Szekeres Viktor

Ahogy az várható volt, pozitívak az új Szellemirtók első kritikái

Eddig úgy tűnik, hogy minden rendben van az új Szellemirtókkal.

Ahogy arra számítani lehetett. az új Szellemirtók első kritikái inkább pozitívak, bár közel sem elsöprő arányban. Ez nem feltétlenül azért papírforma, mert mostanában a rendező, Paul Feig nem nagyon nyúlt mellé, hanem azért is, mert a film körül kialakult hisztit az újságírók inkább megvetéssel nézték, és betudták a manapság a rajongói réteg körében dívó, nőkkel szembe helyezkedő magatartással - elég csak az elmúlt évek videójátékos és egyéb netes kirohanásaira gondolni.

Hírünk írása pillanatában 46 újságírói véleményt listáz a RottenTomatoes, mely nem értékel, pusztán linkeli és összesíti a kritikusok írásait. A 35 pozitív és 11 negatív előjelű írás a film mutatóját az elég korrekt 76%-ra hozza ki, de persze az, hogy az adott nézőnek mi lesz a véleménye a végeredményről, az csak akkor derülhet ki, ha a saját szemével is látja azt. Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy a hangemberek kivételével a tiltakozók többsége számára sosem derül ki, hogy jó lett-e az új Szellemirtók, hiszen ők meg sem fogják nézni a filmet.

Így mondhatnánk azt, hogy a nézői értékelések (például IMDb) valamilyen szinten pozitív irányba torzítják majd a valóságot, hiszen inkább azok fogják látni a Szellemirtókat, akiket érdekel az új felállás. A valóság azonban természetesen az lesz, hogy a valós értéktől negatív irányba tér majd el a számokba öntött, konszenzusos értékítélet, hiszen teljesen kiszámítható módon sok vérben forgó szemű felhasználó el fogja árasztani egyes osztályzatokkal az értékelő oldalakat - természetesen anélkül, hogy látnák a filmet. (Kell-e mondanunk, hogy az IMDb-s szavazatok fele már most, a premier előtt 1/10-es?)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nkmedve #8
    "aki rajongó, az nem a hírre hány be, hanem akkor, ha valami szar születik"

    Én személy szerint a trailer láttán hánytam be, az úgy jó, vagy akkor is hisztis tinipicsa vagyok? :) Majd egyszer megnézem a filmet, de fizetni nem fogok érte az teljesen biztos (pedig nem vagyok egy elvetemült torrenthuszár, sok mindenre elmegyek moziba, és bluray-eket is szép számban veszek).

    Nem csak az lehet rajongó aki annak idején moziban látta, simán lehetnek mostani 10-20 évesek is akik imádják az eredetit. Ha igaz lenne amit irsz, akkor nem lenne ilyen felháborodás a filmmel kapcsolatban, minden korosztályban (nem tudom láttad-e az IMDB-s pontokat, de általában nem a 40-50 évesek dobálják az egyeseket a filmre). És nem, nem csak a Star Warsnak és a Gyűrűk Urának lehetnek rajongói, vagy csak egy olyan frachise-nak ami folyamatosan jelen van (persze a rajongásnak is vannak fokozatai és különböző formái).
  • fonak #7
    A genderideológia eljutott már odáig odakint, hogy ha valaki azt mondja, hogy a férfiak biológiai okokból fizikailag jobbak, tehát pl. sosem fogja nő nyerni a férfi 100m síkfutást vagy maratoni futást, az egy mocskos szexista. Ahogy te is az vagy, mert szerinted "női hozzáállással kellene megoldaniuk a problémákat" a női karaktereknek. A genderfeministák szerint a nőknek igenis le kell karatézniuk a férfiakat a vászonról, minden értelemben. Lásd az új Star Warsban domborító Mary Sue főhöst stb.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.07.12. 10:26:32
  • ostoros #6
    Ökörséget beszélsz. Nem azt mondtam, hogy a színészek halálát kívánom, hanem hogy a karaktereknek kellett volna meghalnia, vagy visszavonulnia, mert megöregedtek, és utána, tiszta lappal csinálhatnak egy folytatást. Eltelt 30 év, mondhatnák azt, hogy ismét megszaporodtak a szellemek, mert nincs aki irtsa őket. Ehelyett csinálnak egy szar gender bendert. Ahol is nem azzal van baj, hogy nők. Hanem, hogy a karakterek férfiak, és nők játsszák őket, világos?
    Lehetne úgy megcsinálni, hogy női hozzáállással kezdenek hozzá a probléma megoldásához, például, egy kicsit másképp közelítenek egy adott problémához.
    Lehetnének autonóm karakterek, sőt egy teljesen más történet.
    Ehelyett van az, hogy ugyanazt megcsinálták nőkkel. Ugyanazok a karakterek. Ugyanazok a személyiség jegyek. Semmi nem változik a filmen, kizárólag a szereplők genitáliája, baszdmeg!
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.07.12. 08:43:52
  • zetortraktor #5
    Az a baj, hogy még nem haltak meg az eredeti szereplők és így szerepelnek ebben a filmben is? Komolyan?

