Ötvös Tibor

Jégkorszak - A nagy bumm

Ötödször is a mozikba caplatott Manny, Sid és Diego alaposan kiegészült csapatával/családjával, hogy ismét megoldjanak valamit, amit a Motkány egy makk elrejtése közben rontott el.

Hogy tetszett a Jégkorszak - A nagy bumm?
  • Tetszett, jó film volt
  • Nem tetszett
  • Nem néztem meg
Tizennégy évvel ezelőtt indult útjára Manny, Diego és Sid hármasa és hódították meg szinte azon nyomban a közönséget. Azonban a fő poénforrást Motkány jelentette, aki folyamatosan galibát okoz a makk keresése/elrejtése közben. A siker nem maradt el, a Fox animációs részlege bizonyította, hogy képesek ők is sikeres "mesét" alkotni és így jött a folytatás. Majd az újabb és megint egy újabb folytatás. Most pedig megérkezett az ötödik rész, A nagy bumm, ahol már elmaradt a számozás, szóval feltehetően nem utoljára találkoztunk a csapattal. Pedig az új epizódot tekintve nem mondanám, hogy kár lenne, ha lezárulna a Jégkorszak.

De inkább nézzük az alaphelyzetet, amihez mindenképpen érdemes végigvenni, honnan is indult az egész franchise. Az első fejezetben ugye egy bosszúhadjárat közepébe csöppent bele Manfréd és Sidney, Diego pedig a végére vált jófiúvá. Itt még egy kisgyereket vittek vissza az édesapjának, a másodikban már elindult az olvadás és közben Manny szerelmes lesz, a harmadikban felbukkantak a dinoszauruszok, a negyedikben a Motkány a bolygó magjába rejti el a makkot és ezzel elválasztja a kontinenseket egymástól... A nagy bumm-ban pedig ismét Motkány okozza a gondokat.

A kis állat megtalálja makkját, próbálja ismét elrejteni, de egy befagyott űrhajóba zuhan és kisebb repkedés után átrendezi az egész univerzumunkat - pontosabban kialakítja a most ismert formáját. Ennek köszönhetően elindít a Föld felé egy aszteroidát is, mely ha becsapódik, akkor kipusztul minden életforma. Ennek megakadályozása érdekében Manny, Sid és Diego (és a részek során hozzájuk csapódott mellékalakok) elindulnak, hogy valahogy megakadályozzák ezt. Közben Manny és Ellie kénytelenek szembe nézni azzal a ténnyel, hogy Barack felnőtt és férjhez fog menni.



Szóval ismét nem kis dologra vállalkoztak a készítők, de sajnos azt kell mondanom, hogy sokat akartak, de keveset fogtak. Már a negyedik fejezet esetében is többször felmerült, hogy ez már csak a pénz miatt készült el és teljesen feleslegesnek érezték a legtöbben, de még képes volt sikert aratni, így jöhetett A nagy bumm, ami aztán az abszolút melléfogás. Pedig kimondottan jó is lehetett volna az alaphelyzet: az aszteroida nélkül is nagyon jól meg lehetett volna oldani Barack és vőlegénye családalapítási terveit és a szülők reakcióját minderre, illetve Diego és párja gyerekvállalási aggályait valamint Sid párkeresési őrületeit - így azonban az egész túl sok.

Valahogy már cseppet sem volt vicces, ahogyan a Motkány az űrhajóval flipperezik a bolygók között és állandó jelleggel elveszíti ugyanazt a makkot. Ezen felül a fókusz is rossz, hiszen ha valóban a gyerekek a célközönség, akkor kevesebbet kellett volna az űrben kalandozni és minimálisra illik szorítani Manny intrikáit, helyette inkább Sidre koncentrálni, aki meglepően kevés játékidőt és poént kapott a filmben. De ha még a sztorit sikerült is volna jól megalkotni, akkor is egyszerűen túl sok a szereplő, akit mozgatni akarnak a készítők.

Buck számomra még vicces, bár azért amikor egy tököt dédelget kisbabaként, azért az már nekem is sok volt. Az oposszumok szintén jó poénforrások, a nagyi ismét viszi a prímet, de Diego párjának még a nevét sem jegyeztem meg, annyira elhanyagolható a jelenléte - és bár csak egy órája jöttem ki a vetítésről de másra már nem is nagyon emlékszem. Pedig ahogy már korábban írtam, volt lehetőség ebben a fejezetben. Ott van például Geotópia, ahol több száz évig élnek az állatok és maradnak teljesen fiatalok. A "városban" érdekes állatokkal ismerkedhetünk meg és ha már háttérbe szorultak a korábbi főszereplők (pontosabban Sid és Diego), akkor jobb lett volna, ha Buck és Barack helyett őket mutatják be kicsit bővebben.



A köpködő, jógázó Shangri-Láma például telitalálat, ahogy az állandóan a nagyira nyomuló nyuszi is, szóval ebben a vonalban jóval több volt, mint amit a végén kihoztak belőle. Kár érte, mert A nagy bumm látványra ismét tökéletes, főleg 3D-ben kapunk jó pár izgalmas részt. Láthatóan úgy alkalmazták a térbeli megoldásokat, hogy az ne legyen túl tolakodó és csak egyszer tolnak az arcunkba egy kést - szó szerint. Maga az animáció csodálatos, nem fedeztem fel egyetlen hibát sem, szóval a külsőséggel nincs semmi gond.

A Jégkorszak - A nagy bumm nagyon megosztó rész lett. Bizonyára lesznek olyan gyerekek, akik ugyanolyan jól szórakoznak majd az ötödik részen is, ahogyan az eddigieken, ám a többség feltehetően már inkább kínosnak érzi Motkány szerencsétlenkedését és nagyon hiányolni fogja Sid csetlését-botlását. Utóbbit nem is nagyon tudom megérteni, hiszen a lajhár a franchise "arca", ennyire elhanyagolni a karakterét kimondottan bűn volt. Szóval inkább érdemes megnézni valamely korábbi részt - szigorúan csak az első háromból -, mint pénzt adni az ötödikre.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Jégkorszak - A nagy bumm (Ice Age: Collision Course)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film, 95 perc, 2016
6 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Mike Thurmeier
Forgatókönyvíró: Michael J. Wilson
Operatőr: Renato Falcao
Producer: Lori Forte
Vágó: James Palumbo

John Leguizamo (Sid)
Ray Romano (Manny)
Denis Leary (Diego)
Queen Latifah (Ellie)
Keke Palmer (Barack)
Simon Pegg (Buck)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #6
    Véletlenül a TV leadta az előző 4 epizódot a premier előtt :)
  • Cyborg00 #5
    Vicces. Ez a hivatalos címe a filmnek... erről azért nem az itteniek tehetnek...
  • barret #4
    Nem szoktál SG-s híreket olvasni? Itt már az nagy szó,ha sikerül hiba nélkül leírni 2 mondatot :)
  • skinnyman #3
    "Jégkorszak - A nagy bumm"

    Ezt ki forditotta igy le, es milyen megfontolasbol? Ez a kifejezes egyertelmuen a "Big Bang" forditasa lenne, amirol az eredeti cimben (es gondolom a filmben) nyilvanvaloan szo nincsen.
  • Totti5 #2
    Érdemes megnézni N+1 alkalommal ugyan azt, mint valami újat? LOL
  • dyra #1
    Az első rész külön liga. De ez is jó volt.