Ötvös Tibor

Aranyos kezdet az Űrdongó

A Transformers univerzum legismertebb alakja, Űrdongó saját részt kapott, mely nem egy látványos akciófilm, inkább egy családi kalandfilm. De ez jelen esetben egyáltalán nem negatívum.

Hogy tetszett az Űrdongó?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • Nem láttam
Michael Bay és Shia LaBeouf 2007-ben indította el a Transformers sorozatot, melynek debütálása egész tűrhetőre sikeredett – főleg a folytatások fényében. Az első bevetésük még vicces és látványos volt, ráadásul ott dobogott benne a szív is. A karaktereket jól festették fel és már akkor érezhető volt, hogy Űrdongó fontosabb a többi Autobotnál. A film sikere után előre könyvelhető volt a sorozattá válás, mely azonban egyre gyengébb epizódokat eredményezett. Az utolsó lovag 2017 nyarán debütált és bár visszahozta a gyártási költségeit, de a kritikák nagyon lehúzták és a rajongói visszajelzések alapján is maximum közepesre sikeredett az alkotás.

Ennek köszönhetően várható volt, hogy hamarosan változás áll be a Transformers filmes univerzumában és ennek első eredménye az Űrdongó. És már előre le kell szögeznem, ha ilyen minőségben folytatódik majd a franchise, akkor az nagyon sok jó filmet eredményez majd. Az Űrdongó ugyanis az első Transformers film után ismét egy olyan produktum lett, mely nagyon is szerethető. Az alaphelyzet szerint az első film előtt járunk, a '80-as években, ahol Charlie, egy fiatal lány nem tudta feldolgozni édesapja halálát, illetve édesanyja új párját sem fogadta még el.Napi szinten egy autón dolgozik, melyet még apjával kezdtek el bütykölni és az ehhez szükséges alkatrészeket a közeli roncstelepről szerzi be. Itt talál meg egy bogárhátú Volkswagent, melyet hazavisz és életre kelti Űrdongót. Az Autobot a Cybertronról menekült, hogy a Földön szervezze újra az Álcákkal szembeni ellenállást, ám az emberekkel való első találkozásakor megsérült a hanggenerátora és törlődött a memóriája is. Így fogalma sincs róla, hogy ki ő és mit is keres a bolygón.

A kiindulópont aranyos, Űrdongó viselkedése egy riadt kisállathoz hasonlítható és szerencsére a számítógépes grafika kiváló minőségben van megalkotva. Egyetlen alkalommal sem lóg ki a „kuplung”, nincs semmi probléma a megvalósítással és a film után Űrdongó feltehetően még közkedveltebb lesz, mint eddig volt. Charlie és közte annyira működik a közös jelenlét a vásznon, olyan csodálatos az összhang, hogy abba még a legkeményebb Transformers-fan sem tud majd belekötni. Persze eleinte furcsának tűnik, hogy a legjobb Autobot harcos védtelen kisgyerekként ténfereg a filmben (főleg, hogy a Cybertronon történt harcos nyitányban megmutatja, mire is képes), de ettől kap egy mélységet a figura és ezzel kezd el működni a közte és Charlie közötti kapcsolat.A film másik főszereplője az apját gyászoló Charlie Watson, akit a legutóbb a Tökéletes hang 3-ban látott Hailee Steinfeld alakít, meggyőzően. Képes mélységet és karaktert adni a szerepnek és szerencsére kap bőven időt a „szenvedésre”. Az első akció és az Álcák földi felbukkanása között ugyanis eltelik nagyjából egy óra, ami alatt bőven van idő felépíteni a karaktereket és megalapozni a végső összecsapásnak.

Amit még mindenképpen érdemes kiemelni, az a visszafogott rendezés, ami miatt valóban inkább érezzük egy családi filmnek az Űrdongót, mint egy látványos akciónak. Az összecsapások nincsenek beleerőltetve a filmbe, minden harcnak akkor és ott pont helye van és nincsenek is elnyújtva. Ráadásul a Michael Bay-féle amerikai zászlós belassítások is eltűntek, ettől jóval pörgősebbek és hangulatosabbak lettek a harcok.

