Éppen ezért már sokan csak legyintettünk, mikor kiderült, hogy a Sony filmet készít egyik legismertebb játékából.

Az Uncharted: Drake's Fortune 2007-ben jelent meg PS3-ra és bár nem robbantott bankot, de kellemes kalandot kínált. A második fejezet újításaival azonban rögtön közönségkedvenccé vált és így jöhetett a többi epizód is. A Sony pedig úgy döntött, hogy egy szintén imádott színészt megnyerve a szerepre elkészít egy Indiana Jones-féle filmet. Tom Holland elsőre több mint furcsa döntés a főhős Nathan Drake alakjára, aki egy sokat próbált kincsvadász, kalandor a játékban.

Ám a film végül a korai éveit mutatja be, ezt alátámasztandó mentorának Mark Wahlberg lett kiválasztva. A filmet is a két színészhez igazították, ami bizonyára kiveri pár rajongónál a biztosítékot. A sztori szerint a fiatal Drake mindig is a nagy kalandra vágyott és ezt fel is kínálja számára Victor "Sully" Sullivan. Utóbbi Magellán elveszett aranyát keresi, de nem ő az egyetlen, természetesen.


Tipikus Indiana Jones alaphangulat, de nem is meglepő, hiszen maga a játéksorozat is nagyon sokat merített Spielberg és Lucas sorozatából. Így ezt igazán elnézhetjük a filmnek is, mellyel kapcsolatban a legfontosabb kijelentenivaló, hogy nem csupán a játékok rajongói fogják élvezni. Az Uncharted ugyanis egy nagyon kellemes kalandfilm, melyben akadnak hibák, de önmagában is képes szórakoztatni.

Tom Holland elsőre furának tűnik a szerepben, még ha erőteljesen ki is gyúrta magát, de hamar meg lehet szokni. Jól használja a színészi eszköztárát, a kisfiús sármját - de ezt Pókemberként is bizonyította már. Az akciójelenetek is nagyon jól állnak neki, így remélhetőleg egy újabb sikeres franchise-t tudhat magáénak Holland. Wahlberg megérett a mentor karakterre, ráadásul kisujjból hozza a kalandor figuráját. Az adok-kapok pedig jól működik kettejük között, ott van a buddy-filmekben nélkülözhetetlen rivalizálás.


A rendező Rubin Fleisher szerencsére tisztában volt vele, hogy az Uncharted nem egy melankolikus dráma, hanem egy mozgalmas akciófilmet kell hogy csináljon, és a film pörög is rendesen. Pár flashback jelenetet és a szokásos alapozást leszámítva folyamatosan magas a fordulatszám és ezért bizony nagyon hálásak lehetünk. Negatívumok? Persze, akadnak. Akinek a gyomra nem veszi be a megfiatalítást, az nem fogja élvezni a filmet. És persze akadnak logikátlan dolgok is benne,

De az Uncharted látványos kalandfilm, mely hozza azt amit vállalt: kikapcsolódást nyújt. Ennél többre pedig egy ilyen jellegű filmtől ne is számítsunk. És ismét ki kell emelnem, hogy a játék rajongói mellett mindenkinek ajánlom megnézni, hiszen előzetes ismeret nélkül is nagyon jól lehet szórakozni rajta. Maximum nem dobban meg a szívük a repülőgépes jelenet láttán. 7,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Uncharted (Uncharted)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, 116 perc, 2022
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Travis Knight
Forgatókönyvíró: Joe Carnahan, Rafe Judkins
Producer: Avi Arad, Ari Arad, Alex Gartner, Charles Roven

Tom Holland (Nathan Drake)
Mark Wahlberg (Victor Sullivan)
Antonio Banderas (Moncada)
Tati Gabrielle (Braddock)
Sophia Ali (Chloe Frazer)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #3
    Nem tudom ki tartja ebben a Tomiban, de már a Pókhengert se bírtam végignézni miatta, erre be nem fizetek.
  • Ender Wiggin #2
    amikor a 0 dollárból forgatott fan-film jobban visszaadja a játékot, akkor lehet tudni, hogy hollywood megint fos adaptációt nyomott ki magából...
  • Ironman2 #1
    Antonio Banderas meg vagy 30 évet fiatalodott,nem is értem miért nem forgatnak vele több filmet.