Szekeres Viktor

Másfél milliárd forintból készül a Saul fia rendezőjének új filmje

Nyáron új filmet forgat Nemes Jeles László.

Tavaly 65 millió forintot kapott Nemes Jeles László új filmterve a Filmalaptól a gyártás előkészítésére, idén pedig másfél milliárd forintot ítélt meg a projektnek a szervezet. Mindez persze nem meglepő, hiszen a rendező tavaly Oscar-díjat kapott első filmjéért, a Saul fiáért, s még jó pár díjkiosztón érdemelt ki jelölést, illetőleg fődíjat.

Nemes Jeles új filmjének címe Sunset lesz, a forgatása nyáron fog kezdődni, és egyelőre még nem ismert a szereplőgárda, de azt már tudjuk, hogy a forgatókönyvet Nemes Jeles László, Clara Royer, és Matthieu Taponier jegyzi, az operatőr pedig Erdély Mátyás lesz. A Sunset egy fiatal nő története lesz az 1910-es évek Budapestjében, egy felnőtté válás története Európa alkonyán, mielőtt a huszadik századi civilizáció sötétségbe borult.

A Sunset a tervek szerint valamikor 2018-ban kerülne bemutatásra a hazai mozikban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #11
    Hát, a napfény ízéről találtam egy érdekeset:
    "A ... témájának csapbólfolyató unos-untalan tukmálása az emberekre leginkább a régi viccet hozza elő a polgárból.
    Hatvanas évek, szovjet vidéki iskola. Tanító elvtárs egy kitömött nyulat tesz az asztalra.
    -Na gyerekek, mi ez?
    Mély csend.
    -Ne vicceljetek, hiszen rengeteget tanultunk róla.
    Másenyka mély tisztelettel megszólal:
    - Csak nem személyesen....Vlagyimir Ilijics?
    Nos, én nem ítélem el a rendezőt, mint ahogy a színészeit és megismételhetetlen, egyedi, felejthetetlen alkotás egyéb bábáit sem. Természetes emberi viselkedés a hatalmasokhoz dörgölőzés, a jó szél meglovagolása, a könnyű élet keresése, a "kiválasztottak" kiszolgálása. Siker kellett? Megkaptad. Pénz kell? Tiéd. Elismerésre vágysz? Parancsolj. Csak tedd, amit tenni kell, persze, nem árt némi tehetség, de ha az alapszinten megvan, akkor a többi már csak nyelv kérdése. És mucsaröcsögéről hollywood nem elérhetetlen álom.
    Persze, ügyesen forogjon a nyelv, elég egy percnyi megingás, és mész a süllyesztőbe, de úgy, hogy onnan sose kaparnak elő. Ne feledd: csak a szorgos szolga a hasznos. Kritikus nem kell.
    Annak idején, úgy 15 éve Szabó István írt és rendezett egy tényleg kiváló filmet, a Napfény ízét. tessenek utánanézni, tessenek megnézni. Megéri. Mikor megnéztem, mondtam, na , Szabó, na, kis ügynök, aki nemcsak Csurkát, de még Moldova Györgyöt is besúgtad, aki pedig aligha vádolható rendszerellenességgel, se fitymával, itt a világsiker. Aztán, nem lett belőle világsiker.
    Gondolkoztam: vajon Szabó hol rontotta el? Kiváló színészek (Ralph Fines, Rachel Weiss, már csak az autentika miatt) , lebilincselő film. Aztán rájöttem. Ja kérem, ez , bár zsidókról meg holokausztról szól, nem zsidó szenvedéstörténet. Ez MAGYAR szenvedéstörténet. MAGYAR zsidókról szól, akik szerették ezt az országot, akiket megütött és megtaposott a történelem. Van benne holokauszt? Vastagon. De van benne tanácsköztársaság, rákosi-rendszer, ávó, 56 utáni megtorlás is. Kendőzetlenül,ha értik, mire gondolok ez alatt.
    Ja kérem, reális film, reális korrajz, valóság. Ahh, az nem kell. Abban nemcsak zsidó áldozatok, hanem zsidó felelősök is vannak. Olyanok, akiknek a képébe vágják, hogy hogy merészelsz lázadni azon ország és azon uralkodó ellen, amely és aki lehetővé tette, hogy a magadfajta kaftánosból orvos, jogász lehessen, hogy minden kaput megnyitnak előtted, hogy senki sem akad fenn azon, milyen valláshoz tartozol? Hogy hálát és megbecsülést kellene érezned ezen emberek iránt, nem pedig atavisztikus gyűlöletet.
    Na igen, ezek kínos mondatok. Kínos valósággal. Az agymosás lényege, hogy egy pillanatra se hagyjuk az agyat gondolkodni. Azért van a megmondóember, azért van véleménycenzor és azért van a helyetted gondolkodó, hogy e veszélyes feladat alól mentesítsen. "
    Nem fűzök hozzá semmi egyebet.
  • kokenybt #10
    Vagy ez kárpótlás,azért mert elüldözték a magyarok ?Egészen Párizsig!
  • pasi29uk #9
    " Tavaly 65 millió forintot kapott Nemes Jeles László új filmterve a Filmalaptól a gyártás előkészítésére, idén pedig másfél milliárd forintot ítélt meg a projektnek a szervezet. "

