Ötvös Tibor

X-Men: Sötét Főnix - nagyon unalmas lett a búcsú

A jogok visszaszerzése után a Marvel egy darabig nem akar X-Men filmet készíteni, így még dühítőbb a Sötét Főnix minősége. Egy unatkozó színészekkel teledobált katyvaszt kaptunk, látványos elemekkel.

Hogy tetszett az X-Men: Sötét Főnix?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Miután a Disney a Fox bekebelezésével az X-Men jogokat is magához vette, így hosszú évekig biztosan nem kapunk újabb filmet a mutánsok főszereplésével (hacsak nem valami mellékágat indítanak el). Éppen ezért már régóta lehetett tudni, hogy a Sötét Főnix egy korszak lezárása lesz, mely az első X-Men filmmel indult el, még 2000-ben. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a filmek színvonala is folyamatosan változott, de a Logan vagy éppen az Eljövendő múlt napjai azt jelezték, hogy van erő eme franchise-ban. Sajnos az Apokalipszis és a hasonló szörnyűségek miatt volt egy jókora félelem is az új rész kapcsán és ezek végül be is igazolódtak.

Jean Grey Charles Xavier kedvenc tanítványa, az X-Men csapat nagyon értékes tagja. Egy űrbeli mentés során azonban átjárja őt egy titokzatos erő, mely aztán olyan sebeket szakít fel, amik teljesen megváltoztatják a lány viselkedését. A mutánsok innentől ellenségként kezelik, miközben egy titokzatos ellenség a lányban megtelepedő erőre hajt. Nagyjából ennyi, emellett kapunk még két nagyobb összecsapást és három kisebb akciójelenetet, majd vége a filmnek - és egy időre a franchise-nak is.



Éppen ezért azt vártuk, hogy most megmutatja a Fox, mire képes a sorozattal, hiszen már nincs vesztenivalója. Ráadásul a rendezést az a Simon Kinberg kapta, aki a korábbi részekben, mint forgatókönyvíró működött közre. Azonban sajnos a sztori viszonylag gyenge lábakon áll - pontosabban a különböző irányokat nem igazán érteni. Nem reflektál szinte semmilyen korábbi eseményre a Sötét Főnix, és percek alatt tesz tönkre barátságokat vagy éppen simít el halálos, a karaktereket eredetileg cselekvésre ösztönző ellentéteket. Érthetetlen és hiteltelen, így Jean Grey "szenvedése" sem tűnik valódinak. Nem is sorolom végig az összes karaktert, mert értelmetlen: egyikük sem képes maradandót alkotni és a többség láthatóan baromira unja is a dolgot. És ismét kaptunk egy teljesen jellegtelen gonoszt Chastain személyében.

Azért akadnak érdekes momentumok is a filmben, melyeket sajnos nagyon hamar elengedtek. Az mindenképpen meglepő, hogy viszonylag korán kivégeznek egy kedvelt szereplőt, ami valóban egészen szokatlan húzás - talán az egyetlen az egész filmben. A másik Genosha, mely most először bukkan fel a sorozatban. A mutánsok otthonának kialakított sziget azonban sajnos nagyon kevés időt és teret kap, pedig nagyon izgalmas lett volna végignézni, hogyan alapozzák meg a mutánsok lakhelyéül szolgáló világot. Azonban mindössze egy pár percet kapunk itt, majd halad is tovább a cselekmény. Kár érte.



Összességében elég sok negatív dolgot lehetne elmondani az X-Men: Sötét Főnixről, de ha mélyen magamba nézek, nem vártam egyebet a filmtől. Az első X-Men filmekben az volt a jó, hogy sikerült megtalálni a tökéletes karakterekhez a legmegfelelőbb színészeket. Az utóbbi években viszont csak arra mentek, hogy minél több sztár legyen egy-egy jelenetben. Lawrence Ravenként nyomába sem érhet a Rebecca Romijn alakította karakternek, ahogy bármilyen jó színész is McAvoy, Patrick Stewart volt maga X professzor; és még lehetne sorolni. Egyedüli kivétel talán Fassbender, aki jól elkapta Magneto lényegét.

A Sötét Főnix pont úgy hal majd el, ahogy annak lennie kell. A mostani képregényfilmes áradatban 12 egy tucatként emlékezünk majd a filmre (na és persze a film végi harc miatt, ami azért elég jól sikerült) és megnyugszunk, hogy immáron a Marvel kezében van a franchise. Ők talán képesek lesznek épeszű és az X-Men eredeti mondanivalójához felnövő filmet készíteni, akár még egy visszatérő Hugh Jackmannel is. Hogy képletesen fogalmazzak, az X-Men Főnixként támadhat fel, de erre még éveket kell várnunk. Ez viszont nem nagy ár azért, hogy ne készüljön több, a Sötét Főnix-hez és az Apokalipszishez hasonló középszerű filmecske.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
X-Men: Sötét Főnix (X-Men: Dark Phoenix)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 114 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Simon Kinberg
Zene: Hans Zimmer
Producer: Simon Kinberg, Hutch Parker, Lauren Shuler Donner, Bryan Singer
Operatőr: Mauro Fiore
Vágó: Lee Smith
Forgatókönyvíró: Simon Kinberg

Sophie Turner (Jean Grey / Főnix)
Jennifer Lawrence (Raven / Mystique)
Jessica Chastain (Smith)
James McAvoy (Charles Xavier professzor)
Tye Sheridan (Scott Summers / Küklopsz)
Michael Fassbender (Erik Lehnsherr / Magneto)
Nicholas Hoult (Hank McCoy / Szörnyeteg)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #4
    az
  • Zoliz #3
    Z-degeneráció
  • Zombee #2
    Szerintem jó az X-Men 3. Igen, a Sötét Főnix sztorit elég bénán kezelték benne, és Bulldozer is irtó béna volt, ettől függetlenül az egy jó film. Az újakkal sem volt gond, nekem az Apokalipszis is tetszett, bár az eléggé a látványra ment rá, azt a mélységet is kivette, ami az X-Men szériára jellemző volt. De legalább volt egy izgalmas, látványos cselekménye, ami a Sötét Főnixnek nincs. Se nem elég rossz, se nem elég jó, hogy túl sokáig emlékezni lehetne rá.
  • Ender Wiggin #1
    Sokan szidták az utolsó régi szereposztásos X-ment, de szerintem a fiatalított csapat filmjei egyszerűen nézhetetlenek...