Szekeres Viktor

Szupercella 2: Hades - Igazságot a zséfilmeknek!

A jó hír, hogy nálunk még otthoni fogyasztásra gyártott gagyikat is bemutatnak a mozikban. Az meg a hab a tortán, hogy a két és fél hét alatt leforgatott thrillernek már a 3. része is elkészült.

Hogy tetszett a Szupercella 2: Hades?
 • Tetszett, jó film.
 • Közepes lett.
 • Gyengén sikerült.
 • Még nem láttam.
Általában öreg hiba, ha az ember a rendező személyéből akarja megítélni egy film minőségét, hiszen a legnagyobb nevek is rúgtak már luftot, mint ahogy kevésbé tehetséges kollégáiknak is olykor elsülhet a kamerája. Azonban nem valószínű, hogy valakire a jól eső bizsergés jött volna rá azt olvasva, hogy a közepes, de valamilyen szinten élvezhető Szupercella lakossági piacra szánt folytatását Steven C. Miller dirigálhatja. Arról a filmesről van szó, aki az elmúlt három évben öt bé-filmet tett le az asztalra: a First Killt, a Mentőakciót és a Marauderst Bruce Willisszel a mellékszerepben, a Két testvér, egy lövés című Nic Cage-filmet, valamint a Submergedöt.


Persze mindig van esély arra, hogy a színészek rántanak helyre egy satnya produkciót, és teszik élvezhetővé, azonban a Szupercellából Arnold Schwarzenegger is eltűnt, maradt nekünk egy Sylvester Stallonénk, aki szigorúan mellékszerepben narrál test nélküli hangként és sokáig azt hisszük, hogy tényleg semmi értelmesre nem fogják használni - szerencsére a kiadott promóképek és az előzetesek ellövik, hogy ez nincs így. Mellé persze kapunk még erős embereket, marcona és fura kinézetűeket és főszereplőnek egy bizonyos Xiaoming Huangot, hogy még véletlenül se legyen kétségünk afelől, hogy a folytatás csak és kizárólag azért készülhetett el, mert találtak rá kínai befektetőket.

És sajnos a végeredmény is pontosan olyan lett, ami egy sebtében összedobott második rész esetében szokott lenni. Kapkodó, nem koherens, se füle, se farka, szinte lerí róla, hogy a legtöbb jelenet esetében az első felvételt használták fel azzal a felkiáltással, hogy majd az utómunka során megoldják a problémákat, a szánalmas kinézetet pedig feltuningolják fapados CGI-megoldásokkal.


A fentiekről azonnal sejtésünk lehet akkor, amikor észrevesszük, hogy a vágás során kínosan odafigyeltek arra, hogy a színészek a lehető legtöbb szövegüket képen kívül vagy a kamerának háttal mondják, jelezve azt, hogy milyen sok utószinkronra került sor. (Viszont, ha már szinkron, ezúttal örülni kell a magyar változatnak, hiszen némely szereplő alakítása így minimum értékelhetővé válik.) Hasonló lehet az érzésünk, amikor az első akciójelenetnél szemtűnővé válik, hogy az mennyire agyon van vágva, már-már Liam Neeson hírhedt, 15 snittes kerítés-átmászását idézve fel bennünk. A folytatás is hasonló, 2018-ban a "ciki" szintet megütő mozgalmasabb jelenetekkel.

A Szupercella 2-ben az a legfigyelemreméltóbb, hogy a műfaja ellenére piszok unalmas, tele van egy csomó, felesleges szereplővel és látni rajta, hogy mindezt úgy hozták össze, hogy rengeteg mindent kivágtak belőle. Mondhatnánk, hogy egy Kelet-Európában forgatott, ócska kínai bóvli, szánalmas utánzat, ha nem lennénk tisztában azzal, hogy a távol-keleti filmesek nem ritkán zseniális darabokkal örvendeztetnek meg minket. A Szupercella 2 nem tartozik ezek közé.


Egyébként a filmnek papíron története is van, de ezzel nem érdemes vesződni, hiszen a lényeget mindenki tudja, miszerint van egy börtön, amiből valaki esetleg ki akar jutni, és minden bizonnyal gonoszemberek is útjába kerülnek, hogy e célját ne legyen képes véghez vinni. Teljes felejthető a körítés, de megkockáztatjuk, hogy még mindig érdekesebb az értelmetlen, túlbonyolított, ketrecharcot és hackelést összehozó keretsztori, mint a film halálosan ótvar megvalósítása. (A nézők zömét ez persze nem zavarja, a cím a lényeg, amit jelez az is, hogy hétvégén a Szupercella 2 a Sicario, a Hang nélkül és a Rampage mögött 4. helyen állt az iTunes filmes toplistáján.)

