Ötvös Tibor

A legsötétebb óra meghozza Gary Oldman Oscar-díját

A legsötétebb óra Winston Churchill politikai karrierjének csak egy kis szeletét mutatja be, szóval nem egy tipikus életrajzi film és ennek köszönhetően elég unalmas. De Gary Oldman zseniális!

Hogy tetszett A legsötétebb óra?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Winston Churchill a történelem egyik legismertebb alakja. Annak ellenére lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke, hogy kiállhatatlan modora, alkoholizmusa és szivarfüggősége, illetve korábban hozott rossz döntései miatt (a gallipoli partraszállás például, melyért kizárólag őt tették felelőssé) még saját pártjában is megvetéssel tekintettek rá. Azonban miután Neville Chamberlain nem megfelelően kezelte Hitler hatalmi törekvéseit és emiatt lemondásra kényszerült illetve az eredetileg kiszemelt külügyminiszter, Lord Halifax nem vállalta el a posztot, Churchillt választották meg miniszterelnöknek. Ő volt ugyanis az egyetlen, akit az ellenzék is támogatott.

A film itt veszi kezdetét, a kinevezést megelőző napon és egészen a Dinamó hadművelet elindításáig tart. Ez a pár hetes időszak az, ami A legsötétebb óra több, mint két órás játékideje alatt kibontásra kerül - már amennyire ezt Joe Wright és csapata meg tudja oldani. A történelmi filmekkel jó barátságban lévő direktor többször bizonyította, hogy van tehetsége, hiszen az Anna Karenina, a Vágy és vezeklés és a Hanna - Gyilkos természet is mind azt mutatta, hogy egy jó történetet képes remek minőségben tálalni a nézői számára. Azonban A legsötétebb óra valahogy kifogott rajta.



A film ugyanis láthatóan csak azért készült el, hogy Gary Oldman végre megkapja élete első (!) Oscar-díját! Itt rögtön ki is kell hangsúlyoznom, hogy Hollywood egyik legnagyobb szégyene, hogy ez a színész még egyetlen korábbi szerepéért sem kapta meg a díjat. Azonban Churchill szerepéért meg fogja kapni, ez nem vitás, hiszen "nem tolja fullba a kretént", hanem szimplán átlényegül a miniszterelnökké. Az, hogy a maszkmesterek zseniális munkát végeztek, már az előzeteseken látszott. De maga Oldman az, aki egyszerűen levette saját személyiségét és egy az egyben belebújt Churchill bőrébe. Ha kell kemény, ha kell vicces (a szabadság jelének mutatása fergeteges), ha kell összeomlik. Nincs mese, lehetne még hosszasan dicsérni, de felesleges. Oldman a film csúcspontja...

...és ez sokat el is mond magáról az alkotásról. A többi szereplő (talán az egyetlen VI. György királyt alakító Ben Mendelsohn-t leszámítva, aki külsőleg is nagyon hasonlít az uralkodóra) mind csak azért vannak ott, hogy asszisztáljanak a főszereplőnek. Néhányan sajnos nem is tudnak felnőni a feladathoz (például az egyébként mindig remek Kristin Scott Thomas most valahogy nem az igazi), illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy az egész film Churchill nem éppen legizgalmasabb életszakaszát mutatja be. Valójában végig arról van szó, hogy most leüljön tárgyalni Hitlerrel a békéről vagy sem. A döntésben segítséget nyújt egy remekül induló metrós jelenet, mely aztán végül igazi giccsbe fordul - kár érte.



A legnagyobb probléma azonban a filmmel, hogy nincs igazán stílusa, ami azért egy Wright-mozitól nagyon meglepő. Láthatóan mindenki azért hajtott, hogy Oldman szabadon mozoghasson, mindent a színésznek rendeltek alá, aki ezt egy Oscar-díjas alkotással hálálja meg. Évek múlva is csak így fogunk emlékezni erre a filmre és sosem válik olyan klasszikussá, mint például A bukás, ami szintén rövid szakaszt mutat be, de érdekesen és izgalmasan tette mindezt. A legsötétebb óra nem lesz alapmű, hivatkozási alap és nem szerepel 2018 legjobbjai között sem, de Oldman alakítása miatt mindenképpen érdemes megnézni. Utána pedig jöhet a Nolan-féle Dunkirk.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A legsötétebb óra (Darkest Hour)
magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 125 perc, 2017
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Joe Wright
Producer: Tim Bevan, Lisa Bruce, Eric Fellner, Anthony McCarten, Douglas Urbanski
Operatőr: Bruno Delbonnel
Forgatókönyvíró: Anthony McCarten

