Szekeres Viktor

Magyar akciófilmet jelölnek idén Oscar-díjra

A Tiszta szívvel lett az idei hazai Oscar-jelölt film.

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2016. augusztus 31-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2016. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Till Attila Tiszta szívvel című filmje képviseli. A döntés nem okozott nagy meglepetést, komolyabban csak a hó végén bemutatásra kerülő Ernelláék Farkaséknál jöhetett volna még szóba


A magyar közönséget ugyan némiképp hidegen hagyta a Tiszta szívvel tavaszi premierje, Till Attila filmje nem lett közönségsiker (persze a 26 ezer néző nem is bukás), azonban szinte mindenki pozitívan nyilatkozik róla, az SG-olvasók 87%-a is úgy látta, hogy jó lett a végeredmény, ráadásul az amerikai kritikusok is általában dicsérték a filmet.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 89. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegennyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2015. október 1. - 2016. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban. A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes Filmalap igazgató, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna kormánybiztos – mellett Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke, Petrányi Viktória producer és Ujj Mészáros Károly rendező-forgatókönyvíró vett részt idén.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!