Ötvös Tibor

Látványorgia lett a Ragadozó városok

A kihagyott lehetőségek filmje lett a Ragadozó városok, melyet még Peter Jackson jelenléte sem mentett meg a teljes unalomtól. De legalább a látvánnyal nincs gond.

Hogy tetszett a Ragadozó városok?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Peter Jackson neve számomra a Hullajó után vált ismertté és a szintén zseniális Törjön ki a frász! után már folyamatosan nyomon követtem a karrierjét. A Gyűrűk Ura trilógia és A hobbit három része után kíváncsian várta mindenki, mivel rukkol majd elő a direktor legközelebb. Nos, a rendezés helyett produceri feladatokat vállalt és a Ragadozó városok lett a kiszemelt projektje. Philip Reeve hétkötetes regénysorozatát bátor dolog filmre vinni, hiszen elég vicces alapötletre épül, de értő kezekben azért lehetne komoly társadalmi kritikát kihozni a dologból. Helyette kaptunk egy újabb reménytelen YA produktumot.

Az alaphelyzet szerint a világunkban bekövetkezett katasztrófa miatt a városok önfenntartókká váltak és ezt most szó szerint kell érteni. A víz alatt és a levegőben is létrejöttek települések, de a legtöbben persze a földön gurulnak, kerekeken. Egymásra vadászva próbálnak minél több nyersanyagot megszerezni és így túlélni ebben a világban. London az egyik legnagyobb város, mely a film elején épp egy kis bányászfalut kebelez be. Ezen utazott Hester Shaw, a titokzatos lány, akit láthatóan csak a bosszú éltet és valamiért megpróbál London vezetőjének közelébe kerülni. Tom, a régész azonban keresztülhúzza a számításait és végül közösen kerülnek le a járgányról. Ezek után minden erejükkel próbálnak visszakerülni Londonra és eközben túlélni az ismeretlen vadonban.



Az egyetlen, amit mindenképpen ki kell emelni, az a látvány. Steampunk környezetet régen sikerült ilyen látványosan ábrázolni a vásznakon. Bár a kerekeken guruló város ötlete elég röhejes, de szerencsére sikerült érdekessé tenni az üldözéseket és a városok mozgását. Ezen kívül azonban semmi mást nem lehet kiemelni: Hugo Weaving láthatóan baromira unja az egészet, de van olyan tehetséges színész, hogy még így is messze lejátszik mindenkit a vászonról. A főbb szerepeket kapó két tini, Hera Hilmarsdóttir és Robert Sheehan között elvileg izzani kellene a levegőnek és élettel kellene megtölteni a karaktereket - ez azonban nagyon nem megy, még egy gyors puszira sem kerül sor közöttük. Vagy nem kaptak instrukciót vagy nem fogadták meg azokat, de egy pillanatig sem tudunk együtt érezni egyikükkel sem. És ilyenformán nem is érdekel minket a sorsuk.

A rendezés szintén hagy kívánni valót maga után. Christian Rivers ezzel a filmmel mutatkozott be a blockbusterek világában - és mondott is nekik búcsút valószínűleg örökre. A pörgős részekkel nagyon jól bánik Rivers, azonban a karakterekkel egyszerűen nem tud mit kezdeni. Éppen ezért a végére el is engedi a gyeplőt és csak és kizárólag az akcióval próbálja meg letudni a projektet. A remek világépítés nem feledteti velünk a történet sekélyes voltát. Az üres pillanatokban érdemes végiggondolni a Csillagok Háborúja-párhuzamokat (szemétledobós menekülés, London = Halálcsillag, stb.), de ez a készítőknek is feltűnhetett, mert az "Én vagyok az apád!" mondatot már nem merik kimondatni a főgonosszal.

A Ragadozó városok újabb bizonyítéka annak, hogy a YA filmek kora leáldozott, és bár néha még beesik egy-egy izgalmas alkotás, de összességében egyre rosszabb minden egyes próbálkozás. Reméljük jövőre nem jön újabb fecske.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Ragadozó városok (Mortal Engines)
szinkronizált, új-zélandi-amerikai akciófilm, fantasy, sci-fi, 2018
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Christian Rivers
Producer: Deborah Forte, Peter Jackson, Amanda Walker, Fran Walsh, Zane Weiner
Operatőr: Simon Raby
Író: Philip Reeve
Forgatókönyvíró: Peter Jackson, Philippa Boyens, Fran Walsh

Hugo Weaving (Thaddeus Valentine)
Hera Hilmarsdóttir (Hester Shaw)
Robert Sheehan (Tom Natsworthy)
Ronan Raftery (Bevis Pod)
Patrick Malahide (Magnus Crome)
Stephen Lang (Shrike)
Colin Salmon (Chudleigh Pomeroy)
Caren Pistorius (Pandora Shaw)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • petrov144 #12
    Nem volt egy nagy szám, de ha a szívemre teszem a kezem, sok ilyen "lázadó fiatalok az elnyomókkal szemben egy nyomasztó jövőben" film készült már, és rosszabbnál rosszabb párbeszédeket nyomtak. Itt is, a látvány okés volt, a többi meg szóra sem érdekes.
  • Dewri #11
    "A főbb szerepeket kapó két tini, Hera Hilmarsdóttir és Robert Sheehan..."

    A csaj 30, a csávó 31 éves. Manapság ez még tinikor? :)
  • N3XUS6 #10
    Egyszerűen nem gondolták következetesen végig a dolgokat. A városok mérete nekem nem volt egyértelmű, ezért az elejétől kiestem a filmből. Aztán ha van szuper technológia, akkor hogy jön elő a steam punk. Hát sehogy, mert sztori szerint ez nem is az volt. Ennyit a világról.

    A sztori, a szereplők a dialógusok annyira röhejesen sablonosak voltak, hogy egyszerűen nem akartam elhinni, hogy egy mainstream A kategóriás filmben, egy az egyben SW klisét nyomnak. Rendesen lemerevedtem, csak néztem, aztán csak még hangosabban röhögtem az egszen. Gratula Peter Jackson
  • Csatabika #9
    Az ízlésen vitatkozni lehet, csak nem érdemes.
    Nem vagyunk egyformák, de ez jó - amíg tiszteletben tudjuk tartani a másik véleményét- és ez vonatkozik a kritikusokra is.
    Nekem bejön steampunk, pl a John Carter is tetszett, pedig azt is nagyon lehúzták, meg ha jól tudom elég bukta is lett.
    Hollywood az Hollywood és az üzlet az üzlet.
    Amíg valami hoz a konyhára addig annak lesz folytatása egészen addig míg már nem hoz ;-)
  • Mentol #8
    Az alap feltevés a legnagyobb probléma, szerintem. Élő városok, amik egymást eszik meg? WUT???
  • SanMaster #7
    2018 legnagyobb hivatalos buktája! Ennyi :D
  • soo277 #6
    Hát majnem bealudtam rajt,pedig sokat vártam,de szerintem marha szar lett
  • Nabateus #5
    Ha ez az ara, hogy ne legyen tobb young adult film, hat legyen! :)
  • DrSoong #4
    Lehet a virágbolti verzió volt a problémád? XD
  • Gyuszopapa #3
    Még jó hogy nem vagyunk egyformák.