Ötvös Tibor

Kiváló thriller-horror az Eleven kór

James Wan ismét megmutatta, mitől döglik a légy. Az Eleven kór egy krimibe oltott horror, melyben fröccsen a vér, de izgalom is van bőven.

Hogy tetszett az Eleven kór?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
James Wan feltehetően azt csinál már Hollywoodban, amihez éppen kedve van. Ez cseppet sem meglepő, hiszen olyan sikereket szállított már a stúdióknak, mint a Démonok között, az Aquaman, a Fűrész vagy éppen a Halálos iramban 7. Mielőtt visszatérne a DC szuperhőséhez, még leforgatott egy újabb, kis költségvetésű horrort, mely az Eleven kór elnevezést kapta. A tipikus low-budget filmben nincsenek sztárok ugyanakkor nem is hiányoljuk őket, mert így átadhatjuk magunkat a történetnek.

És szerencsére abban ezúttal sincs hiba. A főszereplő, Madison egy finoman szólva sem boldog kapcsolatban él, ráadásul látomások is gyötrik. Ezekben mindig egy titokzatos alak végez valakivel, majd ismét otthon tér magához. Madison egyre inkább szeretné megtudni, mi és miért is történik vele és ahogy egyre több minden jut eszébe gyerekkorából, úgy tisztul egyre inkább a kép.

A sztori kicsit kacifántosra sikerült, de ez ne tántorítson el senkit: nagyon jól van megírva a történet és szerencsére a csavaroknak is van értelme. Mert azért itt ismét egy Wan-horrort láthatunk, így számíthatunk arra, hogy ez nem egy közönséges sztori. Persze minden elemét láthattuk már korábban, de egyszerűen jó nézni azt, ami zajlik a vásznon.


Ehhez pedig elég jó kis csapatot szedett össze Wan. A főszereplő Madisont alakító Annabelle Wallis a Boss Levelben is jó volt, de itt egyértelműen viszi a hátán a filmet. Bár többnyire könnyes szemmel kell néznie előre, de így is képes az apróbb rezdülésekkel nagyon jól átadni azt a fájdalmat és bizonytalanságot, amit a karakter érezhet. Az effektek szintén jók, a gyilkosságok pedig pazarul vannak kivitelezve. Nincsenek elkapott kamerák, élesben látjuk a nyaktöréseket és a véres belezéseket.

Persze hibák is akadnak bőven. Akad jó pár természetfeletti vonulat is a filmben, melyekre a végén aztán nem nagyon kapunk választ. A gonosz nagyon ostobán néz ki, miután felfedi magát, de ha ezeken felül tudunk emelkedni (és őszintén megmondva, nem rontanak az élményen), akkor bizony egy nagyon jó kis természetfeletti horrorba oltott krimit kaphatunk, mely a műfaj híveinek nagyon ajánlott. Nem az év legjobbja, de mindenképpen érdemes megnézni. 8/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Eleven kór (Malignant)
szinkronizált, amerikai horror, 111 perc, 2020
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: James Wan
Forgatókönyvíró: James Wan, Ingrid Bisu
Producer: Michael Clear, James Wan
Operatőr: Michael Burgess

Annabelle Wallis (Madison Mitchell)
Maddie Hasson (Sydney Lake)
George Young (Kekoa Shaw)
Michole Briana White (Regina Moss)
Jean Louisa Kelly (Jane Doe / Serena)
Susanna Thompson (Jeanne)
Jake Abel (Derek Mitchell)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #1
    Thriller? Mi van? Horror.

    Tök jó látni egyébként a filmről a pozitív véleményeket, hogy ennyi embernek ennyire tetszett (nyilván nem túl sok nézőről van szó, hiszen sajnos "a kutya sem látta" a bevételek alapján és a reakciók is szórnak, sokan utálták - ezt tipikusan a kritikusok jobban szeretik, mint a nézők), de én egy percig nem tudtam értékelni, az egész annyira szájbarágós, mindent harsányan a néző arcába toló film lett, hogy konkrétan kényelmetlenül éreztem magam. Sokkal jobban állt volna neki, ha nem ennyire egyértelmű. A mélypontként behozott Where is my mind pedig no komment. Ha addig valakinek kétsége lett volna a sztori kapcsán, az végképp lelőtt minden csavart.