Ötvös Tibor

Taxi5 - totálkáros lett a defektes autó

A Taxi-franchise sikeresen elérte a mélypontot, Luc Besson pedig újabb szöget ütött be az EuropaCorp koporsójába. Az ötödik rész még az amúgy szintén kissé erőltetett negyedik epizódot is alulmúlja.

Hogy tetszett a Taxi5?
 • Tetszett, jó film volt
 • Közepes lett
 • Nem tetszett
 • Nem láttam
Luc Besson már nagyon régen eltávolodott attól a zseniális rendezőtől, akinek még karrierje elején tartotta a szakma. És most nem is a sokat emlegetett A nagy kékség vagy éppen a Léon, a profi jut eszembe példaként, hanem Az ötödik elem. A francia direktor a sikerei után producerként is elkezdett felkarolni különböző filmeket és így készülhetett el a Taxi, az Elrabolva, a Wasabi - Mar, mint a mustár vagy éppen A szállító. Utóbbi avatta sztárrá Jason Stathamet és hosszú évek munkájával végül sikerült ezt a franchiset elrontani és éppen ezért volt elég komoly fenntartásom a Taxi ötödik részével kapcsolatban is. Ráadásul a két ismert szereplő sem tér vissza, így maradt a megszokott "leszármazottak szerepelnek" megoldás.

Vagyis ezúttal a fehér taxi Daniel unokaöccse birtokába került, aki azonban pont ellentéte versenyző rokonának: Marseille legbénább sofőrje. Mellé csapódik a Párizsból kényszerből Marseillebe áthelyezett szuperzsaru, Sylvain Marot, aki egy olasz bandát akar megállítani. Legyünk igazságosak, a történet igazából semmilyen, de ez mindig is jellemző volt a sorozatra, így ezt nem róhatjuk fel most sem negatívumként. Azonban az már nagyon nagy baj, hogy Samy Naceri és Frédéric Diefenthal úgy döntöttek, nem vesznek részt a projektben és ezzel a szimpatikus szereplők is kikerültek a képből. A két új szereplő ugyanis abszolút idegesítő, nem működik közöttük a kémia, nincs összhang és így szimplán eltűnt a Taxi-filmek eddig megszokott stílusa is.Aki pedig látványos autós részekre, versenyekre számít, az is nagyon csalódhat. Már a negyedik fejezetben is viszonylag kevés szerepet kapott a Taxi, de most végképp háttérbe szorult. Helyette kapunk ürülékekkel kapcsolatos "poénokat", nagyon viccesnek szánt, de teljesen ostoba beszólásokat és két olyan szereplőt, akik közül az egyikről elsőre a debil, a másikról pedig a bunkó kifejezés ugrik be. Nem is nagyon értem, miért is készült el ez a rész... pontosabban azt hiszem szimpla pénzforrásnak tekintette Besson az egykoron szépen csengő Taxi-címet és talán azt remélte, hogy a mostanában nagyon gyengélkedő EuropaCorpon segíthetnek a film bevételei.

Én nem vagyok rosszindulatú, de remélem, hogy nem így lesz. A Taxi 5 ugyanis szimplán méltatlan a kultikus sorozathoz, de még önmagában, mint akció-vígjáték sem állja meg a helyét. Besson pedig jobban tenné, ha elgondolkodna azon, melyik korábbi filmjét veszi legközelebb elő, mert egy A hatodik elem vagy Léon, a még profibb esetében már nem ilyen "elnéző" szavakkal elmélkednék a végeredményről.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Taxi5 (Taxi 5)
szinkronizált, francia akciófilm, 102 perc, 2018
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Franck Gastambide
Producer: Luc Besson
Operatőr: Vincent Richard
Vágó: Yseult Huret
Forgatókönyvíró: Franck Gastambide, Stéphane Kazandjian

Franck Gastambide (Sylvain Marot)
Malik Bentalha (Eddy Maklouf)
Salvatore Esposito (Toni Dog)
Bernard Farcy (Gilbert)
Edouard Montoute (Alain Trésor)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #9
  Azt a 22 milliot batran harmadold (legyunk nagyvonaluak) kb ennyi megy vissza a mozikbol....Szoval ha 25-be fajt az egesz, akkor bezony meretes bukta...

  "(Franciaknal minden valoszinuseg szerint tarol, aztan kb ennyi..)"
  http://www.boxofficemojo.com/movies/intl/?page=&id=_fTAXI501

  Nagy meglepetesek nem tortentek....bar az itteni adatok szerint olyan 26 milliot kapart ossze, ebbol 25-ot a franciaknal..mivel azonban a mozik nem 100%-ot perkalnak vissza, hanem toredeket....lehet szamolni....
 • csicso82 #8
  +1 mivel ezt tudom ezért nem is fogom megnézni.
 • BASEBALL-fan #7
  Hagyni kellett volna,,,, jó volt szép volt élvezhető volt a 4 eredeti rész a maga idejében de ennyi.
 • BASEBALL-fan #6
  Már a leírás alapján is látszik , hogy bukta.... a 4-edik rész is gyenge volt szerintem, hát még így, hogy az eredeti két faszi még csak nem is lesz benne, csak a felügyelő...
 • Ender Wiggin #5
  Igazából eddig mind a négy rész anyagilag sikeres volt (úgy hogy az amerikai mozikból kimaradt), mert relatíve alacsony büdzséből készült. Egyedül az amerikai remake (ahol szopás szerint csajokra osztották a szerepeket) volt bukta. Az 5. rész viszont rosszul áll (a kritikusok nagyon lehúzták) és 3 héttel a premier után 25 milliós kiadások mellett csak 22 milliós bevétel áll. Igaz, még pár ország vissza van: Oroszo. Argentína, Portugália, Lengyelo, Töröko. De valószínűleg egálra sem lesz könnyű kihozni a produkciót...
 • cateran #4
  Hogy emeljem a tetet abban a hiu gogben..TUDOM, hogy nem lesz nagy siker....Na, most kapalozz valamit...(Franciaknal minden valoszinuseg szerint tarol, aztan kb ennyi..)
 • kalapos01 #3
  Szerintem fuss neki még egyszer a szó jelentésének. Komolyan azt hiszed, hogy nem lesz nagy siker? Vagy abból indulsz ki, hogy nem jó film, csak azért, mert valaki azt mondja? Kis naiv.

  (Nem mellesleg, azért ahhoz kell valami hiú gőg, hogy az ember beidézze magát, amiben azt az öblöset mondt, hogy pár szar rész után az új rész is szar lesz egy filmsorozatból.)
 • cateran #1
  "cateran 2018.04.12. 22:56
  Ez akkora bukta lesz, mint ide a Tau Ceti...."felturbozott Ferrarik"...hiszen 1 standardnak eselye sem lenne a rendorok ellen....A Taxi sorozat jopofa volt a szereplok miatt....de csak volt...."

  Koszonom a tapsot, viragokat az oltozombe kerem, ott fogyasztom....