Szekeres Viktor

Végre láthatjuk a 2014-es Everest-tragédiáról szóló dokumentumfilmet

A Discovery Channel lenyűgöző és tragikus utazásra hívja a nézőket április végén.

A Discovery Channel itthon, a tévés világpremierrel egy időben mutatja be a Serpa című dokumentumfilmet, mely a Mount Everesten dolgozó serpák életével ismerteti meg a nézőket, és a két évvel ezelőtti tragédiával, amely örökre megváltoztatta a hegymászás történetét. A film rendezője, Jennifer Peedom és csapata 2014-ben eredetileg azért indult el forgatni a hegyekbe, hogy a legendás Phurba Tashi világrekord-kísérletét rögzítsék: a gyakorlott serpa huszonkettedik alakommal indult meghódítani a csúcsot. A Discovery Channel forgatócsoportja is a Mount Everesten tartózkodott, ők Joby Ogwyn bázisugrás-kísérletének felvételére készültek akkor, amikor a hegymászó világ egyik legnagyobb tragédiája történt. Az eredetileg a rekordkísérletet bemutató film így vált a mentési és helyreállítási munkálatok dokumentációjává.


A Serpa számos jelölés mellett 2015-ben a London Film Festival és 2016-ban az Ausztál Filmkritikusok díját is elnyerte, köszönhetően annak, hogy új szemszögből mutatja meg a Mount Everest mászására épülő iparágat valamint a Kína és Nepál határvonalát alkotó Mount Everest legszebb és a legveszélyesebb oldalát is.

A ritkán látott képek mellett a serpák kultúráját is megismerhetik a nézők, valamint azt, hogy számukra a Csomolungma többet jelent, mint egy újabb, meghódításra váró csúcs. A Serpa az alig 40 éves Phurba Tashi teljesítményén és életén keresztül mutatja be, miként viszonyulnak a serpák a munkájukhoz, a családjukhoz és örökké szeretett hegyükhöz. Választ kapunk arra, hogy a vezetők, a családjuk és a hegymászók hogyan dolgozták fel a tragédiát, mit gondolnak az Everestről, a lassan turizmussá váló csúcshódításáról és a veszélyek felvállalásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!