Szekeres Viktor

Márciusra nagyon bedurvul Hollywood

Két kötelező magyar film mellett a többséget nyilván a három nagyszabású hollywoodi scifi fogja érdekelni. Vagy az új Trainspotting.

Hányszor voltál moziban februárban?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer.
  • 2-3-szor.
  • 4-5-ször.
  • 5-nél többször.
Az előző hónapokban csak 8-10 kötelező film került a mozikba, de márciusra legalább 12 olyan jut, ami vagy ígéretes vagy nagyon jó lett - és ezek mellett még ott vannak a nagy, hollywoodi popcorn mozifilmek is, amik ugyancsak elsülhetnek olyan jól, mint a Logan – Farkas (Logan), mely március másodikától látható. Az eheti premierek közül ugyancsak kötelezőnek tűnik a T2: Trainspotting (T2: Trainspotting), aminek az okait nem kell kifejtenünk, valamint a Testről és lélekről , mely egy magyar film Enyedi Ildikó rendezésében, és Berlinből elhozta a filmfesztivál fődíját, szóval miképp az elmúlt három év, az idei is több jó hazai darabbal kezdődik.

Páncélba zárt szellem

A hét további premierjei között ott van még a 150 milligramm (La fille de Brest), ami egy kifejezetten jól sikerült francia, orvosi dráma a gyógyszerek mellékhatásairól, az Állati csetepata, ami egy orosz, állatos animáció, illetve egy spanyol fantasy, a Szólít a szörny (A Monster Calls), A lehetetlen és az Árvaház készítőjétől. Végül, de nem utolsó sorban, ebben a hónapban is megnézhetjük moziban Bud Spencert és Terence Hillt, ezúttal a Nincs kettő négy nélkülben (Non c'è due senza quattro).

A fehér király

A hónap második mozis hete március kilencedikével indul el, és mivel tudjuk, hogy a reklámok hatása nagyon erős a nézőkre, ezért abban is biztosak lehetünk, hogy a Kong: Koponya-sziget (Kong: Skull Island) még akkor is a hét legnézettebb filmje lesz, ha addigra kiderül a kritikákból, hogy pocsék lett - persze azért reménykedünk ennek az ellenkezőjében. Mármint, hogy jók lesznek a kritikák. Ezen a héten is lesz állatos animációs film, mégpedig a Rock csont (Rock Dog), ami egy kutyáról szól - a többi új film pedig Európából érkezik.

Az Ártatlanok (Les innocentes) egy lengyel-francia koncentrációs táboros dráma, A fehér király (The White King) egy svéd film Dragomán György regénye alapján egy disztópikus diktatúráról, a Másodállás (Un petit boulot) egy francia komédia arról, hogy nem illik megölni más ember feleségét, még akkor sem, ha azt a "más ember" kéri. Végül A szerelem története (The History of Love) egy román rendező angol nyelvű, kosztümös munkája egy fiát kereső idős férfi és egy, az anyja magányára megoldást kereső fiatal lány életéről.

Másodállás

Tizenhatodikától némiképp fellélegezhetünk, hiszen csak öt premierre fog sor kerülni, melyek közül a legnagyobb a Kincsem lesz, ami minden idők legdrágább magyar filmjének számít. Hollywood szinte nem is képviselteti magát, mindössze az Oscarra gyártott, de az operatőrin kívül jelölések nélkül maradt jezsuita papos Némaság (Silence) érkezik Martin Scorsesétől. Amellett, hogy a Pannónia Entertainment ismét moziba küldi az Amadeust (Amadeus), még két francia filmnek jutott hely a programban. Az Eközben Párizsban (Nocturama) pár fiatalról szól, akik bombát akarnak robbantani, a Háziúr kiadó (Adopte un Veuf) pedig echte komédia, melyben egy nyugalmazott szülészorvos három lakótársat kap maga mellé.

