Ötvös Tibor

Vihar előtt - máris itt van az év legrosszabbja?

A jelek szerint nem kellett sokat várni arra, hogy mozikba kerüljön a Legrosszabb Film kategória egyik jelöltje. A Vihar előtt tipikusan az a film, amit a sztárok miatt várunk, majd hatalmasat csalódunk.

Hogy tetszett a Vihar előtt?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • Nem láttam
Szinte minden évben akad olyan film, melyet a készítők és a szereplők személye miatt nagyon várunk és már az alaphelyzet is érdekesnek tűnik. A Vihar előtt tipikusan ilyen film volt, hiszen a rendezést az a Steven Knight vállalta, aki a Gyönyörű mocskosságok és a Gyilkos ígéretek forgatókönyvével már bizonyított, ugyanakkor A hetedik fiúval képes volt megingatni a hitünket a személyében. Ugyanakkor legújabb filmje, a Vihar előtt főszerepére sikerült Matthew McConaughey, Anne Hathaway és Jason Clarke hármasát megnyerni és ezzel 2019 egyik legjobban várt filmjévé vált.

Barek Dill Plymouth szigetén tengeti mindennapjait, melyek meglehetősen egyformák: halászhajóján turistákat visz ki a nyílt vízre, majd este elmegy a kocsmába. Az egyetlen változatosságot egy rejtélyes tonhal felbukkanása jelenti, melyet mindenáron ki akar fogni. Ugyanakkor volt neje is megjelenik, aki arra kéri, hogy erőszakos férjét vigye ki a vízre és ott ölje meg. Ennyi az alaphelyzet - legalábbis az első fele a filmnek. Nem árulok zsákbamacskát azzal, hogy elárulom: van egy nagynak és meglepőnek szánt csavar is a filmben. Sajnos azonban aki kicsit is figyel az nagyjából fél óra után már sejti, mi is lesz ez.De miért is indul eséllyel a jövő évi Arany Málna gálán több kategóriában is a Vihar előtt? McConaughey mostanában egyre-másra választja ki a legrosszabb filmeket, melyek bármelyike karrier-gyilkos lehet. A Csillagok között óta a Setét torony, az Arany vagy a Harc a szabadságért nem a legjobb ajánlólevél, így ideje lenne talán ismét elgondolkoznia azon, milyen irányba kellene váltani. Egyszer már sikerült, reméljük ezúttal is menni fog. Dill alakjában hozza a kötelezőt, de láthatóan ő sem érti, mit is keres itt és valószínűleg későn döbbent rá, hogy ami leírva jónak tűnt, az élőben már nagyon béna. Hathaway mint femme fatale szintén nem működik, túlságosan aranyos ő ahhoz, hogy elfogadjuk a végzet asszonyaként.

A történet azonban még elvihetné a hátán a filmet, de sajnos rémesen béna az egész. Teljesen hiteltelen szövegeket ad Knight szereplői szájába, hogy mindezt aztán a már említett csavarral próbálja magyarázni. Amit pedig, mint már írtam, csak az nem lát előre, aki nem akarja. És még ha ez a leleplezés elegánsan és meglepően is sikerülne, utána is van még vagy fél óra, amikor már ezzel a tudással a hátunk mögött kell nézni, ahogy a szereplők tovább szenvednek. Nem értem, hogy miért kellett ennyire elhúzni a történetet és miért nem lehetett a csavar után lezárni a sztorit.

De persze sok más dolog is érthetetlen. A színészek szerepvállalása egy látványos ZS-kategóriás filmben, a leleplezés keltette csalódottság, a szereplők közötti összhang teljes hiánya... és még lehetne sorolni. Talán nem véletlen, hogy a bemutatót követő hatalmas bukta óta mind McConaughey mind Hathaway folyamatosan magyarázkodik a film kapcsán és feltehetően Knight is kénytelen lesz kicsit eltávolodni a kamerától és visszatérni az íráshoz.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Vihar előtt (Serenity)
szinkronizált, amerikai dráma, thriller, 105 perc, 2018
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Steven Knight
Producer: Guy Heeley, Steven Knight, Greg Shapiro, Janine van Assen
Operatőr: Jess Hall
Vágó: Laura Jennings
Forgatókönyvíró: Steven Knight

Matthew McConaughey (Baker Dill)
Anne Hathaway (Karen Zariakas)
Diane Lane (Constance)
Jeremy Strong (Reid Miller)
Jason Clarke (Frank Zariakas)
Djimon Hounsou (Duke)
David Butler (Jack)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #2
  "hol magyarázkodik? és mit magyaráznak, erre nagyon kíváncsi lennék."
  Magyarul pl. itt: https://www.hirado.hu/kultura-eletmod/bulvar/cikk/2019/02/04/matthew-mcconaughey-es-anne-hathaway-a-studiot-okolja-a-bukasert

  Angolul meg mindenhol:
  https://www.vulture.com/2019/02/anne-hathaway-matthew-mcconaughey-angry-at-serenity-press.html
  https://www.stuff.co.nz/entertainment/film/110315028/no-serenity-anne-hathaway-matthew-mcconaughey-film-so-bad-the-film-company-gave-up-on-it
  https://www.flickeringmyth.com/2019/02/matthew-mcconaughey-and-anne-hathaway-furious-with-serenity-distributor-over-marketing-campaign/
 • kalapos01 #1
  "mind McConaughey mind Hathaway folyamatosan magyarázkodik"

  hol magyarázkodik? és mit magyaráznak, erre nagyon kíváncsi lennék.

  elhiszem, hogy magyarázkodnak, de folyton olyan videókat látok, amikben nagyon lelkesen beszélnek a filmről és a közös munkáról a rendezővel, hogy mennyire büszkék, hogy milyen jók ezek a karakterek meg a történet.

  " a Setét torony, az Arany vagy a Harc a szabadságért nem a legjobb ajánlólevél, "

  Az Arany bármihez jó ajánlólevél. Meg a nagyvonalúan kihagyott White Boy RIck is.