Ötvös Tibor

A Nagy Fal - fehér férfi megmenteni Kína

A kínai tulajdonba került Legendary összeszedte az ország legismertebb filmeseit, melléjük betette Matt Damon-t és ezzel el is készült A Nagy Fal - az amerikai színész egyik legrosszabbja.

Hogy tetszett A Nagy Fal?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Egyiptom istenei, 47 Ronin, A hetedik fiú - mi a közös a három címben? Mindegyik a fantasy világában próbált szerencsét, mindegyik szereplője egy hollywoodi sztár volt és mind a három óriási fiaskónak bizonyult. Éppen ezért tartottam kicsit A Nagy Faltól annak ellenére is, hogy a sokak szemében zseniális Hőst is rendező Zhang Yimou ült a kamera mögé és a kínai filmvilág színe-java felbukkan a harcokban. Azonban ez mégis csak arra volt elég, hogy egy egyszer nézhető filmet kapjunk.

Nem szabad csodálkozni azon, hogy A Nagy Fal elkészült, hiszen a gyártó Legendary még tavaly kínai tulajdonba került és a WarCraft pénzügyi bukását is az ázsiai ország nézőinek köszönhetően sikerült elkerülni. Szóval cseppet sem meglepő, hogy bevállaltak egy ilyen jellegű, kimondottan az ottani piacra szánt filmet - egyedül csak Matt Damon megjelenése kapcsán húztam fel a szemöldököm. De talán a színész érzett rá igazán az új kor trendjére, hiszen A Nagy Fal csak a kínai bevételeket tekintve már most rentábilissá vált és éppen ezért feltehetően nem ez volt az utolsó próbálkozás. Ha legközelebb a minőségre és a történetre is jobban odafigyelnek, még kellemes eredménye is lehet eme próbáknak.



A Nagy Fal egy olyan állegendára építi fel az alaptörténetét, mely szerint a monumentális építményt azért húzták fel, hogy a 60 évente Kínát elözönlő szörnyhordát visszatartsák, így óvva meg a világunkat a pusztulástól. Mikor két európai zsoldos - akik egyébként lőporért indultak el Ázsiába - belekeveredik egy ilyen harcba, természetesen maradnak és segítenek az embereknek a csatában. Nem egy Oscar- vagy bármilyen díjas forgatókönyv, és persze nem ad túl nagy mélységet sem a szereplőknek (ami azért meglepő, mert Tony Gilroy a három Bourne-filmen illetve A dolgok állásán is forgatókönyvíróként dolgozott), de láthatóan nem is ez volt a cél. Damon helyét is bárki átvehette volna, akár egy ismeretlen európai színész is, annyira súlytalan és jellemtelen a karaktere.

A Nagy Fal egyértelműen a látványról szól, mely azonban nem fog mindenkinek tetszeni. Zhang korának egyik legtehetségesebb direktora, de most próbált egy hollywoodi blockbustert készíteni, mely egészen jól működik. Számomra ez a wuhszia-light egészen tetszett, hiszen éppen csak annyi repkedés van benne, ami még nem teszi teljesen hihetetlenné a történéseket, de aki a Hős grandiózus szárnyalásaira vár, az csalódni fog. Persze ez nem gond, csak láthatóan Zhang specialitása nélkül néha kicsit elveszik a filmen belül.

A szörnyek - akik itt a tao-tie nevet kapták - messziről nagyon látványosan festenek, tömegben kimondottan félelmetes az "áradásuk" és amikor a Fal mindkét oldalán ott áll a több ezres sereg, az valóban jól néz ki. Azonban ha közelebb kerülünk hozzájuk, akkor egyből láthatóvá válik a nem túl minőségi számítógépes grafika. Elég amatőr munka benyomását keltik és ez bizony sokat ront az élvezeten. Mindenképpen ki kell azonban emelni a gyönyörű Tian Jing-et, aki vonzza a tekintetünket minden egyes megjelenésekor és persze Andy Laut, aki az ázsiai régió egyik legnagyobb sztárjának számít és itt is láthatóan mindent belead.



Elég nagy bajban vagyok A Nagy Fal értékelésénél. Tetszett a film? Igen, egészen szórakoztató volt. Megnézném újra? Biztos nem. Hozzá tett bármit is Matt Damon a filmhez? Nem, bár azt sem mondhatnám, hogy rossz volt. Egyszerűen a másodvonalbeli Adrian Brody vagy Kevin Costner is simán letudta volna a karaktert ilyen szinten. Szóval ha egészében nézem, akkor A Nagy Fal önmagában nem rossz film, az elején emlegetett három fantasyhoz képest pedig mestermunka, de persze A kaptár is jobb mint az Assassin's Creed, de azért még sem neveznénk tökéletes adaptációnak. Minden csak viszonyítás kérdése: aki szereti az ázsiai közeget, az egyszer jól szórakozik rajta, de azért Damon vagy Zhang filmográfiájában találunk ennél jobb darabokat is.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A Nagy Fal (Great Wall)
magyarul beszélő, amerikai-kínai akcióthriller, 2016
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Yimou Zhang
Forgatókönyvíró: Tony Gilroy
Zene: Ramin Djawadi
Operatőr: Stuart Dryburgh
Producer: Jon Jashni
Vágó: Mary Jo Markey

