Ötvös Tibor

Logan - Farkas - egy csodálatos és brutális búcsú

A producerek végre felismerték, hogy vannak bizonyos szuperhősök, akiket nem lehet korhatárok közé szorítani és ennek eredménye volt a tavalyi Deadpool is. A Logan - Farkas pedig az a film, amire Rozsomák rajongói már az elejétől fogva vártak!

Hogy tetszett a Logan - Farkas?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Nagyon úgy tűnik, hogy Rozsomák számára a hármas szám a nyerő, hiszen - tetszik vagy sem - az előző két önálló filmje nem sikerült a legjobban. Az X-Men kezdetek: Farkas bár nem volt olyannyira rossz, de a karakter gyerekbarát változata nem nyerte el mindenki tetszését. Ráadásul egy korai változat hamar fel is került a netre és ebben beláthattunk a kulisszák mögé, drótokkal és minden egyébbel, ami után nehéz volt komolyan venni a végleges verziót. A Japánban játszódó Farkas is csak arra volt jó, hogy elvegye a kedvünket a karaktertől egy időre - aztán jött Deadpool!

Talán furcsa, de szinte biztosra vehetjük, hogy a nagydumás zsoldosnak köszönhetjük azt, hogy a készítők meg merték lépni a Logannal a korhatár-váltást. Deadpool ugyanis arra volt remek bizonyíték, hogy a moziba járók díjazzák, ha kedvenc képregényhősüket a füzetek lapjain megszokott közegben láthatják viszont, így végre egy igazi brutális vadállatot faragtak Farkasból. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy mindezt egy olyan közegbe helyezték, melynek láttán minden rajongó elégedetten csettinthet.



A mutánsok többsége elpusztult, a világ már lassan csak a képregényekből emlékszik rájuk és a két legismertebb alak, Logan és X Professzor is már a végét járja. Előbbi alkoholista lett, limuzinsofőrként tengeti mindennapjait, miközben egy, az amerikai-mexikói határ közelében fekvő kis tanyán ápolja betegeskedő barátját, akit ráadásul folyamatosan figyelemmel is kell hogy tartson, hiszen egy-egy agyrohamánál emberek halhatnak meg. Mindezt pedig csak tetézi, hogy Logan öngyógyító képessége sem az igazi, ikonikus karmai kivonásuk után gennyedzenek, nem is jönnek ki teljesen, szóval akad gond bőven.

A film azonban mégsem az öregedésről szól, sokkal inkább a Clint Eastwood-féle Nincs bocsánathoz tudnám hasonlítani. A Logan egy szuperhős-western, melyben a fő téma arra koncentrál, hogy milyen ha valaki, aki korábban nagy hatalommal bírt, még egyszer, utoljára összeszedi magát és megmutatja, mitől is volt olyan félelmetes. Érkezik ugyanis egy kislány, Laura, aki nagyon hasonlít Loganre és mivel mások is vadásznak rá, el is indul az utolsó hajsza.



Teszi a film mindezt teljesen földhözragadt módon, ahogy legutóbb a Mad Maxben láttuk. Az összecsapásoknak súlya van, hiszen Logan is sebezhető és így tétje van a harcoknak. A készítők mellőzik a nagyívű ugrabugrálásokat és sokkal valószerűbbek a harcok, Jackman pedig láthatóan óriási élvezettel és beleéléssel alakítja utoljára (?) a szuperhőst és csempész bele némi iróniát is. A másik, akit mindenképpen ki kell emelni az Patrick Stewart. Új generáció ide vagy oda, de a két kultikus X-Men színész még mindig uralja a vásznakat. Az ember szíve összeszorul a megtört és már a vécére is csak segítséggel kijutó, korábban mutánsok generációját oktató Charles Xavier láttán.

