Ötvös Tibor

Csapdába került a Spirál: Fűrész hagyatéka

A Spirál: Fűrész hagyatéka próbálja újabb alapokra helyezni a hanyatló franchise útját és ez részben sikerül is.

Hogy tetszett a Spirál: Fűrész hagyatéka?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Hagyják már békén Jigsaw-t
A Fűrész első része sokkolta a horrorrajongókat: ötletes megoldásaival, nyomasztó hangulatával és hatalmas csavarnak számító lezárásával bankot robbantott és meglepetésre képes volt megismételni ezt a második rész is. A harmadik fejezettől indult egy hanyatlás és ennek a vergődésnek a végére a kilencedik film, a Fűrész - Újra játékban tette fel a koronát 2019-ben. Legalábbis akkor még azt hittük. A komikus Chris Rock ugyanis besétált a Lionsgate fejeseihez egy új rész ötletével, mely igazából rebootolná a franchise-t, miközben folytatja is azt.

A sztori szerint New York városában felbukkan John Kramer követője, aki áldozatait véres csapdákba kényszeríti saját maguk csonkolására. Az egyetlen közös pont az bennük az, hogy mind rendőrök. Az ügyet Zeke Banks kapja meg, aki sosem volt képes kinőni zseniális nyomozó édesapja árnyékából és most is az ő segítségére szorul. Tehát az alaphelyzet ismerős lehet mindenkinek, csak az ellenség visel más maszkot és adnak számára az eddigitől eltérő motivációt.

Igen, a Spirál ugyanis az első olyan Fűrész-film, melyben nem szerepel a Tobin Bell alakította Jigsaw. Pusztán említés szintjén utalnak rá, de egy teljesen új gonosztevőt kapunk. Sajnos azonban a titokzatos alak kiléte nagyjából a 10. percben már kiderül (legalábbis annak, aki látott már ilyen filmet) és így oda minden izgalom. Ráadásul Rock és csapata úgy gondolta, hogy remek ötlet egy krimit készíteni egy részben gore-horror részben thriller franchiseból. Nos, ez nem bizonyult jó választásnak.


De nem is a sztorival van a gond, mert az még szódával elmenne: Chris Rock a főszerepre abszolút rossz választás. Elhiszem, hogy szeretne kitörni a Nagyfiúk és hasonló vígjátékok árnyékából, de korábbi próbálkozása, a Rossz társaság is balul sült el és sajnos itt sem a csúcsformáját hozza. A szúrósnak szánt tekintetéről Steven Seagal ezer arca jutott eszembe és ez nem jó hír egy komolyabb film esetében. De szintén nem remekel Samuel L. Jackson sem, aki viszonylag keveset látható, de akkor sem erőlteti meg magát.

A Fűrész-franchise legfontosabb elemét mindig is a csapdák jelentették, melyek többnyire elég ötletesek voltak. Eleinte ráadásul a menekülés lehetősége is adott volt a "játékosok" számára, azonban itt ez a remény nincs jelen. A másfél órás játékidő alatt, ha jól számolom, összesen négy darab csapdát láthatunk és azok sem túl ötletesek. Az esély a menekülésre pedig zéró, így oda az az izgalom, hogy vajon meghozza az áldozatot az illető vagy sem. Mindegy: így is - úgy is vége.

A Spirál: Fűrész hagyatéka nem jó film. Túl sokat foglalkozik sajnos a főszereplővel, aki nem a legélesebb kés a fiókban. Persze nem kell kitalálja - a nézőkkel együtt -, hogy ki a gyilkos, de hogy azt se tudja összerakni, miért csak olyanok hullanak el, akiket ismer... az már elég szánalmas. A Fűrész-franchise feltámasztása nem sikerült, a tizedik film nem töri meg az eddigi csalódásokat... talán ideje lenne hagyni kicsit "meghalni" ezt a szériát, mert ezt a csapdát nem élte túl. 5/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Spirál: Fűrész hagyatéka (Spiral: From the Book of Saw)
szinkronizált, amerikai krimi, horror, misztikus film, 93 perc, 2021
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Darren Lynn Bousman
Forgatókönyvíró: Chris Rock, Josh Stolberg, Pete Goldfinger
Producer: Daniel J. Heffner, Chris Rock, James Wan, Leigh Whannell
Operatőr: Jordan Oram

Chris Rock (Zeke Banks)
Samuel L. Jackson (Marcus)
Marisol Nichols (Angie Garza)
Max Minghella (William Schenk)
Zoie Palmer (Kara Boswick)
Nazneen Contractor (Chada)
Dan Petronijevic (Marv Boswick)
K.C. Collins (Drury)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hezi #1
    "ennek a vergődésnek a végére a kilencedik film, a Fűrész - Újra játékban tette fel a koronát 2019-ben"
    Az a 8. rész, 2017-ben.