Szekeres Viktor

Victor Crowley - A balta 4

A balta horrorsorozat baltás sorozatgyilkosa ismét feltámad és visszatér, hogy nekilásson az emberiség módszeres felaprításának.

Hogy tetszett a Victor Crowley?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
2005-ben és 2006-ban került sor a független horror műfaj sokadvirágzására, melyet olyan, később franchise-szá nemesült filmek jelképeztek, mint A balta (Hatchet) vagy A dög (Feast). Ez többek között annak is köszönhető volt, hogy a nagyobb stúdiók ekkor csak feldolgozásokban voltak képesek gondolkodni, ld. a Sziklák szeme, a Viasztestek, az Ómen, az Amityville, vagy a Texasi láncfűrészes újráját, illetve rebootját. A dög klasszikus lényhorror volt, míg A balta slasher, amiben egy titokzatos gyilkos tizedelte a turistákat a louisiánai lápvidéken. A két filmben az volt a közös, hogy a patakvér mellett bőven szállítottak humoros pillanatokat is.


Míg A dög elég hamar, 2009-ben megkapta a harmadik részét is, A balta folytatására 2010-ig kellett várnunk, s ezt pár évvel később egy harmadik, majd tavaly egy negyedik rész is követte, melynél már felhagytak a számozással, így a főgonoszra utalva egyszerűen Victor Crowley címen futott. Az avatatlan horrornézőben persze felvetődhet a gondolat, miszerint Crowley miért van életben, de ilyenkor az illetőt vagy el kell zavarni, hogy tovább művelődjön a zsánerben, vagy simán csak meg kell néznie A balta kvázi negyedik részének kezdését, melyből kiderül, hogy miképp támad fel a baltás gyilkos.

A Victor Crowley 10 évvel az eredeti film történései után játszódik, a főhőse (vagy "főhőse") pedig az az Adam, aki annak idején túlélte Crowley mészárlásait. Azóta, annak ellenére, hogy egyesek még mindig őt tartják gyilkosnak, nagyjából kikupálódott, sőt, könyvet is írt az eseményekről. Ő kerül egy repülőgépre pár fiatallal, akik a segítségét kérik, hogy előzetest forgathassanak filmjüknek, ami a Victor Crowley-gyilkosságokról szólna. De hogy hogy nem, a repülő pont a Crowley-nak otthont adó mocsár fölött lezuhan. A többit már ki lehet találni.


Mondanunk sem kell, hogy Crowley felbukkan és ismét nem hagy kétséget afelől, hogy ki az erősebb, s mindezt Adam Green szokás szerint elég változatos és ötletes módon prezentálja. A gond csak az, hogy a vágóhídra vezetett szereplői rémisztően idegesítőek, de annyira, hogy még csak az sem tölt el minket elégtétellel, hogy tudjuk, nem sokáig lesznek életben.

A Victor Crowley-t, akárcsak a korábbi részeket, a mocsári körítés teszi igazán hangulatossá, egyedivé. Az viszont némiképp sajnálatos, hogy a cím ellenére teljes élményben csak annak lesz része, aki ismeri az előző epizódokat, illetve még rémlik neki a mitológia. Nyilván ez a műfaj nem arról nevezetes, hogy túl bonyolult lenne, tehát az új nézőket is beveszik a buliba, de egy két-apróságból ők ki fognak maradni. Egy valamiből viszont nem maradnak ki: az össznépi tunkolásból. A Victor Crowley nem véletlenül kapott 18-as karikát itthon, a vér nem csak freccsen benne jobbra-balra, hanem egyenesen zubog, s ennek köszönhetően bár a viszonylag elnyújtott, hosszas bevezetést nem neveznénk karakterizálásnak, a legtöbb szereplőt végül alaposan megismerhetjük kívülről és belülről is.


Aki ismeri A balta-sorozatot, az tudja, hogy nem szabad magas elvárásokkal beülni a Victor Crowley elé, hiszen egyrészt hamisítatlan trash-ről van szó, másrészt egyik epizód sem számít különösebben kultikusnak (sőt, maga a főgonosz sem, épp ezért elég nagy merészség volt ezt a címet adni a filmnek). Ellenben azt nem lehet elvitatni az eddigi részektől, hogy zömében piszok szórakoztatóak voltak, s bizony ez a Victor Crowley-ra is igaz. Tény, hogy mocskos egy mókáról van szó, ami közben szégyelljük magunkat, hogy röhögünk (vagy elég gyakran szörnyülködünk azon, amit poénnak gondoltak a készítők), és ami után az ember legszívesebben letusolna.

Szívesen megnéznénk, hogy mire jutna Adam Green, ha valaki végre egy komolyabb összeget hozzávágná költségvetés gyanánt. A Victor Crowley nem lesz klasszikus, még a kreatív megoldások sem fedik el a produkciós korlátokat (értsd: szörnyen alacsony a költségvetés), azonban látszik rajta, hogy szenvedéllyel készítették el, és a végeredményt a horrorrajongók minden bizonnyal értékelni fogják. A többiek nem nagyon.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Victor Crowley (Victor Crowley)
amerikai horror, 83 perc, 2017
18 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Adam Green
író: Adam Green
producer: Will Barratt, Sarah Elbert, Cory Neal
zene: Jason Akers, Sam Ewing
operatőr: Jan-Michael Losada

szereplők:
Parry Shen (Andrew)
Kane Hodder (Victor Crowley)
Laura Ortiz (Rose)
Dave Sheridan (Dillon)
Krystal Joy Brown (Sabrina)
Felissa Rose (Kathleen)
Brian Quinn (Austin)
Tiffany Shepis (Casey)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)