Ötvös Tibor

Zack Snyder: Az Igazság Ligája

Végre megjelent a rajongók által Messiásként várt Zack Snyder: Az Igazság Ligája, mely az elvárások szerint végre értelmes keretbe foglalja a DC univerzum csapatának debütáló kalandját. Sajnos azonban az eredmény nem ennyire egyértelmű.

Nagyon nagy vita volt/van azzal kapcsolatban, hogy a filmipar mekkora beleszólást enged/engedjen a rajongóknak a filmek készítésébe. Ez leginkább a Star Wars: Skywalker kora kapcsán merült fel, mikor szakítottak szinte mindennel, amit Az utolsó Jedikben behoztak, mert megosztotta a nézőket és próbáltak minden (de szó szerint minden) rajongói igényt belecsomagolni az új trilógia harmadik filmjébe. És így jön képbe Az Igazság Ligája is, mely 2017-ben került a mozikba és okozott hatalmas csalódást.

A rajongók akkor kezdték el követelni, hogy a Joss Whedon által elrontott film után a Warner adja ki Zack Snyder eredeti vágását, mert az örök klasszikussá válhatna (gondolom számukra a Superman Batman ellen is klasszikus lett). A Warner végül engedett a nyomásnak és engedélyt adott Snydernek, hogy hozza ki a saját változatát, mely a koronavírus okozta gondok miatt végül az HBO Max (itthon a Go) kínálatában jelent meg.

Mit gondolsz az egész Zack Snyder ügyről?
 • Minden rendezőnek joga van megmutatni a saját filmjét
 • Felesleges felhajtás volt az egész, a történet alapból rossz
 • Tetszik a dolog, vissza a Rendezői változatokat
 • Tetszik a dolog, de nem moziban. A mostani megoldást preferálnám
 • Nagyobb a füstje, mint a lángja
De akkor lássuk, miben más a történet, mint a 2017-es változatban. A nyitány már jól megmutatja, hogy mennyire más hangulatot várhatunk az új filmtől. Superman utolsó kiáltása végigszáll a világon, melyre reagálnak az Anyadobozok is: életre kelnek. Ezért Batman elindul, hogy összeverbuválja a később Az Igazság Ligájaként elhíresült szuperhősökből álló csapatot, hogy felkészüljenek a támadásra.

Itt már érdemes kiemelni, hogy a nevetséges Batman kontra Paradémon csatát egy az egyben kihagyták és ez nagyon jó döntés volt. Ahogy a belassított főcím is eltűnt, a zöldségeket rugdosó bűnözőkkel (hiszen Superman halott, most már borogathatják a zöldséges pultot). A film négy fejezetre van osztva, így most mi is külön-külön elemezzük ezeket.


Első rész: Ne nagyon számíts rám, Batman
Batman első útja Aquaman törzshelyére vezet, ahogy az eredetiben is. Kisebb kiegészítések vannak, de a lényeg ugyanaz: Arthur nem akar csapatban dolgozni. Ugyanakkor jóval összetettebb képet kapunk arról, mekkora vallási áhítat övezi Aquaman ténykedését eme kis faluban. Szinte már-már szektának nevezhető a kis közösség. De megmutatják Clark Kent életben maradt rokonainak a sorsát is, mely szintén elég lehangoló. Az első akcióra Steppenwolf amazonoknál tett látogatása során kerül sor, ami meglepően jól sikerült. Sokkal látványosabb, hosszabb és meglepően izgalmasabb is. Köszönhetően annak is, hogy végre normális kinézetet kapott a gonosz is. Mivel pedig elmaradt Batman harca a Paradémonnal, így az ő karakterútja is izgalmasabb.

Ezzel lezárul az első epizód, mely egyébként jó kis felvezetést ad a filmnek. Az már itt eléggé megfigyelhető, hogy ez a közel 40 perces etap simán lehozható lenne 25 percben is, de a Snyder-féle lassítások egymás után következnek: Lois Lane sétál az esőben, az amazonok összecsapnak Steppenwolffal stb. Az is szemet szúr, hogy minden szürke, nincs egyetlen vidám szín sem, még az amazonok birodalmában sem. Ettől függetlenül a nyitány jobb, így 2017 vs 2021 0:1.