    1.500.000.000 visszateritendo tamogatas?

  • NEXUS6 #8
    Nem volt olyan rosssz a Saul, egy jólsikerült vizsgafilm szintjén volt. Oszit nyilvánvalóan nem érdemelt volna szerintem, de a politika az politika.

    Ez az új meg lesz egy A napfény íze 2. gondolom.
  • KoLaMan #6
    Azé' az első világháborúban még nem voltak nácikok - bár ki tudja, lehet, hogy Nemes hazánkfia is amolyan harmincéves háborúnak tekinti az első, és második világégést együtt (nincs vele egyedül), és az a bizonyos felnőtté válás egy náci munkatáborban fog kiteljesedni. Ez úgy passzolna is a nemes egyéniségéhez.
    Amúgy meg tőlem csináljon olyan filmet amilyent csak akar - de ne az ország pénzéből.
    Azt vajon miért nem tudják az amcsiktól lemásolni (annyi más mellett), hogy első lépésként keresni kell egy producert, aki a remélt haszon miatt, vagy művészetpártolás okán anyagilag fedezi a produkciót - a SAJÁT vagyonából.
  • Paddy #5
    Nem is mertem volna gondolni rá, hogy a téma ne kapcsolódna a XX.százai civilizáció sötétbe borulásához (van egy erős tippem rá, hogy nem a Rákosi rendszerről lesz szó). Fogadok, hogy azok a gaz nácik megint felbukkannak majd a filmben vagy csak szimplán a Horthy rendszerbe rúgnak bele egy nagyot. Film már nem is létezhet gonosz nácikok nélkül. Nácikok földön, vízen, levegőben és minden sarokban.:D
  • Kaslerka #4
    Persze, csak az ugye nem ennyibe került...?
    A másik meg, hogy mindenki istenítette azt a filmet (nem a sima mezei mozinézőre gondolok) ezért mindenki meg is nézte. Volt bevétel. Most már lehet tudni mit tesz le az asztalra.... Természetesen magánvélemény.
    Utoljára szerkesztette: Kaslerka, 2017.01.11. 13:26:54
  • Dynamic #3
    Jó nagy hülyeséget mondtál, mert visszahozta az árát. A tényeket kell vizsgálni, nem a saját averziódból kiindulni.
  • Vata111 #2
    Nem biztos. Kiváncsi vagyok, mit tesz le az asztalra, miután a Sault a kötelező pc miatt mindenhol agyon ajnározták.
    Mondjuk a cikk egy félmondatából ítélve "...egy felnőtté válás története Európa alkonyán, mielőtt a huszadik századi civilizáció sötétségbe borult. " sejthető a sztori, de ne legyen igazam...
  • Kaslerka #1
    Sajnos kidobott pénz lesz, ha olyan lesz mint az előző förmedvénye....