Szekeres Viktor

Még mindig rajonganak a tévéért a fiatalok

A magyarok négy kütyün lógnak, de műsorokat inkább tévén néznek.

Hiába egyre elterjedtebbek a tartalomfogyasztó eszközök, a hagyományos televíziózás még mindig a fénykorát éli - derül ki a világ egyik legnagyobb médiacége, a Viacom felméréséből. Az összesen 18 országban 10 500 nézőt megszólító kutatás következtetései alapján nagyon úgy tűnik, hogy a nappaliban álldogáló készülék még jó ideig több marad egyszerű dísztárgynál.

Jelentősen változtak a tartalomfogyasztási szokások az elmúlt évtizedben, hiszen a közönség egyre több eszközön - okostelefon, tablet, stb. - és szolgáltatáson keresztül (pl. VOD) tudja követni kedvenc műsorait. A 6-34 év közötti fiatalokat érintő kutatás során kiderült, hogy minden korosztály esetében magasan vezet a hagyományos tévézés, a 25-34-es életkorú megkérdezettek például 70%-ban lineáris tévét "fogyasztottak" az elmúlt 24 órában, a második legnépszerűbb platform a VOD, azaz a videótár szolgáltatás volt számukra, ezeket pedig a YouTube, valamint a tévécsatorna honlapja, applikációja követi.

A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy átlagosan hány olyan eszköz található a családok birtokában, amelyekkel tévés tartalmakat lehet nézni. Míg Nyugat-Európában átlagosan hat kütyün lógnak felváltva a fiatalok, addig Közép-Európában ez a szám valamivel alacsonyabb: Csehországban 4,5, Magyarországon 4,4, Romániában pedig 4,2 ilyen okos készülékkel rendelkeznek az ifjú célcsoport tagjai.

Érdekesség, hogy idehaza kiugróan magas a torrentezők aránya: míg globálisan 47% vallotta be, hogy szokott ilyen módon hozzájutni tartalmakhoz, addig Magyarországon 71% tölt le filmeket és videókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirBubu #5
    "míg globálisan 47% vallotta be, hogy szokott ilyen módon hozzájutni tartalmakhoz, addig Magyarországon 71% tölt le filmeket és videókat. "

    Magyarországot őszinte emberek lakják
  • zetortraktor #4
    pl. jogi okok miatt, mert nem vásárolnak online jogokat a filmekhez, sorozatokhoz.
  • wraithLord #3
    Nyilván elég nehezen megy ki a divatból a "bekapcsolod, aztán szól vég nélkül" szolgáltatások.

    Mondjuk már pl. Youtube-on is van autoplay funkció, szóval ha valakit zavar a csend, ezzel is meg lehet oldani.... :D
  • gopher #2
    Csak azt nem értem, hogy egy-egy TV adó miért nem tesz ki online adást a saját oldalára? Drága lenne a fenntartása? Ha találok is, vagy Silverlight (no comment), vagy low resolution flash videó, ami ráadásul fullscreenben kb. a képernyő felét fedi le..
    Utoljára szerkesztette: gopher, 2015.07.31. 13:41:14
  • laci0604 #1
    :(