Ötvös Tibor

Kedvencek temetője - ismét félrement egy King-adaptáció

Nagyon nehéz megmondani, hogy mitől függ egy Stephen King adaptáció minősége, hiszen miközben az "Az" mindenkit megnyert magának, addig a Kedvencek temetője kapcsán már nem ilyen egyértelmű a helyzet.

Hogy tetszett a Kedvencek temetője?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Őszintén megvallom, hogy imádom Stephen King korai munkásságát, ugyanakkor a filmes adaptációk színvonala, kevés kivételtől eltekintve (Ragyogás, A remény rabjai, Halálsoron), a közepes szintet is csak nagyon nehezen ütik meg. Az 1989-es Kedvencek temetője sem lett klasszikus, de abszolút a fogyaszthatóbb filmek táborát erősítette. Az "Az" kirobbanó sikere után várható volt, hogy újabb filmet kapunk, de a Kedvencek temetője bejelentése kisebb meglepetést okozott. King saját bevallása szerint is a legrémisztőbb regényének tartja a történetet és éppen ezért kíváncsian vártuk, hogyan sikerül ezt átültetni a vászonra.

Nos, a rövid válasz: sehogy. A Kedvencek temetője '89-es változata is jó pár részben változtatott a regény eseményein, de a mostani film még tovább keveri a lapokat. Az alaphelyzet adott, azaz a négytagú Creed család a nyugodtabb élet reményében vidékre költözik, ahol azonban a macskájukat halálos baleset éri. A szomszéd Jud beavatja az apukát az erdőben található temető sötét titkába, ahonnan a halottak visszatérnek. A macska meg is jelenik, majd egy tragédia hatására komolyabb döntést kell hozni, mely megváltoztatja az egész család és a közösség életét.



A film remekül kezd, Jason Clarke és John Lithgow pazarul hozzák a rájuk rót szerepeket és nagyjából egy órán át ágyaznak meg annak a csavarnak, amit mindenki vár. Azonban már a trailerben is ellőtték az első változtatást, azaz nem az szenved halálos balesetet és tér vissza, mint régen. Mindez nem is lenne baj, ám sajnos ettől fogva a film átcsap egy szimpla slasher horrorba. Ráadásul nem is a minőségibb fajtába, hiszen igazán durva jeleneteket nem látunk, olyankor mindig épp vágás jön.

Pedig a kezdés valóban jó, látható a két rendező, Kevin Kolsch és Dennis Widmeyer megértette, miről is szól a Kedvencek temetője (a gyászról és annak feldolgozásáról), ám valamiért mégis úgy döntöttek, hogy egy tucat-horrorként zárják le a filmet. Ez pedig elég nagy hiba, legalábbis a regényt ismerők számára. Így ugyanis minden változtatás, minden eltérés feleslegesnek tűnik. Sajnos a lezárás is eltérést mutat a korábbi filmtől és a regénytől is, amivel igazából csak egy esetleges folytatásnak akartak megágyazni az alkotók.

A Kedvencek temetője messze nem egy vállalhatatlan film, egyszerűen csak inkább egy Setét torony, mint egy Az. Talán ha a producerek hagyják dolgozni a rendezőket (nehéz megemészteni a váltást, ami történik a film közepén) és kicsit bevállalósabbak a brutális jeleneteknél, akkor egy igazi klasszikust köszönthettünk volna a King-életműben. De túl sok a volna...

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Kedvencek temetője (Pet Sematary)
szinkronizált, amerikai horror, 101 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Kevin Kolsch, Dennis Widmeyer
Producer: Lorenzo DiBonaventura, Steven Schneider, Mark Vahradian
Operatőr: Laurie Rose
Vágó: Sarah Broshar
Forgatókönyvíró: David Kajganich, Jeff Buhler

Jason Clarke (Louis Creed)
John Lithgow (Jud Crandall)
Amy Seimetz (Rachel Creed)
Jeté Laurence (Ellie Creed)
Hugo Lavoie / Lucas Lavoie (Gage Creed)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mentol #10
    Szerintem, ezzel a véleményeddel inkább a marketingesek közt van sikered, mint a normális emberek közt. Szerintem.
  • tibisan #9
    "A Kedvencek temetője sikere újabb Stephen King-adaptációkat eredményez."
    Még jó , hogy hír hírt követ az oldalon .
  • takysoft #8
    hát azért több szar King film lett, mint jó :D
  • Atisz #7
    Igen, sajnos erről szól ma a hollywoodi filmgyártás: remake + képregényadaptáció. A papagájok meg elmagyarázzák, hogy erre van igény (valószínűleg sosem hallottak a marketingről).
    Kreativitás tekintetében vannak komoly hiányok, ahogy elnézem.
  • Zombee #6
    Azért az, hogy a 89-es nem lett klasszikus. Nem is tudom, szerintem pedig valamennyire de, azért csak az évtized végének egyik legismertebb horrorfilmje. És ugye a Ramones betétdala is klasszikus lett.
  • zetortraktor #5
    "ismét félrement egy King-adaptáció "

    Ja, és erről is egy szó: miután sorban láttuk a jól sikerült King-adaptációkat (volt, ami félrement), ezért elég hülyén veszi ki magát egy ilyen cím.

    A film egyébként tényleg nem volt rossz, de annyira jó sem. Többet vártam tőle. Voltak jó pillanatai, de nem lett maradandó élmény.
  • zetortraktor #4
    Ez nem remake, hanem egy új adaptáció. Ha egy könyv jó, akkor érdemes feldolgozni időnként. Az, hogy korábban más is megtette, lehet tényező, de nem kizáró ok. Az új generáció nem fog 30 évvel ezelőtti filmeket nézni - TISZTELET A KIVÉTELNEK. De ha néznek is, akkor is modernizálni érdemes lehet. És ebben tudod, hogy mi a legjobb? Csak az fogja megnézni a filmet, aki szerint szükséges volt az adaptáció. Aki szerint nem, az nem nézi meg, szóval mindenki jól jár. Abból, hogy már befolyt 60 millió dollár, nekem az jön le, hogy elég sokan örültek annak, hogy kaptak adaptációt.

    A lényeg: az adaptáció sosem szükségtelen. A rossz adaptáció viszont szükségtelen lehet. Más kérdés, hogy akár jó, akár rossz egy film, sokaknak be fog jönni, és talán utóbbiak így a könyvet is elolvassák.
  • zetortraktor #3
    Na, megint jönnek a hisztispicsák. (Valahol egyébként zseniálisan jó érzés, hogy az ilyen nyafogó ovisoknak nem teljesülnek a vágyai.) Nulla saját ötlet? Pont annyi, mint az első Kedvencek temetője film esetében.

    De, szívem, ha saját ötletre vágysz, akkor hogy hogy nem saját ötletes filmeket nézel? Erről a hétről és múlt hétről sem néztél meg saját ötleteseket, sőt, a legutóbbi 5 filmedből van folytatás és adaptáció. Akkor miről is beszélünk? Minek hangemberkedni?
  • Atisz #1
    Az eredeti (kis költségvetésű) 1989-es teljesen jó volt. Ismét egy szükségtelen remake.