Matt Damon (William Garin)
Willem Dafoe (Ballard)
Pedro Pascal (Pero Tovar)
Andy Lau (Wang)
Tian Jing (Lin Mei)
Numan Acar (Najid)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #9
    Nem bírom felfogni,hogy ha előre lehet tudni hogy milyen műfaj a film, mégis megy a siránkozás, fanyalgás, fikázás... kb mintha elmennénk valami divat bubblegum diszkó popegyüttes koncertjére, és aztán hőbörögnénk, hogy de hogyhogy nem és miért nem Beethoven szintű zene ment... Ha valaki nem bír felfogni egy műfajt és aztán hőzöng, és valójában MAGÁT A MŰFAJT kezdi kritizálni, aminek az adott produkció abszolút megfelel, akkor az a "kritikus", valójában csak a saját ostobaságáról és dilettantizmusáról referál... Ez a film műfajában szuperjó, csúcsok csúcsa... nyilván nem hasonlítható Scorsese-hez vagy Coppola filmekhez, de egészen más műfaj, ez nem filmművészet, hanem cgi akció MESE (tetszik érteni? MESE! Tehát aki élethűséget, realitást vár tőle, az szimplán idióta), és ebben a kategóriában viszont nagyon is csúcsszuper... még akkor is ha néhány trükk bénábbra sikerült (de melyik másik hasonló kategóriájú filmben nincsenek hasonló hibák?)... Matt Damon sosem volt egy színész zseni, hanem egy profi iparos, aki minden szerepet meg tud oldani jól és ehhez hozzáadja azt, hogy van egy egyedi különleges és kellemes külseje és mimikája, így tudott sztár lenni (hasonlóan ahogy pl Brad Pitt vagy Tom Cruise is), tehát az ő játékát sincs értelme highend művészi igénnyel nézni, mert az megintcsak hülyeség, egy jó Opeltől nem várhatjuk amit egy jó Mercedes tud... Végül de nem utolsósorban kikérem magamnak Adrian Brody ELSŐ OSZTÁLYÚ, A KATEGÓRIÁS HOLLYWOOD-I SZTÁR nevében, hogy volt pofátok azt írni, hogy másodosztályú... de hát ez is betudható az egész cikkben szignifikánsan domináló mélységes mély dilettantizmusnak...
  • cateran #8
    Sot, szerintem szamoljuk bele a filmnezes es a jatek alatt elfogyasztott eteleket es italokat is....meg hogy internet kell a jatekhoz, oszt az sincs am ingye...meg a moziba is el kellett utazni, az is penz..aztan avass be, hogy mi a fasz koze van a kettonek egymashoz....Persze reszesult a Blizz a bevetelbol (gondolom) de a studio aligha a jatek beveteleibol....nem is ertem, miert kell erre ramutatni...
  • Whysper #7
    Mindennel egyet értek ,de Ezért Én a telejs cikket törölném "WarCraft pénzügyi bukását is az ázsiai ország nézőinek " Szóval egy sima filmet ,de 90%-ban rajongóknak készült filmhez hasonlítani. -- Warcraft csak rajongó tábolrt célozta meg és nagyon jól időzítették ,mert a Legion megjelenésére vissza csaltak rengeteg potenciális játékost amit ,ha számolgatja az ember megint töb bmillió előfizető pénzét tette a Blizz pénztárcábva . játék megvétel + havi díj. Szóval a Wacraft film bevételét nem csak a jegy eladásokból befolyt összegben kell mérni ,hanem a játékosok havont aelköltött pénzét is belekell érteni. Egy ilyen nagy falnál kötve hiszem ,hogy folyik be még bármennyi extra pénz bámiből is.
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2017.01.16. 09:33:22
  • wraithLord #6
    Lehet, hogy osztályozás alapján Adrien Brody másodvonalbeli, de szerintem nem rosszabb Matt Damonnál. Sőt, bizonyos szerepekben jobb is. Mondjuk itt biztos elsősorban a keresettségről van szó (pl. mennyivel vághatja meg a stúdiót anélkül, hogy elküldenék melegebb éghajlatra... :D)

    -----
    Szerintem már a trailerből le lehetett vonni ezeket az észrevételeket, nem igazán lehetett sokkal többre számítani. Egy faék egyszerűségű fantasy látványfilm, ami nyomokban Matt Damont is tartalmaz (kérdés, hogy minek).
    Az az élvezhetőséghez hozzáadni szokott, hogy kínai, mert nem a megszokott kaptafa történetvezetése van, viszont pont emiatt időnként értelmetlennek hathat az eltérő kultúrális elemek miatt. (Kár felvenni Hollywood ezeréves script kliséit; bár ha hazai nézőknek szánják, akkor érthető...) Nekem mindig bejönnek az ilyen keleti cuccok, max. időnként nézek, hogy ez meg mi volt... :D
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2017.01.13. 09:55:32
  • Prof William #5
    Egy fantasy filmtől amiben démonokat ölnek, ráadásul Kínaiak rendezik, akik oda meg vissza vannak repkedős wuxia stílusért, szerintem ne vár túl sok hiteles haditechnikát. :)
  • HyBrIDNyLA #4
    A cikk szerzőjével egyet kell, hogy értsek, valóban kell egy fajta távol-keleti izlésvilág a filmhez. Nekem ez megvan, ezért tetszett. A film pedig tényleg egyszerű, mint egy szög.
  • Kisssssss #3
    "fehér férfi megmenteni Kína"

    robot vagyok... nevem rozsda..
  • Montanosz #2
    hát én megnéztem, mivel érdekel a haditechnika, ezen a téren vísitósan hülyeségek voltak, a sztorit már irták, egyszer nézős valoban a látvány miatt de másnap már ugy sem emlékszik senki mi is volt vagy történt, a színésznő tényleg csodaszép
  • grebber #1
    Még kb alig mutatták be azt verdesi a 200 millát fasza, várjuk ezerrel hogy megnézhessen.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2017.01.12. 18:36:44