Második rész: A hősök kora
Elkezdjük megismerni a hősöket, ám eme fejezet kétségtelenül legérdekesebb alakja maga Steppenwolf. Kicsit betekinthetünk a hátterébe, hogy pontosan miért és hogyan is került a Földre és mi is a célja az egész hódítással. Azonban a Föld múltbéli próbálkozása kevésbé hangsúlyosa van bemutatva. Itt kiderül, hogy bizony Darkseid maga vezette azt a támadást, mely végül a nagy összefogásnak köszönhetően meghiúsult. Viszont meglepően keveset foglalkoznak magával a harccal és többet azzal, hogy mi lett az Anyadobozok sorsa. Szóval bár kicsit mélyebb bepillantást nyerhetünk a gonosztevők világába, azonban a harcok hiánya miatt itt egyenlő az állás. 2017 vs 2021 1:2.

Harmadik rész: Szeretett anya, szeretett fiú
Ebben a szakaszban Cyborg hátterét és a hősök toborzásának következő fázisát ismerhetjük meg. Előbbi kimondottan megható lenne, ha nem a nem túl tehetséges Ray Fisher kapta volna ezt a szerepet. A karakterében ugyanis van mélység, miután megismerjük a "keletkezése" történetét illetve az apjával való kapcsolatának hátterét. Így már rögtön kapunk is magyarázatot arra, hogy miért nem beszélget annyit az apjával, illetve miért is csatlakozik a csapathoz.

A képességei bemutatása sem ártott a sztorinak, hiszen saját filmmel nem rendelkezik (és nem is fog), így ez mindenképpen pozitív. Érdekesség, hogy ez a szakasz szinte csak új elemekből áll, mind a Villám mind Cyborg karakterét tekintve. Szóval itt nehéz összehasonlítani a 2017-es verzióval, mert csak pár perc a közös elem. Mivel azonban fontos a karakterek miatt, így legyen 1:3.


Negyedik rész: Az átváltoztató
Itt végre megtörténik az alagútban zajló összecsapás, ami sokkal látványosabb és élvezetesebb, mint a 2017-es változatban. Elsősorban azért, mert a Villám is beveti magát és nem olyan "töketlen", mint a korábbi változatban. Ezen felül Cyborg is aktívabb, ami szintén jót tesz a harcnak. Ráadásul itt jön be egy új fenyegetés is és egy korábban pletykált új karakter is, de ezek egyikét sem akarom lelőni, hiszen az eredetiben egyetlen szó sem esett ezekről. Mindenesetre a sztori így azért érdekesebbnek tűnik. Szóval itt ismét az új változat győz, már 1:4 az állás.

Ötödik rész: Hiába száz ló
Ez a fejezet szinte teljes egészében Superman feltámasztásáról szól, mely a már ismert módon történik. Szerencsére itt is akadnak bőven extra jelenetek, melyek jobb magyarázatot adnak arra, hogyan is jutottak be a kriptoni űrhajóba illetve a feltámasztás utáni harc (és egy extra látomás) is sokkal látványosabb és jobb, mint a 2017-ben látott jelenetsor. A lezárás pedig szintén jobban passzol a közegbe.

Melyik tetszett jobban?
 • Joss Whedon mozis látomása
 • Zack Snyder monumentális alkotása
 • Egyik sem, Deadpool egy perc alatt kinyírta volna Steppenwolfot
Hatodik rész: Valami sötétebb
És elérkeztünk a végére, melyben végre összecsapnak hőseink Steppenwolffal. A helyzet az, hogy bár szeretem Whedon munkásságát és megemelem a kalapom, amiért átvett egy félkész filmet, azonban Snyder eredeti elképzelése az utolsó összecsapásról, a megoldásról és a lezárásról minden tekintetben jobban passzol a DC univerzumba. Eltűnt az az érthetetlen család, akik valamiért egy nukleáris katasztrófa helyszínén éltek, a Villám is fontos szerepet kap a megoldásban és az összecsapás is mérföldekkel látványosabb. Itt egyértelmű a győztes, 1:5 a 2021-es kiadás javára.

Végül kapunk egy epilógust, ami remekül vezeti fel az önálló Aquaman és Az Igazság Ligája 2 filmeket, melyek közül utóbbi sajnos nem fog már megvalósulni (vagy nem Snyder rendezésében). Pedig a látottak után kimondottan érdekes lenne, mit tud kihozni a direktor az alapötletből és az új karakterből.


