Ötvös Tibor

Testcserés horror a Freaky

A testcserés műfajt ülteti át horrorba a Freaky és teszi mindezt sikeresen. Vince Vaughn megmutathatja mire képes gonoszként és kamatoztathatja vígjátéki tudását is.

Hogy tetszett a Freaky?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
A testcserés elemek eleinte csak vígjátékokban vagy romantikus filmekben bukkannak fel, ám most egy horrorba került be alapelemként. És kiderült, hogy ez az ötlet (azaz két, teljesen ellentétes személyiség lelke helyet cserél a másik testében) ebben a műfajban is nagyon jól működik. Persze ehhez kell egy remek szereplőgárda és bevállalós, a fröcsögő kecsöpöt nem sajnáló rendezés is.

Adott egy végzős tinédzser, Millie, aki egy tipikus meg nem értett diák. Társai gúnyolják, egy tanára folyamatosan kipécézi magának és otthon is akadnak gondjai. Édesapja halála után nővére a munkájába temetkezett, anyja pedig az alkoholmámorba menekült. Mindezt tetézi a tény, hogy egy őrült gyilkos, a Böllér a kisváros fiataljaira vadászva őt nézi ki következő áldozatának, ám a kísérlet nem várt fordulatot vesz. A gyilkos a lány, míg Millie a Böllér testében ébred másnap. Mindössze 24 órája van visszacsinálni mindent, ami nehéz feladat, mikor az egész város őt üldözi.


A Freaky-ről már messziről látni, hogy Jason Blum produceri felügyelte alatt készült. Már maga az alapötlet egy tipikusan olyan projekt, amilyeneket Blumhouse szívesen felkarol, ráadásul az író-rendező az a Christopher Landon, aki azt a Boldog halálnapot! készítette, melyben egy időhurok ötletét öltették át horrorba. Szóval papíron minden rendben lévőnek tűnik, ám a végeredmény sajnos nem mentes a negatívumoktól sem.

De kezdjük először a jó dolgokkal. A Freaky legnagyobb erőssége Vince Vaughn, aki pontosan ugyanolyan jól működik az őrült Böllér szótlan szerepében, mint a 2 méteres testben rekedt tinédzser lányéban. Talán nem lövök le nagy poént, ha elárulom, hogy mindenképpen a második szerep hozza majd a jobb pillanatokat. Ahogy ez a 2 méteres fickó pipiskedve futkos és teszi a csajos dolgokat... egyszerűen nem lehet nem mosolyogni rajta. Remek ellenpont a Millie-t alakító Kathryn Newton, aki a tépelődő tinédzserből simán vedlik át egy őrült gyilkossá. A két főszereplő nagyot alakít, és a mellékalakok is hozzák a kötelezőt.


A gyilkosságok kivitelezését tekintve nem fogták magukat vissza a készítők. Fiatalabbaknak és a tocsogó vért nem kedvelőknek határozottan nem ajánlott a film, viszont aki az ilyesmit szereti, annak nem lehet oka a reklamációra. Ami viszont sajnos elvesz a film élvezeti értékéből, az a forgatókönyv. A remek alaphelyzetet sablonos horror-megoldásokkal töltötték fel. Aki sikerrel elbújt a gyilkos elől, biztos akkor hal meg, mikor kijön valamilyen oknál fogva körbenézni. A sétáló gyilkos mindenkit utolér, míg ugyanebben a testben a "jó lelkű" gonosz már nem képes futva sem elkapni őt.

A film nagyon hosszú. Túl hosszú. Sajnos van legalább 15-20 perc, amit simán ki lehetett volna vágni és így feszesebbé tenni az egész hajszát. Ezt leszámítva a Freaky egy jól sikerült műfaji házasság, mely ezúttal a Nem férek a bőrödbe stílusú alaphelyzetet hozza össze a Sikollyal. És ismét el kell mondani, hogy Vince Vaughn jó színész és remek komikus. Legalábbis ami ehhez az alakításhoz kellett, azt tökéletesen hozta. 7,5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Freaky (Freaky)
szinkronizált, amerikai horror-vígjáték, thriller, 101 perc, 2020
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Christopher Landon
Forgatókönyvíró: Michael Kennedy, Christopher Landon
Producer: Jason Blum, Adam Hendricks
Operatőr: Laurie Rose

Vince Vaughn (Böllér)
Kathryn Newton (Millie)
Alan Ruck (Mr. Bernardi)
Uriah Shelton (Booker)
Katie Finneran (Coral Kessler)
Misha Osherovich (Josh)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RAZOR27 #2
    Bíztam Vaughn-ba amióta láttam a True Detectiveben. Azt gondoltam jön a fordulópont a karrierjében. Hát mégse...
  • Montanosz #1
    akkor nem egy filmet néztünk mert nagyon gyenge