Ötvös Tibor

Sötét folyosók - van remény a YA filmek számára

Senkit ne riasszon el az Alkonyat írójának produceri jelenléte: a Sötét folyosók meglepően fogyasztható tinifilm lett. Persze vannak hibái, de kimondottan szórakoztató és félelmetes.

Hogy tetszett a Sötét folyosók?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam.
Az úgynevezett "Young Adult" filmek egy időben nagyon népszerűek voltak és szinte minden stúdió akart magának egy szeletet az Alkonyat és Az éhezők viadala által indított és uralt őrületből. Azonban meglepően hamar kiderült, hogy hiába a jó alapanyag, ha a megvalósítás közben csak a pénz lebeg a készítők szemei előtt. Így érkezett Az 5. hullám, Az útvesztő trilógia záró etapja és legutóbb a valóban rém közhelyes és egyediséggel egyáltalán nem csúfolható Sötét elmék is. Éppen ezért elég szkeptikus voltam a Sötét folyosók kapcsán, főleg hogy Stephenie Meyer producerként vett részt a munkában. Szerencsére a film közel sem szörnyű.

Kit egy problémás tinédzser, akit a sok balhéja miatt a kimondottan ilyen személyek számára létrehozott Blackwood Hall iskolába irat be édesanyja és annak párja. Ahogy azonban az várható, a hellyel kapcsolatban valami nagyon nem stimmel. Mindössze öten vannak az "iskolában", elkobozzák a mobilokat, alig van pár tanár és láthatóan mindenki egyvalamiben nagyon jó. És ott van maga az épület, mely szintén baljós hangulatot áraszt magából. Nagyjából ennyi, szerencsére a könyvhöz hasonlóan a film is elég időt hagy arra, hogy felvezessék nekünk a történteket.



Az öt szereplő tapasztalásai alapján kezdjük mi is belátni, hogy valami nagyon nem stimmel és találgathatjuk, hogy most akkor miről is lehet itt szó. Szerencsére az első egy órában visszafogottan és ennek köszönhetően elég ijesztően adagolják számunkra az információkat, és a bekövetkező események kapcsán valóban nem tudni, mi is most a helyzet. Ehhez jönnek a jó alakítások: Kit képében Robb hozza a kötelezőt és gyorsan ki is vívja a nézők szimpátiáját. Az igazgatónőt alakító Uma Thurman mindent megtesz és elég sokáig kérdőjel az ő helye a történetben - azonban a rettenetes akcentusa miatt inkább nevetséges lesz a végére.

Alig pár hónapja már temettem a YA filmeket, de a Sötét folyosók kapcsán ismét elkezdtem reménykedni. Tévedés ne essék, a film közel sem tökéletes, sajnos az utolsó harmadában az okos, építkezős thriller helyét átveszi a jump-scare horror és a történet is elég ostoba lesz... de még így is bőven ijesztőbb, mint Az apáca vagy a Szellemek háza. És ez nagy dolog, hiszen az egyetlen ismertebb név Thurman, aki ráadásul nem is uralja a filmet, viszonylag keveset látjuk, szóval a fiatalok viszik a hátukon a produkciót. Egy szó mint száz, a Sötét folyosók kellemes meglepetés és a szellemházas filmek rajongói számára kötelező darab.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Sötét folyosók (Down a Dark Hall)
amerikai-spanyol horror-dráma, fantasy, 96 perc, 2018
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Rodrigo Cortés
Producer: Nicolás Tapia, Marty Bowen, Wyck Godfrey, Adrián Guerra, Meghan Hibbett, Stephenie Meyer
Operatőr: Jarin Blaschke
Vágó: Rodrigo Cortés
Forgatókönyvíró: Michael Goldbach, Chris Sparling

AnnaSophia Robb (Katherine "Kit" Gordy)
Taylor Russell (Ashley)
Uma Thurman (Madame Duret)
Isabelle Fuhrman (Izzy)
Rosie Day (Sierra)
Noah Silver (Jules Duret)
Victoria Moroles (Veronica)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Montanosz #2
    borzasztoan gyenge film
  • zetortraktor #1
    "hiába a jó alapanyag, ha a megvalósítás közben csak a pénz lebeg a készítők szemei előtt."

    ööö, tapsoljuk meg ezt a marharépát.

    Egyébként meg szegény író, aki 50 éve megírta ezt a könyvet, meghalt nemrég, szóval oda a remény!