Ötvös Tibor

Hang nélkül - egy pisszenést se!

A Hang nélkül egy zseniális alapötletet pazarul kivitelező thriller, mely éppen a multiplexekben annyira szeretett hangrendszert szorítja háttérbe - vagy éppen értékeli fel. Hiszen ha valami hangot hallunk, annak nem örülünk.

Hogy tetszett a Hang nélkül?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
John Krasinski neve számomra egyet jelentett a romantikus vígjátékok szerethető mellékszereplőjének karakterével és persze az amerikai Office kapcsán is láttam már párszor. Azonban nem gondoltam volna róla, hogy egyetlen szempillantás (pontosabban másfél órányi csendkirály) után úgy tekintek majd rá, mint a jövő egy nagy reménységére, mind rendezői mind pedig színészi vonalon. Előbbi mondjuk hangsúlyosabb, de persze ez is csak annak köszönhető, hogy felesége, Emily Blunt ellopja előle a show-t.

De miről is szól a Hang nélkül, amit egyébként világszerte agyon dicsérnek a kritikusok és a nézői reakciók is fantasztikusak? Adott a világunk, ahol a csend az emberiség legnagyobb barátja. A Földet ugyanis vak, de elképesztő hallásuknak köszönhetően mégis halálos lények lepték el és persze viszonylag gyorsan felkerültek a tápláléklánc csúcsára. Az Abbott család itt próbálja meg élni a kis családi életét, ami két gyerekkel nem túl könnyű. Minden lépésre, minden hangra, minden zajra figyelni kell és a kommunikáció is többnyire jeleléssel zajlik.



A csend miatt kiemelten fontos szerepet kapnak a színészek és a játékuk, de szerencsére ezen a téren nincs probléma. Blunt egyértelműen viszi a show-t a törékeny, de ugyanakkor a gyermekeiért bármit megtevő anya szerepében és Krasinski is nagyon jó a megtört apa alakjában. A két gyerek inkább csak hozza a kötelezőt, de viszonnt a Regant alakító Millicent Simmonds nevét lesz érdemes megjegyezni. A történetben ő siket, így az egyetlen szereplő, aki fizikailag nem ad ki egyetlen hangot sem magából az egész sztori során és az ő teljesítménye előtt még jobban meg kell emelni a kalapunkat.

Krasinski rendezőként okosan viszi a filmet, hagyja kibontakozni a karaktereket. Igazi egyhelyszínes kamaradráma alakul ki a szemünk előtt és mindenki megkapja a saját maga idejét és terét. Képes még a saját szerepét is csökkenteni, hogy a kislány nagyobb teret kapjon. Ez a döntés pedig mindenképpen pozitív, Regan lelki vívódásai és harca önmagával még eme kemény világban is nagyon érdekes és izgalmas. Azonban nem mind arany, ami fénylik, az ötödik főszereplőnek kikiáltott lények ugyanis elég furán sikerültek. A képességük jó, ám a megvalósítást tekintve elsőre nekem Venom ugrott be. Ez másnak lehet nem zavaró, de egy ilyen egyedi filmben egy valóban egyedi "szörnyet" szerettem volna látni.

Akadnak logikátlanságok is a filmben. Bár a film háromnegyedéig ez a "mindent hallanak, ezért csendben kell lenni" vonal nagyon jól működik, ám a végére elég sok esetben történik olyasmi, amiért korábban biztos halál lett volna a "jutalom". De ez csak egy aprócska hiba, mely nem ront a filmélményen. A Hang nélkül ismét az okosabb thriller/horror kategóriát bővíti és szerencsére egyre több ilyen alkotást kapunk és így már nem is nagyon lepődünk meg ezen. Az azonban mindenképpen bátor húzás, hogy kamaradrámaként tárja a szemünk elé az emberiség pusztulását Krasinski és mindezt a legnagyobb csendben. Javaslom, hogy popcorn nélkül menjünk a moziba, ne rontsa el a ropogás a tökéletes élményt.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Hang nélkül (A Quiet Place)
színes, amerikai thriller, 90 perc, 2018
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: John Krasinski
Producer: Michael Bay, Andrew Form, Bradley Fuller, John Krasinski
Operatőr: Charlotte Bruus Christensen
Vágó: Christopher Tellefsen
Forgatókönyvíró: John Krasinski, Scott Beck, Bryan Woods

