Szekeres Viktor

A Joker annyi profitot fog termelni, mint a Bosszúállók 4

Elég nagy siker a Joker.

Sokan teljesen el vannak tévedve, amikor mozis bevételekről és profitokról van szó. A legnagyobb bűnösök persze egyszerűen csak a filmek globális mozibevételeit hasonlítják a forgatási költséghez, holott egyrészt a globális bevételnek csak egy kisebb része jut el a stúdióhoz, a forgatási költségnél pedig a teljes kiadás jóval magasabb, hiszen bele kell többek között számolni a sokszor 100 milliót is meghaladó, marketingre szánt összeget. (És akkor még a mozis forgalmazást követő bevételekről és kiadásokról nem is beszéltünk.)

És mivel a bevétel nagysága nem egyenlő a profit nagyságával, megeshet az is, hogy a Joker ugyanolyan nyereséges lesz, mint a Bosszúállók negyedik része, a Végjáték. A Deadline hollywoodi box office-ban járatos forrásai szerint a mozis és lakossági forgalmazás után a Joker 464 milliós profitot hozhat, ami még ennél is magasabb lehet, ha a film átlépi a 900 milliós globális bevételt. Márpedig ez nagyon, nagyon közel jár már az Avengers: Endgame félmilliárdos profitjához, mely film esetében a forgatási költség és a marketing eleve félmilliárd dollárt tett ki. (Összehasonlításképp tavaly a Fekete Párduc a számítások szerint 477, az Aquaman 260, a Venom 247, a Deadpool 2 pedig 235 milliós profitot szakított.)

Az alábbi táblázat megmutatja, hogy miképp is jöhetett ki a 464 millió dolláros Joker-profit.


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Night Elf #2
    Nem értem a táblázatot. Amennyiben a globális bevétel 900M és hozzá jön a 750M egyéb bevétel,majd ebből vonom ki a 287M összköltséget, akkor nekem nem jön ki a 464M profit.
  • Ender Wiggin #1
    751 nem 750... Az is elég meredek, hogy megelőlegezik, hogy a külföldi bevétel 45%-a profit. Ez szinte képtelenség. Meg a hitelességhez kellene ugyanez a részletes egyenleg az Endgame-ről is (amiről szintén a Deadline spekulált áprilisban, hogy 600-650 milliós profitra számíthatnak - szóval a Joker 500-a, ami csak úgy 500, ha meglesz a 900 - egyelőre 850 - még messze van attól, hogy ugyanannyi legyen a profit). Szóval ez a cikk elég légbőlkapottnak tűnik (mégha csak fordítás is)...

    UI: egy dolog szól az Avengers 4 ellen, hogy a színészek százalékot kapnak, tehát elég sokat buknak rajta még utólag...