Ötvös Tibor

Rajongói film lett a Mortal Kombat

Az új Mortal Kombat kizárólag a rajongóknak szól, de ez nem is baj. Bár bőven akadnak hibái a filmnek, de jó úton indultak el a készítők és remélhetőleg a folytatásra már javítják a bakikat.

Hogy tetszett a Mortal Kombat?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • Tipikus adaptáció, nem érdemes foglalkozni vele
Filmes adaptációkat készíteni játékokból sosem volt hálás feladat... legalábbis az eddigi sikertelen próbálkozások ezt mutatják. A Super Mario Bros. volt talán az első, nagyobb költségvetésű próbálkozás még 1993-ban, mely elképesztő nagyot bukott. Ezután következett a Street Fighter, melynek ugyan a szereplőkön kívül nem sok köze volt a játékhoz, de legalább sztárokkal tudták megtömni és így behozta a gyártási költségeit. Majd jött 1995 és a Mortal Kombat, mely megmutatta, hogyan is kell egy játékhoz hű adaptációt készíteni. Azóta eltelt pár évtized és volt itt nekünk egy Uwe Boll-korszak, Need for Speed, Assassin's Creed, Prince of Persia, Max Payne, Tomb Raider, Hitman, WarCraft... de valahogy az egyik sem volt az igazi.

A Mortal Kombat azonban másodvirágzását éli a játékvilágban, így ideje volt, hogy ezúttal egy valódi rajongó vesse rá magát az ötletre és hozza el a mozikba a saját vízióját. Producerként pedig a szinte mindig élvezhető filmeket készítő James Wan is beszállt a buliba, így mindenki abban bízott, hogy végre megtörténik az áttörés és egy sikeres és az alapokhoz hű filmet kapunk majd. Sajnos ez csak részben valósult meg.

A Mortal Kombat a 17. században nyit, ahol is Hanzo Hasashi és Bi-Han (alias Sub-Zero) összecsapását tekinthetjük meg és ezzel egyébként olyan székbe szögező nyitányt adtak a rajongóknak, melyhez sajnos később már nem igazán sikerült felnőni. Az összecsapás után ugrunk az időben és megismerjük a ketrecharcos Cole Young-ot, akit egy újabb mérkőzésén kalapálnak el, majd megjelenik Jax, aki a férfi testén lévő titokzatos jel kapcsán felvilágosítja a Mortal Kombat nevű eseményről, mely miatt veszélybe került az élete.


A játékokat sem az izgalmas történet adta el, de azért mégis képesek voltak egy elfogadható keretet szabni a harcok köré (főleg az utolsó pár fejezet). A film is jól indul, az első összecsapás egész egyszerűen zseniális. Nem véletlen, hogy a Warner Bros. is ezzel promózta a filmet. Az azonban már probléma, hogy ezt a szintet a film a későbbiekben ritkán éri csak el - ha egyáltalán képes rá.

Három olyan pontja van a filmnek, ami miatt mindenképpen érdemes adni neki egy esélyt, ezek pedig Kano, Sub-Zero és Kung Lao. A fagyos "hős", Bi-Han minden egyes megjelenésének súlya van és számos alkalommal használja a játékban megismert mozdulatait. Ő és Scorpion a film húzónevei, de sajnos a "jelmezes" összecsapásuk ez alapján némileg csalódás. Kano a játékban egy elég mocsok eszközökkel játszó bűnöző, és az adaptációban sem fogja vissza magát. Nagyon nagy meglepetés, hogy képes még Sub-Zero alakján is túlnőni és majdhogynem szimpatikussá válik számunkra. Persze Kano az Kano, szóval nagyjából sejthető, hol is köt ki, de ennek ellenére is élvezetes minden a vásznon töltött pillanata. Bemutatja klasszikus Fatality-jét is, ez, és Kung Lao hasonló megmozdulása a legvéresebb epizódja a filmnek.


De akkor miért nem egyértelmű a lelkesedés a film iránt? Ugyan a Mortal Kombat játékok nem a fantasztikus sztoriról voltak híresek, de mégis valószínűleg minden játékos emlékszik az utolsó epizódok egybefüggő eseményeire. A film esetében azonban, valamilyen számomra a mai napig nem igazán érthető okból, egy teljesen új szereplőt tettek meg a sztori főhősének, aki ráadásul nem is működik ebben a világban. Esetlen, csak sodródik az eseményekkel, állandóan nyafog és mikor végre "magára talál", nevetségessé válik.

Mennyivel jobb lett volna, ha Liu Kang vagy Johnny Cage lép elő - előbbi ugyan szerepel a filmben, de sajnos inkább amolyan tanító szerepet tölt be, ami nem áll jól neki. Ő és Kung Lao a közepes szintet hozzák, nem idegesítők, a színészek is hasonlítanak a játékban látottakhoz és speciális támadásokat is bemutatnak. Aki azonban nagy csalódás, az Raiden. A villámisten egész egyszerűen haszontalan, nevetséges, már-már szánalmas.


