Szekeres Viktor

Nagy bevételi határt tört át a Dűne

Nem sokan számítottak a Dűne ilyen mértékű sikerére.

A Dűne hiába nagyszabású és látványos film, egyben komplex is és a szerkezete sem feltétlenül közönségbarát, ráadásul Amerikában a mozis premierrel párhuzamosan még az HBO Max is bemutatta, melyre az egy havi előfizetési díj olcsóbb, mint két mozijegy. És mégis, a film Hálaadásnapján elérte a 100 millió dolláros bevételt Amerikában.

Ez, ha nem lenne járvány, természetesen nem lenne sok, azonban a fenti tényezők miatt nagy szó, még akkor is, ha nemzetközileg már 267 millió dollár folyt be a vetítéseiről, azaz más országokban sokkal nagyobb a siker, mint az USA-ban és Kanadában - nálunk konkrétan az év legsikeresebb filmjei között van, míg itt most került a legjobb tíz közé. Azonban a legjobb tízbe kerülve többek között az Amerikában 99,2 millió dollárig jutó Godzilla vs. Kongot előzte meg, ami nem semmi, ha azt nézzük, hogy utóbbi mennyivel kommerszebb. És persze így a Dűne még a legsikeresebb, az HBO Maxen is bemutatásra került mozifilm is lett egyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zetortraktor #3
  "Az amerikai filmek esetében sokkal fontosabb mutató szám nekik a hazai piacon elért bevétel. "


  Ööö ezt annál a Dűnénél írod le, ami Amerikában 100 milliót hozott és nem Amerikában meg 270 milliót? Annál a Dűnénél, ami a második részes berendelést pár hét nemzetközi vetítés (és 150-200 milliós bevétel után) kapta meg, amikor még Amerikában csak 4 napja ment a film? Annál a Dűnénél, aminek az egyik gyártója kínai?

  "Az amerikaiaknak csak amerika számít. Mindent abból a szempontból mérnek. "

  Mert az amerikai székhelyű multinacionális cégek számára zöldebb az amerikai dollár színe. Gondolom a bankszámlán más színű számjegyekkel jelzik a nemzetközi, kisebb jelentőségű pénzeket.
 • t_robert #2
  Az amerikai filmek esetében sokkal fontosabb mutató szám nekik a hazai piacon elért bevétel. mikor mennyit ér el hányadik héten vagy napon. Ebben mérik a sikert vagy kudarcot. Közben az se számít, hogy a film esetleg világszerte kétszer annyim bevételt ér el, mint otthon. Az amerikaiaknak csak amerika számít. Mindent abból a szempontból mérnek.
  Ez az úgynevezett Amerika First! mentalitás. :) Mi a világ többi része persze tudjuk, hogy a világ koránt sem csak Amerikából áll. Sőt egyre kevésbé csak abból áll.
  Elég keserű felismerés lesz nekik amerika fokozatos jelentéktelenedése. Bár voltak így más nagy birodalmak és hatalmak is a történelemben.
  A britek máig nem heverték ki az egykori világbirodalom eljelentéktelenedését egy másod vonalbeli országgá. Részben ennek is következménye a brexit.
  Birodalmak és világhatalmak jönnek és mennek a történelemben.
  Erősen úgy tűnik, hogy a következő zászló majd Kínának áll. Amit nehezen fognak lenyelni az amerikaiak.
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2021.11.29. 09:29:47
 • Ender Wiggin #1
  Hazai piacon a 100 millió sokkal nagyobb fegyvertény, mint nemzetközileg a 267 millió. Ennyi év mozis cikkírás után azt hinné az ember, hogy ez már megvan...