Szóval nagyon úgy tűnhet, hogy a Zack Snyder: Az Igazság Ligája kiküszöböli a csorbát, amit a 2017-es változat okozott, de sajnos ez nem így van. Attól ugyanis, hogy a mostani kiadás jobb, mint az előző, még nem jelenti automatikusan, hogy jó film lenne. A 4 óra 2 percet moziban végig ülni hatalmas kihívás lett volna, ha pedig bármit kivágnak, ismét nem lennének kifejtve rendesen a karakterek. Szóval vagy meg kell szokja Snyder, hogy nem lassítgat annyit a filmjeiben (így kijönne 3 órára a mostani mozija is), vagy pedig ismét vissza kell térni az ilyen Rendezői kiadásokhoz.

Mert azért nem olyan egyedi az ilyen jellegű kiadás, elég csak a Szárnyas fejvadász vagy akár a Csillagok háborúja rendezői változataira gondolni, melyek kiegészítették az alaptörténetet. Itt annyi a különbség, hogy két különböző rendező vízióját láthatjuk ugyanarról a filmről és ilyen szempontból Snyder változata jobban illik a DC univerzumba. Az állandó szürkeség, a viszonylag komor hangvétel és a humor minimális jelenléte (Villám is csak három poént süt el) jellemzi ezt a világot - pontosabban jellemezte Aquaman és Shazam felbukkanásáig.

Ami azonban nagyon zavaró, az a 4:3-as képarány. Ezt őszintén megmondva nem is igazán értettem. Nagyon furcsa úgy nézni egy filmet, hogy a képernyő két oldalán egy-egy vastag fekete csík van. Persze egy idő után megszokja az ember, mivel a képernyőn sem látni semmi színeset.

A Zack Snyder: Az Igazság Ligája összességében jobb, mint a 2017-es Az Igazság Ligája, de ettől még nem lesz egy klasszikus. Azonban ez a változat kisebb ellenállást váltott volna ki a rajongókból és akkor talán lenne esély a második részre, aminek izgalmas felütést adott a mostani vágás. Csodát ne várjon senki, egy elfogadható szuperhősfilmet igen. 6,5/10 úgy általában, de a 2017-tel összehasonlítva 10/10.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Lapajka #25
  Persze persze troll idióta erőlködj csak... másra mutogatsz habzó szájjal, nem véve észre magad, hogy TE VAGY AZ... te nyomorult szánalmas barom...
 • tomboy013 #24
  Senkit nem érdekel a nyomorod xD Úgy látom te lettél az SG-n az ügyeletes hülye.
  Utoljára szerkesztette: tomboy013, 2021.04.20. 20:29:12
 • Szefmester #23
  Lapajka.. tagold már azt a kurva wall of text szörnyeteget amit te kommentnek hívsz, mert fáj olvasni.

  A Snyder féle liga jobb lett mint az előző kiadás az tény, a hosszal sem volt bajom. De kikapták belőle a humorosabb feszültségoldóbb helyzeteket is. Nem azokat amikor direkt szóviccekkel és gegekkel fárasztják a nagyérdeműt, hanem pl Aquaman monológját amikor a lasszón ült... Az a poén ott és akkor jól lett volna elhelyezve a komorabb kiadásban is.

  Flash karakterével még senki sem tudott mit kezdeni, mert annyira OP és annyira idióta. Konstans ugyanazokat a hibákat követi el, miközben ott van neki a világ minden ideje végiggondolni a következményeket. Itt is ugyanez ment. A mozgása meg... hagyjuk...

  A Marvel filmek összességébe véve jobbak mint a DC filmek, de darabonként már van pofonváltás rendesen, és nem egyoldalú péppé verés a dolog. De most gyütt ez a sznájdergyerek és lerakott két fostenger filmet az asztalra, majd egy úgy ahogy normálisat, és nem kap lehetőséget a folytatásra, így viszont -mivel a dc a marvelt akarja majmolni- vagy rebootolni kell az egész világot (bukás és felháborodás), vagy pedig inkoherens lesz a világ (bukás és felháborodás).

