Szekeres Viktor

Az utolsó pogány király - A holland Rettenthetetlen

Sok országban dolgoznak mostanság saját történelmükön alapuló mozis eposzon, ezúttal azt nézhetjük, hogy mire futotta Hollandiának egy Marvel-rendezővel.

Hogy tetszett Az utolsó pogány király?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Lehetnénk rosszmájúak és eltemethetnénk látatlanban Az utolsó pogány királyt rendezője révén, hiszen Roel Reiné nevéhez fűződik az elmúlt évek legnagyobb mozgóképes Marvel-buktája, az Inhumans, legalábbis ő rendezte az itthon Embertelenek címen bemutatott tévésorozat első részeit. És akkor nem is csodálkoztunk a gyenge minőségen, hiszen a veterán hollandra olyan filmeket bíztak Hollywoodban hazai sikerei után, mint A tengerészgyalogos 2., a Halálfutam 2., a Tökéletes célpont 2., A Skorpiókirály 3. vagy A vasöklű férfi 2. Pedig Reiné 2015-ben hazájában Az admirális révén megmutatta, hogy nem tehetségtelen.


Mivel Az utolsó pogány király Az admirálishoz hasonlóan nagyobb ívű történelmi dráma, ezért teljes joggal bízhattunk abban, hogy Reiné össze fogja szedni magát, és megmutatja, hogy az Inhumans csak kisiklás volt részéről, illetve, hogy a folytatásfilmjei (amiket - mint oly sokan - természetesen nem láttunk) nem is olyan rosszak. Nos, valójában ez a film sem a rendezése miatt lett csalódás.

Pedig mindenféleképp érdeklődve közelíthettünk Az utolsó pogány király felé, hiszen nem sokan mondhatják el itthon, hogy képben vannak a 600-as évek holland történelmével, a frízek és a frankok szembenállásával. Így a film, ellentétben az amerikai történelmi drámák zömével, a történet terén is bőven hordozhat újdonságot a magyar néző számára. Az eredeti cím, a Redbad a szabad frízek utolsó királyának a neve, ő volt az aki szembeszállt saját népe kegyetlen pogány rituáléival csakúgy, mint az Európa új urainak számító frankokkal, akik a keresztény vallást akarták (általában erőszakkal) ráerőltetni az igájuk alá vontakra.


A jó alapok tehát adottak, el lehetett mesélni egy szabadszellemű király történetét, azonban valamiért a szkript teljesen inkoherens és ömlengős masszává változtatta az anyagot. Egyrészt, mert a történet szempontjából igen fontos karakterek maradtak kidolgozatlanok, vagy nagyon satnyán kezeltek, másrészt mert a köréjük írt, kreativitást kívánó mellékszálak rémisztően klisések lettek - például egy szerelmi háromszög nem biztos, hogy sokaknak hiányzott volna egy ilyen történetből.

De mindez még hagyján is lenne, ha nem lenne a végeredmény ennyire terjengős. Az még érthető, hogy a rendező teljes egészében leforgatta a szkriptet, az azonban már kevésbé, hogy miért nem fogott jobban a filmen a vágó ollója, illetve, hogy miért nem volt olyan az utómunkák közelében, aki észrevette volna, hogy sokkal könnyebben érthetőbb és konkrétabb lett volna a film, ha lenyesik belőle akár a harmadát. Így csak vontatottságával emelkedik ki.


Aki a történelmi drámák sava-borsára, a harci jelenetekre kíváncsi, az szerencsére nem fog csalódni, azok nagyon szépen vannak filmezve. A számítógépes effektek okos használata révén egy percig sem süllyednek gagyiba, láttukon nem jutna eszébe senkinek, hogy nem hollywoodi alkotást néz. Mondjuk leginkább az fog csápolni a vérengzés láttán, aki odavan a szuperközeli felvételekért, illetve az agyonlassított snittekért. Nyilván ezen technikai megoldások alkalmazásával jól lehet "csalni", miközben menthetetlenül menővé válik a film is közben. (Sajnáltuk is, hogy enyhén szólva sem viszik túlzásba az akciót.)

Összességében csalódás lett Az utolsó pogány király, de csakis annak fényében, hogy mi kerekedhetett volna ki belőle. A potenciál megvolt benne, azonban a helyenként szubjektíven megítélhető, de mindenképp megkérdőjelezhető döntéseknek köszönhetően csak felfuvalkodott kis gömböc lett belőle (elég a zenére gondolni, ami mindvégig harsog és diadalittas, vagy épp koromfekete, még akkor is, amikor semmi szükség rá...), ami sokkal nagyobbnak akar látszani, mint ami valójában.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Az utolsó pogány király (Redbad)
holland kalandfilm, 160 perc, 2018
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Roel Reiné
író: Alex van Galen
zene: Trevor Morris
operatőr: Roel Reiné
producer: Wim Goossens, Martijn Heijne, Klaas de Jong, Chtistianne van Wijk

szereplők:
Gijs Naber (Redbad)
Jonathan Banks (Pepijn)
Søren Malling (Wiglek)
Renée Soutendijk (Idwina)
Derek de Lint (Eibert)
Huub Stapel (Aldigisl)
Lisa Smit (Fenne)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #2
    Jézus és bandája levert mindenkit szeret e világban.
  • Montanosz #1
    teljesen egyetértek a kritikával,az admirális után csalodás