Ötvös Tibor

Valami követ - megér ennyit egy egyéjszakás kaland?

A Valami követ az év egyik legjobb horrorja, mely végre hozzánk is elérkezett és ezért nagy pacsi a hazai forgalmazónak.

Nagyon jól emlékszem az egyik első horrorfilmemre. Apám nagy gyűjtő volt, így hamarabb láttam a Zombie 2-t narrátorosan, VHS-en, mint a Hófehérke és a hét törpét. Utána természetesen jött az összes többi klasszikus (Gonosz halott 2, Frászkarika 2 és még pár tucat), így mire tinédzser lettem, az olyan "horrorok", mint a Ház a Kísértet-hegyen vagy Az átok maximum egy mosolyt hoztak elő belőlem.

Megnézed a filmet?
  • Igen, moziban
  • Igen, letöltöm
  • Nem, nem érdekel
  • Valami most is követ...
Természetesen voltak filmek, melyektől megborzongtam (ilyen volt a Jack és Jill... igaz, más okokból), de amit a Valami követ kihozott belőlem, az a klasszikus rettegés. A film, mely Amerikában nem robbantott bankot (de feltehetően a 14 millió dolláros bevétel jó teljesítménynek számít) csupa ismeretlen szereplővel és egy eddig szintén nem nagyon jegyzett író-rendezővel érte el azt, amit az új Gonosz halott vagy más nagy költségvetésű horrorok nem tudtak: a frászt hozza az emberre.



A sztoriról csak nagyon röviden, hiszen nem akarok semmilyen poént ellőni. A 19 Jay egy egyéjszakás kaland után döbben rá, hogy valami titokzatos természetfeletti lény kezdi el követni és amint eléri, vége az életének. Barátaival próbál meg rájönni, hogy hogyan tudnak véget vetni a rettegésnek. Sablonos a szinopszis? Igen, de azért van, mert nem akartam tényleg ellőni a lényeget. Annak ismeretében egy nagyon érdekes történetet kapunk.

A szereplők között, bárhogy is próbáltam, egyetlen ismerős arcot sem találtam, de ennek ellenére szinte mindegyikük remekül hozza a saját karakterét. Jay kellően rettegő és harcol az életéért, gyerekkori barátja Paul pedig kimondottan aranyos a hős szerelmes képében. A lényeg azonban a megvalósításon van, mely remekül idézi a klasszikus '80-as évek horrorjait, ugyanakkor jól operál a mai trendekkel is.



Ez a kettősség egyébként a filmben is végig jelen van, hiszen feltehetően nem fogunk rájönni, milyen korban is járunk. Miközben kint modern autók szelik az utakat és igen egyedi technikai eszközökkel tartják a kapcsolatot egymással a fiatalok, addig például a régi, Junoszt tévéken nézik a fekete-fehér és rém gagyi, '60-as években forgatott filmeket. Nem kapunk főcímet sem, simán beledobnak minket a közepébe és csak a végén láthatjuk a készítőket. Zene szinte egyáltalán nincs, de nem is hiányzik hiszen így minden neszt remekül tudunk érzékelni.

Egy szó mint száz a Valami követ nem fogja megváltani a világot és valószínű a nem túl gyors tempójával és független stílusával megosztja majd a nézőket. Azonban remélem, hogy többen lesznek akik úgy jönnek ki a mozikból, hogy elgondolkodnak a történteken és kellemes rettegéssel emlékeznek majd vissza a filmre. És nem szeretném elfelejteni, de hatalmas tisztelet és pacsi a Vertigo Média Kft-nek, amiért bevállalták a film hazai forgalmazását. Talán egyszer valaki Arnold Schwarzenegger horrorját, a Maggie-t is megveszi és legalább DVD-n láthatjuk.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Valami követ (It Follows)
színes, magyarul beszélő, amerikai horror, 100 perc, 2014
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: David Robert Mitchell
Forgatókönyvíró: David Robert Mitchell
Operatőr: Mike Gioulakis
Zene: Rich Vreeland
Producer: Rebecca Green
Vágó: Julio Perez IV

Maika Monroe (Jay Height)
Keir Gilchrist (Paul)
Bailey Spry (Annie)
Olivia Luccardi (Yara)
Loren Bass (Annie anyja)
Lili Sepe (Kelly Height)
Jake Weary (Hugh / Jeff)
Daniel Zovatto (Greg Hannigan)
Ruby Harris (Mrs. Redmond)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mulholland2 #10
    Nos megint egy film aminek nagyobb a füstje, mint a lángja sajnos. Nem egy nagy reveláció. Szokásos panelek. Az egyenszinti azért jó, mert az olyan Carpenter-i. De azért neki az egyszerűbb zenéi is sokkal jobbak voltak a filmjeibe. Utoljára kellemes horror meglepetésem 2014-ben volt az Úgy fent mint lent-el. No az egész jó volt. (persze az hazai forgalmazásba még DVD formájában sem került)
  • aru #9
    A "már láttam" szavazási lehetőség kimaradt. Komolyan nem értem, hogy mit várnak azok akik majdnem egy év után rakják moziba a filmjüket?
    Utoljára szerkesztette: aru, 2015.06.30. 02:34:22
  • slickboy #8
    Na most ekkora marhaságot leírni, hogy zene nincs, de nem is hiányzik...
    Konkrétan megnézte a cikkíró a filmet? Csak mert a zene méltó a film látványvilágához, idegtépően "spooky" szintetizátorzene végig ahol kell, nagyon 80-as évek stílusában. A filmnek nagyon egyedi erős atmoszférája van.
  • Dynamic #7
    Az Átok is jó volt, és a Szem is fosatós.
  • Etinger #6
    Fehérzaj az szerintem egészen kis szolid. Átok (japán) inkább.
  • Lópikula #5
    óriási film, végre a 80as évek színvonala, paráztam végig
  • Dynamic #4
    Hirtelen ezek:
    - A Dolog,
    - Más Világ,
    - Insidiousnak is voltak igen jó pillanatai, egyébként a többi hasonló "kísértet a házban" filmtől nem félek
    Meg az ilyen X-akták jellegű, misztikusabb filmek:
    - Megszólít az éjszaka
    - Fehér zaj
    stb.

    Nekem kb. ez az irány nyomasztó. Az ilyen Démonok közt, meg Annabelle tipusú filmeket is megnézem, de semmi hatással nincsenek rám. Értem én, hogy az It Follow egy másik irány, inkább az általam említettekhez áll közel, de hangulat vagy félelemkeltés szempontjából nekem akkor is nagyon gyenge volt. Persze, nyilván pszichés okok is befolyásolják, hogy ki mitől fosik. Amit meg én írtam, arra meg gondolom más immúnis.
  • arty #3
    mondanál egy filmet, ami viszont be tudott paráztatni?
  • Dynamic #2
    Rettegni? Ettől? Vicc... Éjszaka néztem egyedül, és köszönöm szépen, nagyon jól aludtam utána.
  • grebber #1
    3 napja néztem meg nem dobtam tőle hátast. Nem volt rossz ,de nem is nonplusszultra

    A vége meg lol különbre megírtam volna én kb.