Szekeres Viktor

Azért bukott az új magyar közönségfilm, mert nem komédia volt?

A Víkend volt az első magyar thriller. Lehet, hogy az utolsó is?

A magyar mozifilm-gyártás egyik érdekessége, hogy bizonyos komolyabb műfajok szinte teljesen hiányoznak a közönségfilmes felhozatalból, krimiket és horrorokat például még akkor sem nagyon találnánk, ha nagyítóval kutatnánk utánuk - pedig a klasszikus krimi semmiképp sem költségesebb műfaj a többinél, és remek irodalmi alapanyagaink lennének hozzá. Épp ezért az sem volt meglepő, hogy a csütörtökön bemutatott Víkendet úgy reklámozták itthon, mint az első magyar thrillert.


Hiába sikerült érdekesre és profira a film előzetese, hiába számított unikumnak a hazai palettán, és hiába kapta meg a támogatást a forgalmazótól (a csapból is a Víkend előzetesei folytak a mozikban, illetve 48 vásznon kezdték el vetíteni), a film nem nagyon érdekelte a közönséget, mely mindössze a negyedik helyet szerezte meg a hétvégi mozis bevételi toplistán itthon: csütörtöktől vasárnapig 6 594 jegyet adtak el rá, ami 9 millió forint bevételt jelentett.

A tanulság? Itthon, ha közönségfilmről van szó, akkor még mindig csak komédia jöhet szóba sokaknál. A zsánerműfajoknak inkább csak a művészfilmes közegből van lehetősége kitörnie (ld. Liza, a rókatündér), illetve folytatásnak kell lennie, mint az Argo 2-nek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kokenybt #5
    Volt még anno az átkosban egy horror-triller Márkus Lászlóval a főszerepben.
    A Defekt.
    https://www.youtube.com/watch?v=N1BBKfl4Fic
  • Serutekin #4
    Magyar filmipar még a Hollywoodinál is belterjesebb. A legtöbb színészünk egy nyomorék ripacs akit igényesebb filmekbe még vízhordónak se vennének fel. Ha tényleg akarunk ó filmet akkor először ki kell dobni a szemetet.
  • grobs #3
    Első thriller ... A vizsgát hová soroljuk akkor?

    Nem hiszem, hogy ne lehetne sikeres egy magyar thriller, de a trailer és a promó is mellément szerintem. A trailer alapján "manhunt" stílus (fogalmam sincs valójában milyen a film), valami szörnyű szűrőn keresztül. Kb. annyira volt jó, hogy a letöltéstől is elmenjen a kedvem.
  • animastudio500 #2
    Elég sok tényezős, hogy mennyi ember néz meg egy filmet. Van akinek a jegyekkel van baja, van akinek a problémát maga a film minősége vagy az odaképzelt "többnyire" rossz minőség tántorítja el egy film megnézésétől, másrészről meg nem sokan mennek már moziba, amikor ott az internet és letöltik a filmeket. Aki meg akarja az megveheti dvd-n és blu rayen is ezeket nem számítják be a nézettségbe.

    Bizonyos műfajokhoz nincs kellő eszköz és költségvetés sem és általában véve szereplőgárda sincs rá, aki képes lenne versenyezni pl egy francia filmmel, vagy amerikai tucatfilmekkel. Az emberek zömét az olyan vackok érdeklik, amik egy sörrel elmennek egyszer, de utána elfelejted.
  • Zombee #1
    Ne felejtsük el, hogy az Argo 2 azért lehetett folytatás, mert az első rész sikeres volt.
    Várható volt, hogy nem lesz sikeres, hasalt már el vígjáték is. Én pl. alapvetően félek a magyar közönségfilmektől. Tanulság amúgy nincs, mivel tényleg ez az első kommersz thrillerünk, normális krimi sose volt, és magyar horrorfilm sem járt még moziban - a néhány moziban rövid ideig vetített, amerikai színészekkel forgatott Gingerclown-t nem mondanám úgy igazán magyarnak.