Teljesen érthetetlen az is, hogy miért nem a Mortal Kombat bajnokság áll a középpontban. Ehelyett azt láthatjuk, ahogy Shang Tsung és csapata megpróbálják a kilenc győzelem után tizedszer csalással elfoglalni a Földet, mivel Outworld nem túl jó hely. Aki magát a Mortal Kombat Tournamentet akarja látni, annak várni kell feltehetően a folytatásra. Mert ne tévedjünk, a Mortal Kombat egy felvezető epizód. Egy pilot. Bemutatták az érdekes (Scorpion, Sub-Zero), a közepesen semmilyen (Sonya Blade, Jax) és a teljesen bal... szóval érdektelen (Raiden, Shang Tsung és persze Cole Young) alakokat, akik közül páran visszatérnek majd a folytatásra, mások nem. A készítők mindenesetre a végére belendültek, az R-besorolás indokolt, de azért nem fröcsög minden percben a vér.

Ha ki kell lépni a fanboykodásból, azt kell mondjam, hogy bár a film a rajongóknak készült, ettől függetlenül sok benne a hiba, így maximum közepest érdemel. De várjuk a folytatást. 6/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Mortal Kombat (Mortal Kombat)
szinkronizált, kanadai-amerikai fantasztikus akciófilm, kalandfilm, 110 perc, 2021
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Simon McQuoid
Forgatókönyvíró: Greg Russo
Producer: Todd Garner, Lawrence Kasanoff, E. Bennett Walsh, James Wan
Operatőr: Germain McMicking

Lewis Tan (Cole Young)
Jessica McNamee (Sonya Blade)
Hiroyuki Sanada (Hanzo Hasashi / Scorpion)
Joe Taslim (Bi-Han / Sub-Zero)
Tadanobu Asano (Raiden)
Mehcad Brooks (Jackson "Jax" Briggs)
Chin Han (Shang Tsung)
Ludi Lin (Liu Kang)
Josh Lawson (Kano)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #14
  Igen, te kis zseni..a c helyett a k az eliras...es bizony nincs olyan szo, hogy kombat (kiveve ebben a kontextusban)
  Ennyire ne legyel mar sotet....A szo maga valoban harcot jelent, de Mortal Kombat-kent 1 BIZONYOS tornat..majd egyszer meselek a fonevekrol, azon belul is a tulajdonnevekrol (kis segitseg..a windows szo ablakokat jelent..a WIndows pedig 1 operacios rendszert, bar az alapja itt is ablakok..az elso koznev, a masodik tulajdonnev..Altalanos iskola, kb 4. osztaly)
 • Lapajka #13
  De mi az elírás okostojáskám? Hogy C helyett K van? Van olyan szó hogy combat, az előbb küldtem hivatkozást... és írtam, hogy k vagy c leszarom, mert ugyanúgy ejtjük... mellesleg ha csicseriborsót jelentene vagy szentjánosbogarat még érteném is hogy problémás, de történetesen pont harcot jelen... azaz halálos harc vagy küzdelem... szóval vihart kavarsz a biliben tesó...
 • cateran #12
  Akkor meg egyszer (amugy ha mar villantod az angolodat, olvasd mar el az elso idezetet a kommentenben, zsenikem)
  Segitek: "Pinball and game designer Steve Ritchie, a friend of Boon's, came up with the name Mortal Kombat on a whim upon catching a glance of a misspelled “kombat” on the latter's drawing board during a visit to his office."
  Magyaran 1 elirasnak koszonheti a dolgot..NINCS olyan szo, hogy kombat, csak itt (illetve innen ment at szlengbe)
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2021.05.07. 22:36:39
 • Lapajka #11
  Okos voltál öblíthetsz. Most szörfözz el ide hogy mit jelent a combat angol szó... (az hogy a címben nem c-vel írják hanem k-val, leszarom... ugyanaz drappban)
  https://topszotar.hu/angolmagyar/combat
 • cateran #10
  " és nem latin,"
  Mivel Kano ausztral, ez nem tunik akkora problemanak....Illetve nehez elhinni rola, hogy 1 teljes szindikatust vezet....inkabb hasonlit 1 suttyo redneckhez...Szoval Kano is 1 kalap szar....
  Illetve szolnek, hogy olyan szo nincs, hogy "kombat" csak es kizarolag 1 helyen, meghozza a Mortal Kombatban, ahol - kapaszkodj meg - a harcmuveszeti tornat nevezik igy...
  "Pinball and game designer Steve Ritchie, a friend of Boon's, came up with the name Mortal Kombat on a whim upon catching a glance of a misspelled “kombat” on the latter's drawing board during a visit to his office."
  "Mortal Kombat Tournament

