Ötvös Tibor

Szellemirtók: Az örökség - vagy inkább ökörség?

A 2016-os Szellemirtók bukása után a Sony úgy döntött, hogy inkább más irányba viszi el a franchise-t és így kaptunk egy Stranger Things-lightot. De ennek cseppet sem örülünk.

Hogy tetszett a Szellemirtók: Az örökség?
  • Tetszett, jó ez az irány
  • Közepes lett
  • Ökörség
  • A 2016-os film jobb volt
A Szellemirtók sokunk gyerekkori kedvenc filmje, mely évtizedekig viselhette a legsikeresebb vígjáték címkéjét magán. Bár a második rész már nem lett olyan jó, mint az 1984-es eredeti, de még így is bőven fogyasztható. Majd hosszú-hosszú évtizedekig hallgattuk, hogy egyébként Dan Aykroyd és Ivan Reitman szeretnék trilógiává bővíteni a szériát, ám ennek legnagyobb kerékkötője Bill Murray volt, aki szerint nincs egy harmadik sztori ebben a sorozatban.

Így 2016-ban a Sony más módszert választott és egy női Szellemirtókat hozott össze, mely rémes kritikákat kapott (tegyük hozzá, hogy az egyetlen jó pontja a filmnek egy férfi, a nagyon ostoba Chris Hemsworth volt) és bukott is rendesen. Mai napig megy a vita a film kapcsán, hogy mi mehetett félre - vagy egyáltalán van-e bármi gond a végeredménnyel, de mi ezt itt most nem nyitjuk újra. A Sony a számok és a visszajelzések láttán visszahőkölt és újra Reitman kezébe került a gyeplő - azonban nem Ivan, hanem a fia, Jason ült a volán mögé.

Jason Reitman kapcsán érdemes rögtön megemlíteni, hogy filmjeinél a minőséget és nem a mennyiséget helyezi az előtérbe. A Juno, az Egek ura vagy az Így ne legyél elnök mind kiemelkedtek az átlagos filmek mezőnyéből és ezért elég komoly elvárásokat támasztottam a most mozikba került Szellemirtók: Az örökséggel szemben. Sajnos csalódnom kellett, de nem pusztán az elvárások miatt.

Adott egy kisváros Oklahomában, ahova kényszerből költözik el a frissen megboldogult Dr. Egon Spengler lánya és unokái. A helyiek a papát őrültnek tartották, mivel folyamatosan a világvégéről beszélt mindenkinek. Phoebe, az unokája azonban hamarosan rájön, hogy minden, amit a papa mondott, igaz és kénytelenek felvenni a harcot a szellemekkel. A sztori természetesen bot egyszerű és inkább az első rész young adult rebootjának is tekinthető.


És ez jelen esetben sajnos egyáltalán nem pozitívum. Az örökséget nézve (folyamatosan ökörséget akarok írni, ami egyébként helytálló is lenne) olyan, mintha a Stranger Things egy gyengébb epizódját néznénk. A sztori abszolút ostoba, de persze az eddig sem volt a Szellemirtók erőssége. Azonban ott működött a kémia a szereplők között, míg itt ennek nyoma sincs. Az egyetlen vicces karakter a Paul Rudd által megformált tanár, aki a mostani rész Rick Moranis-sza. Azaz a vicces mellékkarakter, aki alig bukkan fel a történetben. Ráadásul a karakterének sincs mélysége - valójában Paul Rudd eljátssza, hogy Paul Rudd.

Ami nagyobb baj, az a gyerekek idegesítő jelenléte. A Stranger Things sztárja, Finn Wolfhard tud nagyon vicces lenni (lásd Az), ám itt valóban az az érzésünk, hogy 11-et keresi - még mindig. Semmi mélység, semmi érdekes nincs a karakterében, ráadásul kicsit mintha unná is a szerepet a srác. Mckenna Grace - aki a film igazi főszereplője - nagy tehetség, igazán szép karrier áll előtte még Hollywoodban, ám itt, Phoebe szerepében egyszerűen rém idegesítő.

A fentiek a forgatókönyv hiányosságaiból adódnak, ami valóban nagyon gyenge. Az, hogy a szellemekkel való első találkozás után a gyerekek máris profin kezelik a protonfegyvert és gond nélkül tudják, mi mire való, azért elég ostobaság. Ahogy az is, hogy teljesen normálisnak tűnik a vidéki kisváros lakóinak szemében, hogy egy szellem végigszáguld nappal a főúton és egy fehérre mázolt halottas kocsi üldözi őt, amiből egy gyerek lő valami lézerrel. Csak az a bajuk, hogy kárt tettek a város tulajdonában.


Az pedig, hogy láthatóan minden szellem láthatatlan kerekekkel van felszerelve már csak hab a tortán. Más magyarázatot ugyanis nem találok arra, hogy miért csak az út felett tudnak lebegni és miért nem mennek át a réten mondjuk, hogy hamarabb odajussanak a céljukhoz. De persze mindez csak azért merül fel, mert maga a film nagyon unalmas. Az akciók levezénylése láthatóan nem az ifjabb Reitman erőssége, mindegyikből hiányzik az izgalom és a ritmus. A végső ütközet pedig...