Pedig a készítők nem találták fel a spanyolviaszt, egyszerűen csak szabadjára engedték a legismertebb mutánst és így megadták a rajongók számára azt, amit már az első X-Men film óta vártak. Minden más elem kiemelése teljesen felesleges, hiszen a Logan egy szinte tökéletes mestermű, egy pazar és látványos búcsúlevél a képregény-világ legismertebb mutánsától - már ami Jackmant illeti. Mert hogy lesz majd utódja az biztos, de hatalmas árnyék vetül majd rá. Igaz, hogy két önálló film kellett ahhoz, hogy magára találjon Logan, de megérte és könnyes tekintettel intünk neki. Köszönjük az elmúlt 17 évet, Mr. Jackman!

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Logan - Farkas (Logan)
magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 135 perc, 2017
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: James Mangold
Forgatókönyvíró: Michael Green, David James Kelly
Operatőr: John Mathieson
Zene: Cliff Martinez
Producer: Simon Kinberg, Hutch Parker
Vágó: Michael McCusker, Dirk Westervelt

Hugh Jackman (Logan / Farkas)
Dafne Keen (Laura Kinney / X-23)
Patrick Stewart (Charles Xavier / X professzor)
Boyd Holbrook (Donald Pierce)
Richard E. Grant (Dr. Zander Pierce)
Stephen Merchant (Caliban)
Elizabeth Rodriguez (Gabriela)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Whysper #9
    1: Imádtam
    2: Megértem, de mivel ez az egyetlen karakter amit szeretek X-ek közül ezért nem nagyon vagyok happy miatta!
  • Sir Cryalot #8
    Talán inkább a csöpögős infantilizmustól kéne elbúcsúzni nem Hugh Jackmantől akiből olyan cgi-t rittyentenek amilyen éppen tetszik.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.03.10. 19:19:29
  • Hoz_Hun #7
    Amúgy csak engem emlékeztetett ez a film a "The Last of Us"-ra?

    Nekem nagyon tetszett amúgy a film.
  • Hoz_Hun #6
    Személyes kedvenc színészőm Jodelle Ferland, aki számtalan horrorfilmben alakított horror kislányt. Többek között a Silent Hilben is. Ennek láttam a forgatási felvételeit és az amit a vásznon látunk köszönőviszonyban sincs azzal ami a forgatáson történik. Forgatás kb annyira félelmetes nekik mint a Halloween-i beöltözés.
    Az más kérdés, hogy ha beültetnék őket a kész termékre, akkor lehet, sírva húznák ki őket a saját filmjük közepén. :)
  • Hoz_Hun #5
    Őőő, nem. R bosorolás bár valóban meghatároz egy korthatárt (mivel kötelező valahova sorolni) a filmet magát viszont nem köti meg semilyen szinten. Amire a cikíró céloz az az, hogy nem olyan korhatárt szabtak meg, ami arra kényszerítené a filmkészítőket, hogy véres, durva jelenetekt kivágják, megnyírbálják és az egészet egy lejebb szabott (gyerekbarát) korhatár keretei közé szorítsák vissza.
  • Tinman #4
    De miért lett Mel Gibson a főszereplő?
  • Cat #3
    Rengeteg horrorban gyerek a főszereplő.
  • unstmon #2
    Kicsit furcsának érzem, hogy ahhoz képest, hogy 10 éves szereplők voltak a filmben, maga a film 16-os korhatárhoz van kötve.
    Spoiler!!!
    Amúgy, maga a film kicsit csalódás volt nekem, mert a film fele csak arról szólt, hogy 3 öregember sopánkodik folyamatosan, és a film lényegét is -mármint, hogy miért tűntek el a mutánsok - csak véletlenül mesélték el, 1-2 mondatban. Plusz egy mínusz pont jár, amiért - lehet, hogy csak a magyar fordításban volt ez, de akkor is - úgy fogalmaztak, hogy 'x23-asok', amikor az x23-ból csak egy van, eredetileg... :)
  • BaliBoy #1
    "A producerek végre felismerték, hogy vannak bizonyos szuperhősök, akiket nem lehet korhatárok közé szorítani..."

    Ez a mondat azt jelenti, hogy a film korhatár nélküli... Az a mondat, amire az ""író"" gondol úgy szólna, hogy: A producerek végre felismerték, hogy vannak bizonyos szuperhősök, akiket érdemes (lehet/kell) korhatárhoz kötni...