  The fighting tournament and namesake of the Mortal Kombat series of fighting games. Mortal Kombat was originally thought to be a solely human conception, until later retcons revealed it to be universal among the series' featured Realms, created by the Elder Gods as a way for other Realms to defend themselves against Outworld after it grew too powerful."
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2021.05.06. 18:01:07
 • Lapajka #9
  Nem mindegy hogy milyen tánc... sokféle tánc, az sport. 10 évig csinálsz valamit, akkor elvileg profi vagy nemde? De most ezen mi a lószart rágódsz, mikor egy mellékszereplő, aki kétszer villan egyet és az is szar... akkor ha ez esik jól, nem profi sportoló, nem fitt, tehát még szarabb... ettől nekem nem lesz rosszabb, csak a filmet húzzuk méltán még lejjebb...
 • wraithLord #8
  Gondolom, azért kasztingolták, mert táncolni tud (és úgy gondolták, megjelenés-ügyileg jó a szerepre).
  Ha nem is ismer harcművészetet, be tudják tanítani neki edzők és instruktorok, nem probléma megoldani, hogy a szerep kedvéért "ismerjen" harművészetet. Ahogy azt is szerep miatt vállalják be, hogy fittebbek, izmosabbak legyenek (ha egyébként nem azok). Erre szakosodtak személyi edzők, orvosok, hogy a szerephez megfelelő fizikumot érjenek el addigra, ameddigre arra szükség van.
  Erről szól a színészet, hogy szerepeket/karaktereket játszanak, ami nem feltétlenül fed át a sajátjukkal. :D Persze egyszerűbb lenne, ha otthon lenne valamelyik harcművészetben, de a tánc egy nagyon jó alap.
 • wraithLord #7
  Próbálkozott, de nem sikerült. :D
 • ntex #5
  Ez egy felvezető film gyakorlatilag, gondolom a folytatásban még több karakter is fel fog bukkanni majd a szériából.
 • Lapajka #4
  Kano viszi a hátán az egészet! És jó koncepció volt, hogy bár szemét, de jó ideig a jó oldalon van érdekből... A színész príma, jól játszik, jól viszi a vicces vonalat (ami sajnos amúgy teljesen hiányzott, holott az eredeti MK gyakran kikacsint a röhejes mese-műkeménység mögül egy-egy jó poénnal...) viszont bunyózni nem tud, és nem latin, tehát külsőre max az jó benne, hogy legalább izmos. Sub-Zero túl kemény, már isteni szinten van, ehhez képest, aki isten ugyebár (Rayden), az meg béna, de minden tekintetben béna.... egy biodíszlet, ahogy a többi szereplő is. Jax amikor a karja az utolsó pillanatban végre feljavul, onnan mondjuk hogy elmegy, addig siránkozó siralmas lúzer és nem szuper bunyós... Scorpion NINCS.. a főszereplő egy teljesen elfuserált klón... az úgymond igazi Scorpion, az elején a visszaemlékezésben ugyebár még nem Scorpion, aztán eltűnik, aztán szamurájként jön a pokolból fel... szar na... sajnos ő is nagyon tré... Reptile-t pedig kikérem magamnak! Az egyik legjobb jelenet a legendás ősfilmben, Reptile felbukkanása és harca Liu Kang-al... ehhez képest NINCS IS REPTILE mint ninja, csak egy hülye kaméleon féle... és hát igen, az új Liu Kang... siralmas, elhiszem hogy tud kungfuzni a srác, de csúnya és pocsék színész (nem azt mondom hogy a régi jó színész volt, mert nyilván nem, igazából kevés jó színész volt a filmeben pl Lambert és Tagawa valamint Johhny Cage-t játszó srác (aki elképesztő jól nézett ki anno)... akik TÉNYLEG színészek, utóbbi most nincs, pedig alapember... Kitana hiányát megintcsak kikérem magamnak. Alapember volt ő is! Sőt kisfőnök, alvilági hercegnő, Sang Tsung unokahúga... Mileena-t teljesen elcseszték, értem hogy ő is profi sportoló amúgy, de az arcát túlgondolták és nagyon ocsmány lett... Sang Tsung viszont nem lett rossz, csak kevés szerepe volt, nem is verekedett... ez meg írói hiba... Mortal kombat azt jelenti, halálos csata, tehát nem torna vagy verseny, ergo a címből levezetve azt nem lehet reklamálni, hogy az eredeti koncepció sincs, tehát nem egy bunyó olimpián járunk, de hát ez már fel sem tűnik... siralmasan rossz na...
  Utoljára szerkesztette: Lapajka, 2021.05.05. 21:01:39