Nos, csak azért tudok elnéző lenni, mert meghatóra sikerült a vége, az igazi rajongóknak tuti könnyet csal majd a szemébe az utolsó pár perc. Ezzel pedig el is értünk a végső verdikthez, ami nagyon egyszerű: egy közepesnél rosszabb young adult filmet kaptunk Az örökség képében. Akit nem riaszt vissza ez a tény, az talán jól szórakozhat majd rajta. Aki a klasszikus érzést akarja átélni, az csalódni fog. Aki azt gondolta, hogy a Sony a 2016-os "félrelépés" után összekapja magát, az szintén csalódni fog. Lehet jobb lenne békén hagyni ezt a franchiset is. 4/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Szellemirtók: Az örökség (Ghostbusters: Afterlife)
szinkronizált, amerikai akció-vígjáték, 124 perc, 2021
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Jason Reitman
Forgatókönyvíró: Gil Kenan, Jason Reitman
Producer: Ivan Reitman, Dan Aykroyd, Michael Beugg
Operatőr: Eric Steelberg

Carrie Coon (Callie)
Mckenna Grace (Phoebe)
Paul Rudd (Mr. Grooberson)
Annie Potts (Janine Melnitz)
Finn Wolfhard (Trevor)
Bokeem Woodbine (Domingo seriff)
Dan Aykroyd (Dr. Raymond Stantz)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nkmedve #8
    Nem tudom a cikkíró pontosan mit várt ettől a filmtől, de a kritika alapján mintha valami teljesen mást láttunk volna.

    Kezdeném ott, hogy az első két résszel nőttem fel és mindig imádtam őket. Ugyanakkor legyünk őszinték, a bugyuta viccekkel, faék egyszerűségű sztorival, egyes szinészi túlkapásokkal (Sigourney Weaver vonaglásai pl.), helyenként gyengébbecske effektusokkal az első rész elég hamar elavulttá vált. Kb. a nosztalgia az egyetlen dolog ami még tartja a filmben az életet. Ahhoz képest ez az új rész szerintem sikeresen lehel friss életet a frinchise-ba, anélkül, hogy bármilyen szinten is belerúgott volna az előzőekbe (ahogy pl. a 2016-os tette). Nem mellesleg egy nagyon jó tribute is volt Harold Ramis-nek.
    Szomorú ezt mondani, de a mára kiöregedett és már nem is teljes eredeti gárdával a középpontban már nem igazán lehetséges új filmet csinálni, az a vonat már rég elment, azóta, hogy Murray nem vállalta a 3. részt, és aztán Ramis is elhúnyt. Aki ezt az irányt akarta egy új résztől, az szerintem nagyon rossz elvárásokkal indult neki. Ettől eltekintve a franchise-ban még lehet némi potenciál és az utódos vonal messze nem a legrosszabb irány amerre lehet vinni a sztorit (nem utolsó sorban az így felmerülő családi feszültség is egy értékes eleme tud lenni és volt is a filmnek).

    Ja, és azoknak akik a Strange Things-el dobálóznak, azért elmondanám, hogy nem az találta fel a spanyolviaszt. Finn Wolfhard miatt (aki amúgy nem sokat csinált a filmben) szerintem kicsit túl egyszerű és nem is túl kreatív ezzel piszkálni a filmet. Nem ártana inkább valami konkrét hibákat keresni a filmben (mert azért voltak ott) és nem ilyen értelmetlen hasonlatokkal dobálózni.

    A Mckenna Grace-es kritikát nem értem, messze ő volt a legjobb a filmben, tökéletesen hozta ezt a fiatal Egon variációt amit kitűztek a készítők. Ez szerintem inkább valami általános gyerekszínész-iszony lehet.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2021.12.02. 22:27:52
  • Ellaberin #7
    Mondjuk maga a Szellemírtók egy ökörségnek indult és abból lett kult. Persze ilyenkor mindig az van, hogy próbáljuk az eredetihez mérni, ilyen az emberi természet.
    Viszont nálam már akkor elvágta magát, amikor megláttam, hogy a Stranger Things-re "hangolták" , onnan szedtek még szereplőt is. Egy esélyt biztosan kap, mert legalább nem valamelyik Marwell szuperhírót kellene átszenvednem. De van előtte még úgy 20-25 kihagyott egészestés meg 6-7 sorozat, szóval nem most nézem meg :)
  • Angel5 #6
    és ezen valaki meglepődik hogy ökörség? elég volt belenézni az előzetesbe
  • Zombee #5
    Ezt az előzetes alapján sajnos lehetett előre sejteni.
  • inkvisitor #4
    Mazochistáknak sem ajánlott?
  • ProgServ #3
    Meg. :D
  • Jawarider #2
    Zetortraktor, te megnézted ?
  • ProgServ #1
    Szeretem a scifiket, gyerekkorom egyik kedvence ez a film volt ..... marmint az eredeti .... hat borzaszto milyen bena film lett alig vartam hogy vege legyen ... NE nezzetek meg, ha egy nagy csalodast nem akartok magatoknak!