Persze a megvalósításon nincs mit csodálkozni, hiszen a rendezőnek 17 napja volt a forgatásra, arról nem is beszélve, hogy egy szusszal még az Escape Plan 3: Devil's Stationt is letudták utána Stallonéék, így jövőre várhatjuk a harmadik epizódot. Meglepő módon egy olyan rendezővel, aki nem tucat akciófilmeket készített korábban, hanem..., nagyjából semmit. John Herzfeld ugyanis 20 éve még olyan filmeket jegyzett, mint a Két nap a völgyben és a 15 perc hírnév, az elmúlt tíz évben viszont csak az Érj el! ért el tőle a kinti mozikba. De a remény hal meg utoljára, nem?

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Szupercella 2: Hades (Escape Plan 2: Hades)
kínai akciófilm, 96 perc, 2018
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Steven C. Miller
forgatókönyvíró: Miles Chapman
operatőr: Brandon Cox
zene: The Newton Brothers
producer:Qiu Jie, Su Xing

szereplők:
Xiaoming Huang (Shu)
Sylvester Stallone (Ray Breslin)
Dave Bautista (Trent Derosa)
Jaime King (Abigail Ross)
50 Cent (Hush)
Jesse Metcalfe (Luke Walken)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #13
  "beszélve, hogy egy szusszal még az Escape Plan 3: Devil's Stationt is letudták utána Stallonéék, így jövőre várhatjuk a harmadik epizódot."
  na ez a Devil marhaság honnan jött?
  A címe: Escape Plan: The Extractors

  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2019.05.15. 11:26:59
 • Macropus Rufus #12
  okés, hogy ezzel foglalkozott. De attól még unalmas.
  Szupercella 1 imdb.: 6.7
  Szupercella 2 imdb.: 3.8
  Ezzel foglakozott, de azért ez nem az a ma ami érdekelné az embereket mondjuk 2 részen át. Illetve már 3....

  https://sg.hu/cikkek/film/136373/megerkezett-a-szupercella-3-elozetese
 • cateran #11
  "Hányszor lehet még elsütni, hogy bezárják valami miatt, aztán kiszökik?"

  Ize...kb nagyon sokszor, ugyanis ezzel foglalkozott.....

  "A történet főszereplője egy mérnök, Ray Breslin (Sylvester Stallone), aki elítéltnek adva ki magát börtönök biztonságának tesztelésével foglalkozik."
 • Macropus Rufus #10
  mondjuk ja. Én elsőnek valami viharos filmre gondoltam (mint anno a Twister volt).
 • Ellaberin #9
  Ezt még nem láttam, de már az első résznél kerekedett a szemem a magyar cím láttán, mert hogy nálunk ez ugye mást jelent.
 • Macropus Rufus #8
  az első részből következett, hogy a folytatás csak gagyi lehet. Az első rész amúgy szintén nem egy top film. Viszont tök jó volt. De adta magát: ha folytatják az csak szar lehet. Hányszor lehet még elsütni, hogy bezárják valami miatt, aztán kiszökik? Ez 1x elmegy. Másodszor már fárasztó, harmadik meg maga a tömény unalom lesz.
  Nem kellett volna folytatni. Kerek szori volt és ennyi.

 • WoodrowWilson #7
  Sajnállak, sok jó filmről lemaradsz miattuk.
 • grebber #6
  Számomra nem volt az...Vannak ennél sokkal gyengébb filmek is amiket ugyanugy megnézek.
 • Jawarider #5
  Lehetett volna egy elég jó trilógia, vagy még több, de ez is el lett b...va

  Grat Sly, csak így tovább. Nehogy csinálj valami jó filmet.
 • WoodrowWilson #4
  Meg is lepődtem volna, Crytek, ha neked nem tetszett volna ez tömény foshalom.

  Pedig én vártam ezt a filmet, mert az első egy nagyon kellemes akciófilm volt, de ez a folytatás valami döbbenet. Annyira zsé az egész, sztori, színészi "alakítás", látvány.
  Csodálkozom, hogy moziba merték küldeni nálunk (sok helyen ugye csak dvd-re ment), de Stallone biztos eladja.