Lily James (Elizabeth Neil)
Gary Oldman (Winston Churchill)
Ben Mendelsohn (VI. György király)
Stephen Dillane (Halifay vicomte)
Kristin Scott Thomas (Clementine Churchill)
Ronald Pickup (Neville Chamberlain)
Nicholas Jones (Sir John Simon)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #10
    Churchillt eleg sok tortenesz felelosnek tartja a haboru eszkalalodasaban es a Brit birodalom bukasaban, ennek ellenere sok helyen mint abszolut pozitiv host mutatjak be, a negativumok nelkul. Persze a gyoztes propagandaba kellett egy host is gyartani, de igy fel evszazaddal kesobb ez mar szuksegtelen.
    Ha ezt itt vegre nem eroltetik, hanem egy realisabb kepet festenek, akkor talan valoban erdemes lesz megneznem.
  • Zombee #9
    A Marson vagy a Jupiteren? Ha el is tekintünk attól, hogy mi a könyv címe, és nem tudod a filmet se, miről szól, azért ez így elég vicces. Játszódhat bármi a Jupiteren?
  • kalapos01 #8
    Vagyis ideje elkezdened pótolni az elmúlt 20 év további, még ennél is lenyűgözőbb filmjeit. De persze ez így is örömhír, jó látni, hogy van, akinek ennyire bejött, nálam Wright korábbi filmjei mind jobbak lettek. Ebben voltak jó részek, és egy fokkal jobb lett, mint a Királynő vagy a Vaslady, de hiányzott belőle a rendezői kreativitás, pedig aki egy Anna Kareninát vagy Vágy és vezeklést olyan zseniálisan fel tud dobni, az igazán húzhatott volna itt is valamit.
  • Montanosz #7
    schindler listája ota nem látta ennyire lenyűgöző filmet, persze szinkron az felejtős, mert az ripacskodora sikeredett
  • kalapos01 #6
    Egy amerikai stúdió angol leánya csinálja a filmet. Szóval ilyen alapon amerikai. Ami dettó marhaság. Vagy angol, vagy ha nagyon okosnak akar látszani valaki, akkor bármi más kombó, kivéve az angol-kínait, mert az nem működik, hogy csak az egyik, de a másik nem.

    De a kínai rész alapból hülyeség, azt a port.hu szokta csinálni, hogy egy csomó amerikai filmhez automatikusan odabiggyesztik, hogy német, és ilyen alapon egészen vicces lenne visszanézni, hogy mennyi amerikai-kínai film van, amit amerikainak neveznek, illetve mennyi egyéb nemzetiségű van, amibe külföldi székhelyű kockázatkezelők fektetnek be, illetve olyan, amiben magánszemélyeknek is van részük.

    De persze fakultatív, hogy mit minek képzelsz. De legalább így elégedett lehetsz a magyar filmekkel, hiszen vannak felfutóban lévő produkciós cégeink, mint a Mid Atlantic, amelyik azt a magyar-amerikai filmet jegyezte, amit Ridley Scott forgatott Matt Damonnel és a Marson vagy a Jupiteren játszódott.
  • NEXUS6 #5
    Én nem találtam unalmasnak. Féltem, hogy valami full pátoszos történelmieskedő xar lesz. De szerencsére nem. Látunk egy embert, aki minden rossz tulajdonsága ellenére hatalmas esélyt kap, él vele és mondhatni megfordítja a történelem menetét. Próbáljuk elfelejteni a törikönyveket és úgy tenni, mintha nem ismernénk a végkifejletet, drukkoljunk neki.

    A németekkel történő megegyezés esélye sehol nem szerepelt ilyen erősen mint itt. Nyilván hogy győztesként a háború után fullra tagadták, de valahogy így lehetett.

    A metrós jelenetet simán meg kellett volna vágni, valami csúcspont akart lenni, de így fájdalmasan ciki lett. Szerencsére ez a film könnyen elviselte még ezt is.
  • Ender Wiggin #4
    Hát ha két stúdió csinálja, az egyik angol a másik kínai (akik befektettek a forgalmazó amerikai cégbe), akkor az angol-kínai közelebb áll a valósághoz, mint az hogy "amerikai". Amerikának ehhez kevesebb köze van, mint Kínának...
  • kalapos01 #3
    Kínai, lol. Lololollol. Angol. Attól, hogy az egyik produkciós cégnek szerződése van az anyastúdióval, még nem lesz kínai a film. Vagy, ha szerinted kínai lesz, akkor ugyanúgy amerikai is a film a gyártó tulajdonosa miatt.

    Javarészt angol készítők, angol színészek, angol helyszínek, angol téma. Angol film.
  • kalapos01 #2
    "A legsötétebb óra meghozza Gary Oldman Oscar-díját"

    Haha, hát még ha úgy működne az egész, hogy aki jól játszik, az megkapja a díjat. Az ellenfelei is elég jók voltak, az nem elég ha valaki önmagában jó és kap egy kis maszkot.
  • Ender Wiggin #1
    Vicces, hogy a Churchill (szintén 2017-es film) főszerepét Oldman lemonta, majd a másik brit (igen, ez a film nem amerikai, hanem brit-kínai, kedves cikkszerző!) filmben elvállalta. A Churchillben Brian Cox még Oldmannál is jobb. Csak hát az a film még unalmasabb...