    Az nem tudom, hogy miért fáj, hogy női leosztásban is megnézhetsz egy filmet. Manapság sok ilyen készül. Meglepő, de van, aki szőrös férfiak helyett inkább nőket néz szívesebben, de ha férfiakat akarsz, ott van Chris Hemsworth, lehet verni rá is, nem csak Bill Murray-re.
  • zetortraktor #4
    rajongója lehet egy gyűrűk urának, meg egy star treknek JÉ! a star trek. az egy sokkal elismertebb, sokkal rajongóibb áru, aminek a rebootja minden idők legsikeresebb star trek-filmje lett! pedig ezt is köpködték serényen előtte, de főleg utána. igen, mert az igazi rajongó utána köpköd. aki előre köpköd, az csak hisztispicsa.
  • zetortraktor #3
    " a rajongókat már elvesztette"

    aki rajongó, az nem a hírre hány be, hanem akkor, ha valami szar születik. aki sír, az nem rajongó, az csak pár hisztispicsa tizenéves, meg a nyomukba beálló követők. pont ugyanazokról van szó, akik a legtöbb netes balhét gerjesztik, legyen szó játékokról vagy zenékről.

    eleve: definiáljuk a rajongókat. ők azok a 40 fölöttiek, akik annak idején látták a filmet? mert a mai tinik, de akár a 25 év körüliek nem olyanok, akik bármilyen szempontból rajongók lehetnének. eleve miféle rajongója lehet egy 30 évvel ezelőtti portékának, ami azóta nem volt folyamatosan jelen, hogy bármilyen folyamatos rajongásról szó lehessen. (ha egy mostani 15 éves megnézné a régi filmet, csak röhögne, hogy mi ez a szar. tisztelet a kivételnek.)
  • ostoros #2
    A pénisz irigység élő példája ez a film. Folytatják a történetet talán, mondjuk a négy eredeti szereplő halála után? Akár női vagy vegyes szereplőkkel? Nem.
    Inkább eljátszatják ugyanazt a négy karaktert nőkkel. Ugyanazok a karakterek, csak pinával.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.07.12. 07:53:41
  • nkmedve #1
    Itt szerintem a fő kérdés, hogy szükség volt egy ilyen rebootra, vagy nem? Látszólag a régi filmek kedvelői szerint nem, szerintem sem. Az egész film egy SNL-es paródiának tűnik, sztereotip/rasszista/szexista karakterekkel (most kivételesen nők játszák őket), a régi filmek ennél sokkal jobbat érdemeltek volna. Onnantól kezdve, hogy egy ilyen filmet senki nem kért, szerintem lényegtelen hogy a film "korrekt" lett a kritikusok szerint, a rajongókat már elvesztette, igy nehéz lesz anyagi sikert elérni. Persze a Melissa McCarthy és SNL rajongók még megmenthetik, az viszont szomorú lenne, mert akkor jó eséllyel számithatunk még hasonló rebootokra a jövőben.