Ötvös Tibor

Nem félelmetes, de mégis jó az új Sikoly

Kérdéses mekkora igény volt a Sikoly-franchise feltámasztására, de végül jól sült el a dolog. Az új film nem félelmetes, de szórakoztató.

Hogy tetszett a Sikoly?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem érdekel
Őszinte vallomással kezdem: számomra a Sikoly-sorozat nem képvisel túl sok értéket. Se horrorfilmként, se thrillerként nem működött, és mindig azt gondoltam, hogy nagyobb a hype körülötte, mint amit megérdemel. Ennek ellenére még mindig az első rész a legfogyaszthatóbb, és tény, hogy utat nyitott a tini-horrorok áradatának. A négy mozifilm közül a második még egész jó értékeléseket kapott, a 2011-es negyedik fejezet viszont szinte észrevétlenül távozott a mozikból.

A mai meta-filmek mellett a Sikoly újrázása is aktuális lehet - bár a generáció, aki ezen felnőtt sokkal jobb filmeket is kapott már. De azt el kell ismerni, hogy a Sikoly-sorozat mindig is az önreflexiójával hódított, amit nagyon szépen át is örökített az ötödik fejezetbe - talán már túlságosan is. A mostani rész nem reboot vagy remake, hanem egy valódi ötödik fejezet (pontosabban egy requel vagy legacy sequel - ahogy ez a filmben is elhangzik). Tíz évvel az utolsó támadás után ismét felbukkan Ghostface és az esetek visszacsalják Sidney Prescottot és Gale Weatherst Woodsboro városkájába.

Az alapsztori tehát ismét bot egyszerű, az újdonság a dologban az a tény, hogy a Sikoly már meg sem próbál horror lenni. Persze akadnak benne ijesztő és véres jelenetek (és fröccsen a vér rendesen), de szerencsére a jump-scare már nem divat és inkább egy thrillert faragtak belőle, ami meglepően jól áll a filmnek. Ezen felül nagyon jól és okosan hozták vissza a korábbi részek jól ismert szereplőit.


Erre pedig szükség is volt, hiszen ugyan tehetségesek a fiatal karaktereket alakító színészek, de mégis jó látni a nagy öregeket. Neve Campbell egész jó formában van és David Arquette is jól hozza kiégett, többször megszúrt és a gyilkosságban elég tapasztaltnak számító Dewey alakját. Akin látszik a botox és a kor, az Courtney Cox, de szerencsére ő is mindent belead. Az új színészek társasága egy megtestesült horror-lexikon, de így is jó a közösség.

És ez az. ami kiemeli a Halloween és a többi requel közül az új Sikoly filmet. A szereplők mintha tisztában lennének azzal, hogy egy filmben vannak és így a cselekedeteik nagyon is életszerűnek hatnak. Az "Aki bújt" rendezőpáros, Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett remek munkát végeztek, nagyon jól játszanak az idegeinkkel. A forgatókönyv fordulatosra sikerült, kicsit megkavarja az embert - őszintén megmondva ritka az olyan horror, ahol a tapasztaltabbak nem jönnek rá már a mű felénél, ki a gyilkos.

Itt szerencsére homályban vagyunk tartva és a lezárás sem egy semmiből előkapott karaktert ad nekünk megoldásként. Egy szó mint száz, a Sikoly feltámasztása nagyon jól vizsgázott és számomra is nagy meglepetést okozva felkeltette az érdeklődésemet az esetleges folytatások iránt. A mozikban elvileg jól szerepel, szóval valószínű újra megtalálta közönségét a franchise, és ha továbbra is ilyen jó kezekben marad a széria, másodvirágzását élheti meg. Mindezt az eredeti alkotó, Wes Craven nélkül aki semmilyen formában nem vett részt az ötödik fejezetben. 7,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Sikoly (Scream 5)
szinkronizált, amerikai horror, 114 perc, 2022
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Forgatókönyvíró: Guy Busick, James Vanderbilt
Producer: Paul Neinstein, William Sherak, Gary Barber, Roger Birnbaum, Chad Villella, Kevin Williamson

Jack Quaid (Richie Kirsch)
Jenna Ortega (Tara Carpenter)
Courteney Cox (Gale Weathers)
Neve Campbell (Sidney Prescott)
Kyle Gallner (Vince Schneider)
Dylan Minnette (Wes Hicks)
David Arquette (Melissa Barrera)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Krici #9
    "Wes Craven nélkül aki semmilyen formában nem vett részt az ötödik fejezetben"

    Ezt bizony elég nehezen tehette volna meg mert több éve elhunyt.
  • Csucse #8
    Sosem volt félelmetes, mivel nem horror, sem thriller, hanem szarkasztikus stílusparódia szatíra (értelemszerűen zagyva bugyuta sztorikkal)... a sikere titka a kiváló színészgárda... ennyi
  • quatlander #7
    Jaja, azokat én is szerettem. :)
  • janos666 #4
    Egyik Sikoly-t sem láttam, de a paródiája tetszett gyerekkoromban (most valószínűleg már az sem kötne le).
  • Csucse #1
    Ilyen csodálatos istennőkkel, mint Cox és Campbell, bármi jó...