Ötvös Tibor

Kidobott Időnek tűnik M. Night Shyamalan új filmje

Sajnos a jelek szerint M. Night Shyamalan továbbra is csak alkalmanként nyúl bele a tutiba, hiszen miközben képes egy Széttörve kitalálására, addig az ő fejéből pattan ki az Idő is, mely a remek alapötlet ellenére egy nagyon rossz film.

Hogy tetszett az Idő?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Kidobott idő volt
M. Night Shyamalan neve pár évig garanciát jelentett a minőségi borzongásra. A Jelek, a Hatodik érzék vagy akár A sebezhetetlen is mind klasszikusnak nevezhetők. Az utóbbi években a sok gagyi filmje után végre a feltámadás jeleit mutatta, amit az Üveg alaposan össze is tört. Az Idő azonban ismét egy jó kis filmnek tűnt, a rendezőnek való alapötlettel. Egy tengerparti szakaszra egy titokzatos cég szervezésében nyaralni érkezik egy négy fős család. Vannak még páran a partszakaszon, ám hirtelen minden összezavarodik.

A 6 és 11 éves gyerekek ugyanis egyik pillanatról a másikra éveket öregednek... ahogy egyébként mindenki más is, csak az idősebbeknél ez kevésbé látványos. A partot nem tudják elhagyni és kénytelenek versenyt futni az idővel, mely ha eltelik, akkor mindenki meghal. AZ alapötlet egyébként nem saját, Shyamalan Pierre-Oscar Lévy és Frederik Peeters Sandcastle című képregényét vette alapul. Sajnos azonban nem sikerült jól az adaptáció.


A sikertelenség több okból tevődik össze. Először is nagyon úgy tűnik, mintha a rendező nem is akarta volna hűen adaptálni ezt a történetet. A feszültséget ugyanis az okozná, hogy mindenki folyamatosan öregszik, de valójában itt 3-4 nagyobb szakaszra van osztva a kor. Így az a feszültség, hogy folyamatosan látjuk az öregedést, az idő múlását sajnos csak részben valósul meg.

Az egész alapötletből lehetett volna egy valódi drámai folyamatot felépíteni, melyben az idő múlását fogadják el a szereplők. Hiszen mi értelme vitatkozni, ha szinte egy csettintés egy évtized? Mennyire értelmes haragot tartani? Ehelyett összefüggéstelen fantáziaelemekkel tűzdelik meg a cselekményt, melyben pillanatok alatt lépnek túl olyan eseményeken, melyekbe egyébként bele is lehetne őrülni. Ráadásul Shyamalan nem zárta le a sztorit ott ahol a képregény nagyon jó érzékkel tette.

Itt kapunk legalább három befejezést, majd egy végül egy egészen elképesztően ostoba hollywoodi lezárással úszik fel a stáblista, így az ember valóban kidobott időnek érzi a közel két órás játékidőt. Sajnos ez ismét egy tipikusan olyan Shyamalan film, melyről sokat lehet beszélni, de nem pozitív értelemben. Az Idő nem kezd semmit egy izgalmas felütéssel, ráadásul még az alap történeten is ront. A rendező remélhetőleg nem vállal most egy darabig filmet, ideje kicsit pihennie. Kap elég Időt! 3/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Idő (Old)
szinkronizált, amerikai thriller, 108 perc, 2021
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: M. Night Shyamalan
Forgatókönyvíró: M. Night Shyamalan
Producer: Marc Bienstock, Ashwin Rajan, M. Night Shyamalan
Operatőr: Mike Gioulakis

Eliza Scanlen (15 éves Kara)
Abbey Lee (Chrystal)
Thomasin McKenzie (16 éves Maddox)
Embeth Davidtz (felnőtt Maddox)
Rufus Sewell (Charles)
Alex Wolff (15 éves Trent)
Gael García Bernal (Guy)
Emun Elliott (felnőtt Trent)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Relixo #4
    Ember te láttad a filmet???
    Te most vagy fogalmi zavarban vagy, vagy pedig nem láttad a filmet.
    A "gore" az vérengzésre vonatkozna... darabolós horror szokott olyan lenni ahol fröcsög a vér és 5 percenként kinyírnak valakit különféle brutális módon.
    Na most ebbe a filmben konkrétan egyetlen műtéti jelenet van amire nehezen de rátudnád fogni,hogy "véres". Bár elég nyuszinak kell lenni hozzá,hogy valaki ennyitől már gore-t kiáltson. Kb. egy Dr.House-ba illő jelenet volt, azért annyitól ne fossátok már össze magatokat!!
    Csak példának okáért a Sziklák szeme(2006) c. film neked akkor mi ha ez már kiverte a kis lelki biztosítékod nálad?
    Ha meg nem tudod mi a szó jelentése akkor meg ne mondogasd. :D
  • DrSoong #3
    Ez a film eléggé gorefest sajnos.
  • dyra #2
    a trailer alapján elég giccsesnek tűnik.
  • Ender Wiggin #1
    ezeket a cikkeket megírni kidobott időnek tűnik...