Eközben Párizsban

Március 23-a is öt premiert hoz el, a különbség annyi az előző héthez képest, hogy ezek közül három is hollywoodi lesz. A Bukós szakasz (Chips) című akciókomédia egy klasszikus, itthon a többség által a német csatornákról ismert, 80-as évekbeli tévésorozat modernizálása, az Élet (Life) egy űrhajós, horroros koncepciót kínál remek színészekkel, míg A szépség és a szörnyeteg (Beauty and the Beast) a legújabb élőszereplős Disney-adaptáció. A Stefan Zweig: Búcsú Európától (Vor der Morgenröte) egy osztrák film az 1936-ban emigrációba kényszerülő íróról, míg A nagy napom (Le grand jour) című francia doku négy fiúról szól, egy kubai, egy mongol, egy indiai és egy ugandai srácról, akik egy olyan napra készülnek fel, mely életük fordulópontját is elhozhatja.

Némaság

A hónapi ötödik mozis hete 30-án kezdődik el, és ekkor is öt premierre fog sor kerülni. A kockák egy anime adaptációjának örülhetnek, és a Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell) nemzetközileg nagy sikerre van ítélve, hiszen Scarlett Johansson a nagyon gyenge Lucyt is eladta a közönségnek. A Hupikék törpikék: Az elveszett falu (Smurfs: The Lost Village) az ismert mese animációs változata lesz, tehát dobják az élőszereplős koncepciót, míg a Menedék (The Zookeeper's Wife) egy állatkertet vezető lengyel nőről és anyáról szól, aki 1939-ben férjével százak megmentője lett a második világháborúban. A maradék két film a hétről egy nagyon furcsa, nehezen emészthető, művészieskedő francia szellemfilm, A stylist (Personal Shopper) Kristen Stewarttal, valamint Az univerzum története (Voyage of Time: Life's Journey), ami egy Terrence Malick által rendezett dokumentumfilm az univerzum történetéről.

Szólít a szörny

Melyik márciusi hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • Logan - Farkas
  • Kong: Koponya-sziget
  • Élet
  • Páncélba zárt szellem
  • T2: Trainspotting
  • Valamelyik a többi közül
Az áprilisi mozis program egyelőre még nem végleges, de a világpremierre ítélt filmekből már most látszik, hogy a popcorn kedvelőinek jó hónapja lesz. Érkezik majd a Power Ranger és a Brazilok, a Kör és a Get Out, valamint a Halálos iramban 8 is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 0sm #12
    Meggondoltam magam... a jó csaj nem ebben van, hanem egy másik cuccban... rákerestem és nagy nehezen megtaláltam.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Mindenből_egy_van
    És Földes Eszter a jó csaj. :)
    szerintem.
  • 0sm #11
    Nemcsak, hogy teátrális, hanem a legtöbb esetben ordítanak.
    Én pl. nagyon csípem Ónodi Esztit, szép csaj, de nem láttam még olyan filmben, ahol ne ordított volna legalább 1x.
    De nem csak ő... mások is.
    Beugró talán a címe annak a műsornak, ahol az Üvegtigrises kopasz törpe pojácáskodik? Valamilyen Péter... ott is, mindig mindenki ordít. - mondjuk ott is van egy szép csaj. :)
  • Ender Wiggin #10
    Abszolút igazad van, de azért a külföldi (angolszász) filmszínészek fiatal generációja sem igazán képes még egy komában fekvő embert sem hitelesen eljátszani. Évek óta adnak oszkárt (és sokmillió dollárt) olyan embereknek, akiknek semmilyen előképzettsége, semmilyen látványos tehetsége nincs, csupán a rezenéstelen arcukból kipréselnek pár könnycseppet és úgyanúgy beszélnek, mintha interjút adnának, holott egy szerepet játszanak éppen. Magyarokról van szó vagy sem, a színészmesterség hihetetlen minőségromláson ment keresztük alig pár évtized alatt.
  • sárkánylovag #9
    Abszolút egyetértünk !!!
    A teátrális , modoros előadás nem való filmbe, bármely amerikai sorozat bármely része jobb mint bármely magyar film.
    A burleszkes, humorosnak vélt alkotásokat meg el kellene felejteni már ami 50 éve jó volt az ma idejemúlt és erőltetett...
    Egyszerűen eltöröltetném ezeket az életmű díjakat meg Nemzet színésze életjáradékokat. ..
  • Alexease #8
    Mostanaban, hogy korlatlanul dol a penz a filmekre (meg persze a magan zsebekbe), es nyereseg nelkul (95%-os veszteseggel), vannak jo probalkozasok, otletek, sok gagyi kozott van minosegi probalkozas is.