Emily Blunt (Evelyn Abbott)
John Krasinski (Lee Abbott)
Noah Jupe (Marcus Abbott)
Millicent Simmonds (Regan Abbott)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kelta #18
    Már bocs, de az alapszitu az hogy szuperhallásuak, de nem hallják ezeket??

    nem azt írtam hogy a ház köré kell zaj keltők, hanem mindenhová...
    vagy el messze a háztól elcsalni őket..
    Mért sátorozna le a zaj mellé? ha meg tudja különböztetni a természetes zajt a mesterségestől, akkor intelligens lény, akkor meg bukik az egész koncepció, hogy egy ilyen erdőben vadászó izé csak..
    mindegy, nem belekötök, hanem megállapítottam, hogy a film alapja bukott meg..így az egész értelmetlen
  • Sequoyah #17
    Nem az idegeneket gondoltak vegig, hanem az emberi reakciokat rajuk, szoval az elso mondatod melle ment.

    Zajkelto dolgok pedig benne voltak a filmben, a vizesest te is emlitetted, vagy ott volt a tuzijatek is. Ez utobbi utan viszont a teljes alien banda odasereglett, szoval rovidtavu veszmegoldasnak jo volt, de hosszutavon nem tul kifizetodo. Es azt valoszinuleg ki tudjak talalni, hogy termeszetes-e a zajforras, vagy mesterseges, szoval ha dizelgeneratorokat jaratsz folyamatosan, akkor keszulj arra hogy jopar alien le fog satorozni a hazad mellett...

    De ha bele akarsz kotni a filmbe, akkor biztos hogy talalni fogsz hibakat, de igy nem tul elvezetes egyik filmet sem nezni:)
  • Kelta #16
    Aha..végiggondolták..és a szuperhallású idegenek mért is nem hallják az emberi szívverést? a légzés hangját?
    elmesélném egy átlagosnál kicsit jobb iránymikrofonnal simán hallani ezeket...
    és ha a család rájött hogy a vízesés elnyomja a hangokat, mért nem csináltak zajkeltő dolgokat? mert láthatóan a vízesést az idegenek elfogadták mint állandó zajforrást, és nem érdekelte őket...akkor a ház köré mehetett volna szélkereplő, szélharang, magnók..működő gépek, pl áramfejlesztő..de végtelen a sor
    és az idegeneket ezek se érdekelte volna, hiszen nem élőlények által keltett hangforrások..de elnyomtak volna mindent..
    dehogy van ez végiggondolva, és az okosságtól fényévekre van.
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.05.11. 23:32:13
  • Sequoyah #15
    Ha millioan vannak szetszorodva, akkor gyakorlatilag a teljes foldet fel kene perzselni, szoval a bombazas nem palya. Persze emberi szemszogbol az is jobb mint a teljes kihalas...
    Segitseg viszont, hogy egyaltalan nem tuntek kulonosebben intelligensnek. Valoszinuleg nem sajat erobol jutottak a foldre. Gyakorlatilag annyival ernek fel, mint az Alien filmek alienjei.