  Tehát nem lenne hülyeség megtartani Snydert, csakhogy ő nem egy moziba való rendező, vagy pedig a filmjeit több darabban kell lejátszani hogy emészthető maradjon.
 • asgh #22
  A nagy filmeket azoknak adják, akiktől nagy bevételt remélnek, azt meg gondolom nem kell magyarázni, hogy a bevételnek nem sok köze van a film minőségéhez.
  Snyder ugyanolyan középszerű iparos, mint a többi, csak más kliséket használ. Szomorú, hogy mára már ez is elég a zsenivé avatáshoz.
 • Lapajka #21
  Ez legalábbis a te véleményed... ha te jobban tudod, hogy ki a jó rendező, akkor menj ki tanácsadónak a Warner-hez, sőt legyél rendező te nyomoronc... biztos nem azért kapja sorra a nagy filmeket mert nem zseni te szerencsétlen gőgös nagyokos faszfej troll...
 • cateran #20
  "szerintem zseni a pali"

  Hahaha..azert ezt kiirni a 2 fos Superman (Man of Steel es vs Batman) es a 2 szinten megaszar Igazsag Ligaja utan...ez nem rajongas, ez felszopas...
  Sucker Punch? Egynek elment, de szembantoan hasonlit az egesz a https://en.wikipedia.org/wiki/Sanitarium_(video_game)
  A 300 meg....ehh (a semmibol elotuno lovas, aki levagja az ifju fejet a dramai hatas kedveert...jezusom....)
  Snyder es a zsenialitas 2 kulon fogalom
 • Lapajka #19
  Ha nálad a felszopó az a rajongót jelenti, elfogadom. Elfogult vagyok Zack-al holott a Superman filmjei, mind következetesen sajnos nyilván szarok, ez írtam én is, csak én ezt a stúdió hibájának tudom be és nem Zack-nek... akármit röfögsz, szerintem zseni a pali, csak az a fajta zseni, akinek a kelleténél tán kicsivel több feltétel kell... lám ugyebár az Acélemberrel sem volt elégedett, az első nagystúdiós- ugyebár DC-s projektje már saját elvárásai számára bukás volt, hiszen mindenbe belepofáztak ugyebár... nem tudott kibontakozni... (ebben a hangulatban szorongva csinálta meg a BM vs SM-et és olyan is lett sajnos az is, de ez DC hagyomány... a Batman filmek Burton óta ótvarosan rosszak... (még jó hogy néha van egy Poison Ivy aki kicsit feldobja) az első Igazság Ligáját meg már nem is fejezte be, bár itt a lánya halála is benne volt, hogy kiszállt és szét is lett barmolva a projektje.
  Ez a mostani újragondolás, már egy megtört ember utolsó rúgása... vagy ha tetszik dobása... már nyilván nincs az a tűz meg, mint a Sucker Punch vagy a 300 idején... ő is ember és próbálj már zseniális maradni miután elveszted a gyereked (főleg öngyilkosság által), ez érződik sajnos ezen a director's cut-on is, ennek ellenére számomra abszolút nem volt csalódás, sőt az úgymond eredeti filmhez képest, igencsak nagy lépés előre. Tökéletlen persze, de akkora világot és annyi szálat próbál összeszőni, hogy szinte képtelenség. Nyilván a dolgot Gal Gadot feszes combja menti meg alapvetően, nélküle valami embertelen bukás lett volna, ha ezt hozza csak, és nincs más plusz helyette... Azt kell látni, hogy a Batman és Superman saga nem az övé, ne ő az atya... ahogy viszont Marvel filmeknél végig ott bábáskodott az atya ugyebár Stan Lee... MÉGIS ROSSZ AZ ÖSSZES BOSSZÚÁLLÓK... legalábbis szerintem, de az utolsó kettő már nézhetetlen lényegében (a többi Marvel film mint már írtam itt, azt hiszem, de lehet WW 1984 cikknél) vegyes képet mutat; vannak zseniálisak, jók és borzalmasak...) ugyanúgy, ahogy írtad erről, azok is átgondolatlanok; hibáktól hemzsegő összecsapott katyvasz mind... túltolták, túlhájpolták, túltömték sztárokkal és szuperhősökkel ész nélkül... a fele elég lett volna és akár még jó is lehetett volna, bár féligmeddig eleve rajzfilmek, és teljes mértékben gyerekfilmek, ahogy egyébként emez is nagyjából és nem is nagyon akar felnőni (ahogy nyilván Zack sem)... ő ilyen; lehet így szeretni vagy utálni, szerintem rá lehet hangolódni, csak érdemes a Sucker Punch-ot és a Watchmen-t megnézni előbb... ha utána nézi meg valaki ezt a filmet, tehát az új Igazság Ligáját, szerintem már mást fog látni, már érzékelni fogja Zack művészi világát és rájön hogy ez így jó, ahogy van, egy absztrakt alternatív noár, ami ezt a popcorn blockbuster műfajt is képes művészi szint felé eltolni... Zack egy festőművész valójában, ő a filmet festményként érzékelni, és pingál... neki a kép a fontos, a vizualitás, a sztorit leszarja, nem az ő dolga az egészet egy konzisztens logikus rendszerré tenni és keretbe foglalni; ha valami ócskán van megírva, akkor azt az ócska sztorit fogja felfesteni, talán észre sem véve, hogy rossz a sztori, mert ő a képekben van elmerülve... Snyder rajongóknak nem okozott csalódást ez a film egyáltalán, mint ahogy a BM vs SM igen... (már akkor gondoltam, hogy az embernek vége és akkor még nem is volt meg a lányával a zűr)... de lám itt van folytatja, nem öreg még... reménykedünk hogy kibontakozik, akárhogy is mocskoldósz és sértegetsz... korszakos zseni a pasas, amikor elemében van lélegzet elállítóan tudja egy momentumot képileg elkapni és megmutatni...
 • asgh #18
  Megnéztem mindkettőt, egyik sem tetszett.