    De ahogy TokraFan irta, sajnos a magyar szineszek (es filmkeszitok) meg mindig "alkalmatlanok" nezheto film keszitesere. Pedig szinhazban es szinkronban meg mindig jok.

    A kulonfele dijazasok nem feltetlenul vannak aranyban a nezhetoseggel. Raadasul a valodi problemat ("nyelvhez kotodo szineszkedes"), idegen nyelven nem erzekelik (annyira) mint itthon.
    Kint nagyreszt a "technikai" dolgokat "latjak", a tobbi "nem tunik fel" nekik, hogy amugy mennyire gagyi.

    Hang nelkul nezve egy magyar filmet, neha-neha mar eleri az amcsi fuggetlen/B-kat. szintet. Persze meg mindig erezni a kepeken, vagasokon es egyebeken, hogy nem az igazi, de mar nem az az "egykameras", "videokameras", TV-filmszeru gagyi.
  • TokraFan #7
    A magyar színészek egészen egyszerűen nem tudnak kamera előtt játszani. Itthon nincs ilyen jellegű képzés, kizárólag színházi körülményekhez vannak szokva/oktatva, de az ott tanultak egy film esetén már nem működnek. Én egyetlen magyar filmről sem tudom elhinni, hogy hiteles amit látok, nem tudom beleélni magam a történetbe, egészen egyszerűen azért, mert kritikán aluli módon beszélnek, a játékuk színházias, teátrális, de főleg a beszéddel, a hangokkal van baj. Rettenetes! Sajnos...Mondom ezt úgy, hogy ugyanaz a színész egy színházi darabban kifejezetten zseniális és ott szívesen meg is nézem. De filmen a magyar színészek egyszerűen rosszak. Pont.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.03.04. 12:29:42
  • Chris05 #6
    Mit kéne érteni a filmekhez? Megnézed, eldöntöd, hogy tetszik-e, vagy sem. Kutyát nem érdekli, hogy xyz filmesztéta mit mond, vagy más.
  • BladeW #5
    Bevallom én sem értek a filmekhez. Pl fogalmam sincs mi a jó abban, ha másfél órán keresztül egy tarkót bámulok. Persze tudom, Oscart kapott, szóval jó filmnek kell lennie.
  • kalapos01 #4
    Valószínűleg nem sok magyar filmet láttál az elmúlt hónapokban, vagy években, mert akkor nem írnál ilyen marhaságokat. És ezt nem csak azért írom, mert két év alatt két Oscar-díjat kapott magyar filmes, most pedig egy Arany Medvét. Szerintem nem gáz, ha bevallod, hogy nem értesz hozzájuk.

    Nyilván, ha nem tetszenek, akkor nem kell szeretni őket, még a jól sikerülteket is lehet utálni. Gond csak akkor van, ha nincs fogalmad róluk (márpedig nyilván nincs) és segget csinálsz a szádból. (Ha véletlenül mégis láttál volna párat, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam.)

    Oké, tudom, hogy rengeteg a divatmajom, hogy még mindig nagyon divatos leszólni a magyar filmeket, mert sokan látták a Meseautót és még mindig azzal azonosítják a műfajt. De ez is csak addig fog tartani, míg nem fogják többen megnézni mondjuk a Kojotot, A martfűi rémet vagy a Tiszta szívvelt. Vagy mondjuk a Hurokot. Vagy a Fekete múmia átkát. Vagy a Szürke senkiket. Vagy a VAN-t. (Bár van egy fogadásom arra, hogy a többség ezekre a drága filmekre fog elmenni, meg a Valami Amerika 3-ra. Ki tudja, miért?)
    Utoljára szerkesztette: kalapos01, 2017.03.04. 08:35:40
  • Relixo #3
    a pocsék, nézhetetlen , bűn rossz színészi játékkal rendelkező magyar filmek mióta kötelezőek és kiknek? :D Röhejes alcím volt ez a mai!
    De azért jót nevettem!