Ötvös Tibor

Az - Második fejezet

Pennywise visszatért, hogy 27 év elteltével ismét összecsapjon a Vesztesek Klubjának immáron felnőtt tagjaival. És bár nem tud felnőni az előző részhez, de így is kellemes borzongást kínál a film.

Hogy tetszett az Az - Második fejezet?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Miután Stephen King regényeit az utóbbi időkben már alkalmanként képesek voltak minőségi adaptációkkal a mozinézők szeme elé tárni (1408, Remény rabjai, A köd), várható volt, hogy előbb-utóbb a grandiózus AZ is terítékre kerül. 2017-ben meg is érkezett egy pazar felvezetés, mely zseniálisan mutatta be Pennywise első összecsapását a Vesztesek Klubjának tagjaival. Persze akadtak hibái (a számítógépes grafika közel sem volt tökéletes - lásd a csöves esetét), de a humor, a horror és a dráma ügyes keveréke - no és persze Pennywise nyomasztó jelenléte - feledtette az emberrel a dolgot.

27 év telt el az első rész óta, az akkori gyerekek közül szinte mindenki befutott és látszólag boldog életet él. Egyedül Mike maradt Derry városában, hogy figyeljen és a fogadalomnak megfelelően szóljon, ha visszatér a bohóc. Ez meg is történik, össze is gyűjti a régi tagokat, hogy ismét rohamra induljanak Pennywise ellen. Nagyjából így foglalható össze az AZ második része, mely több ponton is eltér a könyvtől, de ezek a változások jól illeszkednek a történetbe.



Pazar gárdát sikerült összeverbuválni a második fejezetre, és a változtatások lehetőséget adnak a színészeknek a kibontakozásra. Éppen ezért nagyon meglepő, hogy az eddig komikusi szerepeiről ismert Bill Hader egész egyszerűen ellopja a show-t. Igen, még Pennywise sem érhet fel hozzá, de róla majd kicsit később. Az idősebb Richie küzd a belső démonjaival és továbbra is elég vicces, bár sajnos a humor jóval kevesebb teret kap mint az első részben. Feltehetően James McAvoy és Jessica Chastain szerződtetése miatt szorult háttérbe, hiszen két ilyen gázsijú színészt mindenképpen az előtérbe kell tolni. Ez pedig nem tesz túl jót a filmnek, Bill és Beverly érdekes karakterek, de Eddie és Richie kapcsolatában vagy éppen Ben vágyódásában több volt.

A készítők érdeme, hogy azért nagyjából sikerült kiegyensúlyozni a szerepeket, de láthatóan a két sztárra van kihegyezve a film. Ezzel pedig eljutottunk Pennywise (nem értem, miért nem Krajcáros névvel szerepel, akár a könyvben) jelenlétéig, ami szintén vesztett a fenyegetéséből. Egész egyszerűen sokkal kevesebbet láthatjuk, ráadásul a CGI sem javult szinte semmit. Ennek alkalmazását nem is értem, hiszen az első részben is maga a bohóc jelentette a valódi fenyegetést; elég volt állnia egy adag lufival, hogy az embert leverje a víz, de most mindig átalakul valami, többnyire gagyi szörnyeteggé. Ettől Pennywise továbbra is jelenség és minden felbukkanása (az utolsó összecsapásig) borzongató.



Andy Muschietti rendezése mellett sem lehet szó nélkül elmenni, hiszen alkalmanként egészen zseniális megoldásokat alkalmaz (a film elején történt telefonhívások vagy éppen az első haláleset), ugyanakkor a két idősík szerepeltetése feleslegesnek tűnik. Sajnos nem ad hozzá sokat az első rész eseményeihez, inkább csak ezekkel próbálják magyarázni a mostani cselekedeteiket. De jó volt látni újra a fiatal Richie-t vagy éppen Eddie-t, akik ismét remek összhangban szívatták egymást.

A látványról már volt szó, a grafika néhol nagyon gagyi, de a hangulat ismét telitalálat. Szóval éppen ezért elég kettős érzéseim vannak az Az második része kapcsán, de inkább a jó oldalra billen a mérleg nyelve. Egész egyszerűen jó volt nézni a filmet és bár az első részben tapasztalt rettegés eltűnt (sajnos felnőttekért izgulni közel sem olyan borzongató, mint tinédzserekért), még így is kapunk jó pár emlékezetes jelenetet és szerencsére elvarrták a szálakat is. Szóval nem sikerült megugrani az előd által felpakolt lécet, de az Az - Második fejezet így sem okoz majd csalódást. A 165 perc gyorsan eltelik, nem érezzük meg a közel 3 órás játékidőt, szinte nincs egyetlen üres járat sem.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Az - Második fejezet (It: Chapter Two)
szinkronizált, amerikai horror, thriller, 165 perc, 2019
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Andy Muschietti
Író: Stephen King
Producer: Seth Grahame-Smith, David Katzenberg, Roy Lee, Dan Lin, Barbara Muschietti
Operatőr: Checco Varese
Vágó: Jason Ballantine
Forgatókönyvíró: Gary Dauberman

Bill Skarsgård (Pennywise)
Jessica Chastain (Beverly Marsh)
James McAvoy (Bill Denbrough)
Sophia Lillis (Beverly Marsh)
Jay Ryan (Ben Hanscom)
Finn Wolfhard (Richie Tozier)
Bill Hader (Richie Tozier)
Jaeden Lieberher (Bill Denbrough)
James Ransone (Eddie Kaspbrak)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!