Szekeres Viktor

A Joker nyerte el a Velencei Filmfesztivál fődíját

A Másnaposok rendezője megcsinálta!

Múlt héten érkeztek meg az első kritikák a Jokerről, s bár a film megosztotta a Velencében megrendezésre került filmfesztivál közönségét, a pozitív vélemények nem csak többségben voltak, hanem azok, akik dicsérték a végeredményt, egyenesen istenítették. Ezek után nem is kellett sokat várnunk arra, hogy szárnyra kapjanak az Oscar-esélyességgel kapcsolatos pletykák.

Tegnap pedig kiderült, hogy olyannyira komolyan kell kezelni az Oscar-zsizsegést, hogy a film el is vitte a fesztivál fődíját, ami nagyjából fix nominációt biztosíthat neki az aranyszoborért zajló küzdelemben. Tavaly előtt az Arany Oroszlán díjat a A víz érintése vitte haza, tavaly pedig a Roma - mindkét film Oscar-jelölt lett, előbbi pedig a fődíjat is megszerezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #7
    Biztos vagyok benne, hogy Batman/Joker témájú képregényben is van olyan, ami nehezebben befogadható a történet vagy a képi világ miatt. Pl. az 1989-es Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth.
    Persze azért nem mernék arra fogadni, hogy a film is ebbe az irányba akar menni
  • KoLaMan #6
    Tudod, nincs azzal semmi baj, ha eltérően vélekedünk dolgokról - legalább is engem nem zavar.
    Ami viszont sokkal markánsabb eltérés közöttünk, hogy nálam nem olvasni mások véleménye kapcsán olyasmit, hogy "...ez így elég luft vagy csak hozzá nem értés".

    Mondd el a véleményed, cáfold a másét (ha tudod), de ne nézd le mások eltérő álláspontját. (Csak tudnám hányszor írtam már veled kapcsolatban elítélően a személyeskedő stílusodról - tök feleslegesen, csak falra hányt borsó.)
  • zetortraktor #5
    Mondjuk ez így elég luft vagy csak hozzá nem értés, hogy a Joker kapcsán ilyesmi volt a cél:) Szerintem az "ezen a fesztiválon a művészi önkifejezés előbbre való" jelzi, hogy azt hiszed, hogy a filmek erre a fesztiválra készülnek, holott csak arról van szó, hogy bizonyos filmeket meghívnak, mert annyira jók. Mint idén az Ad Astrát, tavly a Sisters Brothersöt vagy a Suspiriát, és még sorolhatnám. (Nem mintha az nem lenne hasonló marhaság, hogy valami nem akar szórakoztatni vagy populáris lenne amellett, hogy egy csöpp gondolat is van mellette.)

    Amikor egy populáris film annyira jól sikerül, hogy megfuttatják Velencében, akkor nem lesz hirtelen "ez is volt a cél". Tarantinonál sem az volt a cél, hogy Cannes-ban
  • KoLaMan #4
    Kicsit mellé. Sok populáris film van (pl. a legutóbbi Avengers - meg amúgy az összes), ami nekem nagyon nem jön be.
    Előző posztom mindössze arról szólt, hogy ezen a fesztiválon a művészi önkifejezés előbbre való, mint a közönség. Ami nem baj, de attól még tény.
    Én meg elsősorban szórakozni ülök be, mint közönség, és bizony egy "Roma", vagy "Víz érintése" nem elsősorban szórakoztatni akar (véleményem szerint kissé öncélúan). Na persze, ha a szórakozás mellé (mellé, és nem helyette) valami komoly tartalmat is kapok, az nincs ellenemre.
    Ennyi.
  • gombabácsi #3
    tehát neked kifejezetten azt tetszik ami a tömegeknek?
    tuti hogy ennek a filmnek meglesz a közönsége, és elég sok.
  • KoLaMan #2
    Miután a megtekintése nem kötelező, nyugodt szívvel gratulálok a sikerhez. Mint sok más film esetében, akik itt nyertek, vélhetően ez is volt a cél (meg egyéb várható díjak), a közönség csak másodlagos szempont lehetett.
    Nagyon is értékelem a jól sikerült filmeket, de ezzel együtt én továbbra is maradok a közönség soraiban.
  • NEXUS6 #1
    Aaaaaaz igen! :)