Szekeres Viktor

Oscar-esélyei lehetnek az év legjobb kritikáit kapó filmjének - itt az előzetes

Idén nagyobb film még nem kapott olyan jó kritikákat, mint a Szerelem és barátság.

A mozifilmes kritikákat összesítő RottenTomatoes gyűjtése alapján az év egyik legjobb filmje a Zootropolis (Zootopia), mely több, mint 200 pozitív kritika mellé csupán egy negatívat gyűjtött be, s ezzel 98%-os mutatóval áll. Azonban lehet, hogy új film fogja elfoglalni nemsokára az idei trónt, hiszen már pár hete látható az amerikai mozikban a Szerelem és barátság (Love & Friendship), s eddig az újságírók oda meg vissza vannak a kosztümös filmtől, 109 pozitív kritikával szemben mindössze egy negatív kicsengésű áll. A filmet egyébként Whit Stillman írta és rendezte, főbb szereplői Kate Beckinsale, Chloë Sevigny és Xavier Samuel.


A Jane Austen-adaptáció könyv formájában természetesen itthon is megjelent már, a hivatalos fülszövege a következő: Jane Austen korai műveinek e kötete vidám és nélkülözhetetlen olvasmány, amely nem hiányozhat azok könyvespolcáról, akik szeretik a halhatatlan írónőt és írásait. Ezek az írások többnyire zabolátlanok, gyakran túláradóan vidámak, s tréfát űznek az általánosan elfogadott irodalmi és társadalmi szabályokból. A gyűjtemény egyesíti magában a túláradó ifjonti életerőt, valamint a szerző kései műveinek éleselméjűségét és lesújtó társadalomkritikáját, ezáltal nem csupán az érett írói látásmód csodálatos bizonyítéka, hanem az emberi ostobaság egyik legszellemesebb karikatúrája is az angol nyelvű irodalomban.
A címadó Szerelem és barátság az érzelmes regény vidám paródiája, melyet az egyre-másra előforduló tréfás, túlzó kijelentések tesznek szórakoztatóvá, A Lesley kastély című rendkívül mulattató, rövid írásban két-három regényre is elegendő bonyodalom akad, az Anglia történetében az írónő csúfot űz az iskolai történelemkönyvekből, míg A három nővér, a széptevés és haszonlesés e csúfondáros története akár a Büszkeség és balítélet mulatságos előfutára is lehet.
".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #2
    Nézd meg a sok hűhó semmiértben. Mintha nem is ugyanez a nő lenne...
  • dregnarr1 #1
    Kate Beckinsale képtelen öregedni!