Ami még felteszi a koronát a filmre, az a hamisítatlan '80-as évekbeli hangulat. A zenék, a filmek, az autók is mind-mind kellemes borzongást okoznak azon nézőkben, akik nagyjából 30 évvel ezelőtt találkoztak első alkalommal bármely Transformers képregénnyel. Űrdongó továbbra is a rádióján keresztül kommunikál, így elég széles skálán mozognak a számok, amiket hallhatunk. Az igazi élmény azonban a film elején hallható sárga Autobot beszédhang (mind a magyar mind az eredeti el lett találva) és persze válaszokat is kapunk jó pár kérdésre a karakter kapcsán (hogy veszett el a hangja és honnan ered a neve, például).Az Űrdongó a franchise eddigi filmjeit tekintve mindenképpen pozitív meglepetés és egy remek kiindulási pont lehet arra, hogy később más karakterek (például Optimus fővezér) is megkapja a saját kis filmjét. A Cybertronról való meneküléssel ugyanis már a film elején elég nagy esélyt adtak maguknak a készítők arra, hogy a többiek Földre való jutását is bemutassák. Itt most ugyanis csak Űrdongó a téma, a többiekről nincs hír - és ez így is van jól. Egy Autobot és egy problémás tinédzser bőven elég egy Transformers filmbe. Persze akadnak hibák is a műben (vannak elég nyálas részek és persze John Cena genyából egy perc alatt válik megértő katonává), de ezek apróságok. Az Űrdongó egy remek kis kaland, nagyon jó kiindulási pont a többiek önálló bevetéséhez és ráadásul rém aranyos is.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Űrdongó (Bumblebee)
szinkronizált, amerikai akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 114 perc, 2018
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Travis Knight
Producer: Michael Bay, Stephen Davis, Tom DeSanto, Lorenzo di Bonaventura
Operatőr: Enrique Chediak
Vágó: Paul Rubell
Forgatókönyvíró: Christina Hodson

Hailee Steinfeld (Charlie Watson)
John Cena (Burns ügynök)
Glynn Turman (Whalen tábornok)
Jorge Lendenborg Jr. (Memo)
John Ortiz (Powell ügynök)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dewri #3
  Csodálatos előzményfilm. Igaz, hogy a Transformers első filmjének sztorija szerint a gyerek ükapja a sarkon felfedezi a lefagyott Megatront (wikipédia szerint 1897-ben...), amit aztán a Hetes Szektorban tárolnak a Kockával együtt, ami miatt felépítik a Hoover-gátat, hogy elrejtsék az energiáját. A Hoover-gát építési ideje 1936...

  Emellé még ott a harmadik Transformers film, ahol az űrprogramot azért indították, hogy megtalálják a Holdba csapódó járművet (1961-ben) és meg is találják...

  Aztán mikor Űrdongó 1987-ben megérkezik, az őt üldöző Álcák simán besétálnak a Hetes Szektorba, ahol hírét nem hallották még a Transformerseknek. Holott pár évtizede már őrzik Megatront, pont ők, ott a Hetes Szektorban...

  Tehát a nyálas-unalmas-szánalmas részeket nem is említve (pedig van belőlük jópár...) már mint előzményfilm bukta szerintem.
  Utoljára szerkesztette: Dewri, 2019.01.08. 00:13:20
 • Axlkenobi #2
  A Bay-filmek közül az első igazán klassz volt. Érződött rajta a producer Steven Spielberg hatása, és Bay is képes volt kordában tartani a megalomániáját. A folytatásokról azonban szinte semmi jót nem lehet elmondani. Lélektelen celluloid-hulladékok, amik mindegyike felvonultat ugyan egy-két meglepően jó ötletet, de összességében túlnyújtott, kesze-kusza, agyzsibbasztó robbanáshalmaz, semmi más. A BumbleBee viszont nem csak, hogy a gyökereihez talál vissza, de még tovább is megy és jóval emberibb méretekre veszi az egészet. Ez egy hamisítatlan, '80-as éveket idéző film és nem csak azért, mert akkor játszódik.

  A mindig szuper és imádnivaló Hailee Steinfeld a szíve az egész filmnek, és tényleg baromi jó párost alkot Űrdongóval. Az akciók meg egyrészt nincsenek nevetségesen túltolva, ráadásul mindent rendesen látni is. A zene akkor erős, mikor a '80-as évek slágereit halljuk, a score viszont sajnos nem túl ütős. Illetve a rövid játékidő ellenére itt-ott azért a kelleténél jobban leül a sztori, de ezek elenyésző hibák az összképet tekintve.

  A bevételeket tekintve tényleg nem áll jól a szénája, pedig valóban most kezdett a helyes irányba menni ez a franchise. Sajnos lehet, hogy már későn.
 • kalapos01 #1
  Na, ez tényleg egy nagyon jó film lett. Végre rájöttek, hogy mi lenne a helyes irány a Transformersszel, hogy az ősrégi Transformerek stílusát kéne valahogy rekreálni. Kár, hogy mire erre sor került, a csodának kéne bekövetkeznie, hogy a többség elmenjen a filmre és sikerré tegye, hogy esetleg folytatódhasson.

  Mindegy. Ha egy is lesz belőle, akkor is megérte, hogy nem lőtték le a projektet, miután megbukott a Transformers 5, amit kábé ember nem látott.