  Első sorban azért voltam kiváncsi Snyder verziójára, mert a legtöbb látványfilm alapvető problémája, hogy a sok akció miatt nem jut filmidő a karakterekre. Mindenkinek van egy menő és/vagy vicces beszólása, de a karakterek egydimenziósak, a történetek pszichológiája közhelygyűjtemény, a legtöbbször azért, mert egyszerűen nem jut idő a három mondatnál hosszabb dialógokra.

  A 4 órában most kényelmesen bele lehetett volna menni a pszichológiába is, de Snyder ismét bebizonyította, hogy közhelygyűjteménynél többre nem alkalmas (a Sucker Punch-al is ez volt a baj) és az érdemi mondanivalót olyan teljesen funkciótlan manírokkal próbálja pótolni, mint a végtelen lassítások és a 4:3 képarány. Miközben csak két dolog hiányzott a filmből: a hangulat és az élet.
  Így lett egy jó hosszú film ugyanazokkal a primitív hollywoodi klisékkel, csak még a minimális humort is kigyomlálták belőle, ami elvétve feldobta Wheedon verzióját.
  Utoljára szerkesztette: asgh, 2021.03.30. 18:07:47
 • Taclaw83 #17
  Az teljesen nyilvánvaló, hogy Te vagy Snyder felszopója, de az hogy az eredeti film jó?... összecsapott zagyvalék rengeteg háttérsztori hiányos... Tudod miért áll az MCU 20on valahány filmből? hogy a sztorit rendesen felvezessék... Egy hosszú éveken átívelő sztorit dolgoztak ki ráadásul úgy hogy azért elég kevés bakit hagytak benne. Nem úgy mint a te kis snydered... bakker annak fényében hogy már kijött az utána következő Aquaman benne hagyja a Méra bakit? Ez tulokság... Az új változat egy 4 órás zagyvalék... Jobb mint az eredeti mert több idő volt a sztorira, de még így is rengeteg hiány van... Ráadásul tele van hibával... Pl: elmesélik hogy 5 ezer évvel ezelőtt megvédték a földet Darkseidtól, akkor vették el tőle a dobozokat... És nem jegyezte meg azt a bolygót ahol majdnem meghalt... ami dacolt vele? Ez aztán qrvára hihető... A DC és a Warner ott követte el a legnagyobb hibát, hogy kb 5 éves csúszásban kezdtek el azon gondolkodni, hogy bakker az MCU-val kéne kezdeni valamit, de nem találtak egy olyan író-rendezőt aki képes egy nagy képet összerakni és több filmen keresztül véghezvinni...
  Jobb ez a változat de csak akkor lesz értelme ha folytatják... egyébként egy jó nagy pénzégetés volt...
 • Lapajka #16
  persze persze hülyegyerek.... te is mondd vissza amit rádmondtak mint az oviban... bravo...ügyes vagy kiskretén