Szekeres Viktor

Az Alita bevételei nem biztos, hogy elegendőek lesznek egy folytatáshoz

Nagy kérdés, hogy lesz-e Alita 2.

Egyre inkább csökkennek az Alita bevételei, ami törvényszerű természetesen, de azt is jelenti, hogy nagyjából már be lehet lőni, hogy miképpen fog zárni a film. Márpedig az összbevétel elég komolyan befolyásolni fogja, hogy elkészülhet-e a második rész. Hétvégén a film Amerikában 3,2 millió dollárt hozott, így már 78 milliónál jár, míg nemzetközileg 11,6 millió folyt be, ezzel 304 milliónál járnak az Amerikán kívüli számok.

Hogy mindez mire lesz elég a hivatalosan 170, belső források szerint 220 millió dolláros filmnél, azt nem tudni, mindössze annyit tehetünk, hogy hasonló nagyszabású produkciók bevételeivel vetjük össze az adatokat, kiemelve azt, hogy az Alita mind közül a legjobb kritikákat kapta, ami azt is jelenti, hogy a legtöbb nézőt tarthatja meg. Nos, például a 160 milliós Warcraft 47+386 millió dollárra nem kapott második részt (főleg azért, mert a nemzetközi bevétel nagyja a sokkal nagyobb sajátrészt kapó Kínában landolt), 9 éve a Perzsia hercege 90+245 millió dollárra nem kapott (200 milliós költségvetés), azonban a Tűzgyűrűnek 101+309 millió dollárra, majdnem 200 milliós költségvetésre összejött a folytatás - más kérdés, hogy utóbbi tanulságos is lehet, hiszen a forgalmazó azóta megbánhatta a döntését, hiszen mindössze 50 millió dollárral sikerült csökkenteni a költségvetés, a film bevételei viszont 60, illetve 231 millió dollárra estek vissza Amerikában, illetve Amerikán kívül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #2
    A mai óra anyaga:

    1. Nem 170 millió a kiadás. Annyiba került a film. Ennél sokkal több a kiadás.
    2. Annyi az _amerikai_ bevétel, ahhoz még hozzá kell venni a nemzetközit is.
    3. Ha a kiadással veted össze az amerikai bevételt, akkor nem a 85 milliót kell, hanem azt, amit a kiadást álló stúdió kap a 85 millióból. (Ez igaz a nemzetközire is, azaz például a kínai részt el kell különíteni a többitől.)
    4. Ha azt próbálod meg kitalálni, hogy lesz-e folytatás, akkor nem matematikázni kell, hanem megnézni, hogy hasonló számokkal más filmek kaptak-e folytatást. Egyszerűbb, mert szimplán a számok tologatásából földi halandó nem tudja, hogy mi mire jó, mi az elvárás.
    5. Egy folytatás kapcsán SOSEM csak az számít, hogy az adott film jövedelmező volt-e vagy sem, hanem az, hogy mennyi pénzt hozna a következő rész, AZAZ milyenek voltak a nézői vélemények. Ha kedvezőek, akkor alacsony jövedelmezőség mellett is jó esély van új részre (hiszen a nézők nagyja visszatérne és új nézők jönnének, akik a két rész között szeretik meg a filmet, így nőhet a bevétel). Ha nem kedvezőek, akkor magas jövedelmezőség mellett sem lesz folytatás (hiszen a nézők egy része nem térne vissza, így csökkenne a bevétel.)

    Nagyon szívesen.
    Utoljára szerkesztette: zetortraktor, 2019.04.02. 04:25:06
  • Macropus Rufus #1
    Jelenleg meg 170milliós kiadásra van egy ~85milliós bevétel. (2019.03.31). Ebből nem lesz Alita 2.