    De egyebkent mindegy is, mert nem errol szol a film. Ez nem egy invazios-vilagmegmentos film. Itt az alienek jelenlete nem a tortenet resze, hanem egy adottsag. A fentiek mind kepernyon kivul zajlanak, szoval mindezek csak spekulaciok. A film nem a megszallasrol szol, nem a vedekezesrol, hanem arrol hogy egy adott csalad hogyan probal tulelni ebben az adott helyzetben. Azt lathatjuk, hogy milyen apro trukkokkel probalnak eletben maradni, sot elni. Es ezt a reszet egeszen okosan oldottak meg, lathatolag vegiggondoltak.
  • Kelta #14
    Mondjuk ha már idegen inváziós apokaliptikus film téma..mondjuk..olyanok kb mint a Holnap határa c. filmben..azoknál hihető volt, hogy igen nehezen zúzhatóak le :)

    Az hogy kicsik és szét vannak szóródva nem érv..akkor 5-10 tagú kommandók kellenek, és becserkésznék..ha meg millió van akkor a bombázás működne :)
  • Sequoyah #13
    Kicsit gyorsak, es szet vannak szorodva, es ki tudja hany millioan erkeztek, szoval a tank, gepagyu es az atom nem feltetlenul mukodik. De a nagyfrekvencias eros hang az eleg trivialisnak tunik, szoval ha nem taroltak le a foldet az elso par napban, akkor nincs mentsegunk...

    Amugy nem tudom te milyen filmet akartal volna nezni a temaban. Visszaemlekezeseket, hogy 1 nap alatt levertek az emberek az alieneket, de amugy mindenki boldogan el?:)
  • Kelta #12
    Hát igen...és arra se tértek mitől is sebezhetetlenek, vagymi :)
    golyóállók? ok, a 9mm-est bírják, és az Abrams lövedékét? :)
    vagy egy Vulcan gépágyút?
    Atomot a bestiáknak :)))
    Láthatóan ugyanolyan szerves élőlények mint mi..ugyan mitől hallhatatlanok?
    és igen, mindenhová nagy frekvenciájú hangsugárzókat kirakni, és nyomatni ezerrel..
    és ennyit a szuperhallásukról
    Az egész film nevetséges..
    Érthetetlen mitől ájultak el sokan tőle...
    Utoljára szerkesztette: Kelta, 2018.05.11. 15:04:54
  • Macropus Rufus #11
    őszinte leszek: amikor elolvastam a sztorit egyől az ugrott be, hogy basszus, adjunk nekik egy 200dB-es hanglökést. Aztán nézzük mit hallanak még. Ha még hallanak, akkor legyen 400dB. Attól már szét is esnének. :)
    És igen: ott a zaj is mint védelem. Ha csak 1x is megnézte volna a Casino-t a rendező akkor megérthette volna, hogy miért járatta DeNiro és Pesci a kocsit miközben beszélnek.
  • Macropus Rufus #10
    gondolom ilyen mélységbe nem mentek bele. :) de teljesen így van. A csökkent látók v. a vakok más érzékszervei kiélesednek. Namost is egy lény, ami úgy fejlődött, hogy eleve nincs szeme. Tehát akkor vélhetően van neki más, ami a látásból kieső infomrációt pótolja. Gondolok itt olyanra mint ami a kacsacsőrű emlősnek van. Ő csukott szemmel úszik a víz alatt, még is "lát" mindent. Sőt: vélhetően jobban mint a szárazföldön a szemével.

    De ha ezektől eltekintünk, attól még egészen jó film is lehet. Bár ide a rozsdást, hogy lesz legalább 1 olyan jelenet, amikor mindeki tudja, hogy kussban kellene lenni, de valaki tüsszenteni fog. :)
  • Kelta #9
    Egy marhaság a film...persze érdekes ötlet meg izgalmas, de ettől még az egész nagy butaság
    a szuperhiper hallású idegenek nem hallják az ember szívverését? légzését??
    és fel se tűnik senkinek, hogy nem a csönd a megoldás hanem a zaj?? lásd vízesés projekt..mindenhol nagy hangzavart kell csinálni, gépeket autókat bőgetni..üzemeket bekapcsolva hagyni magnókat rádiókat üzemeltetni..
    és persze csak a kiscsaj jön rá a végén..senki tudósnak hadimérnöknek nem jutott eszébe egy hiperhallású idegen ellen hangfegyvert bevetni
    aha..
    meg sebezhetetlenek..ja...:)))
    persze jó színészek, (már amelyik) meg érdekes apokaliptikus nézet...de egyébként röhejes...