Szekeres Viktor

A Sráckor besöpörheti a legjobb filmért járó Oscart is

Az angol filmes akadémiát már meggyőzte Richard Linklater filmje. Most az amerikain a sor?

Vasárnap rendezték meg az angol filmes akadémia díjátadóját, s a BAFTA 2014-es filmes jelöltjei és győztesei remek példát hoznak arra, hogy mennyire tévúton jár az, aki az Oscar-díj kapcsán amerikázni merészel. Hiszen a brit filmesek is zömében ugyanazon filmeket látták a tavalyi termés alapján a legjobbnak, mint amerikai kollégáik. Ennek megfelelően a díjátadó is a Sráckorról (Boyhood), valamint A Grand Budapest Hotelről szólt.

A "nagyobb nyertesnek" a Sráckor számít, hiszen a BAFTA döntése alapján elnyerte a 2014 legjobb filmjének járó elismerést, s emellett rendezője, Richard Linklater is sikert aratott saját kategóriájában. Cserébe A Grand Budapest Hotel sok jelöléséből ötöt váltott győzelemre, a mellékesnek tűnő jelmez, díszlet és smink kategóriákon kívül Wes Anderson zseniális filmje kapta meg a legjobb zenéért és a legjobb eredeti forgatókönyvért járó elismerést is.

A színészek járó díjakat ugyancsak a legnagyobb Oscar-esélyesek kapták meg, a főszerepekért Eddie Redmayne (A mindenség elmélete) és Julianne Moore (Still Alice), míg a mellékszerepekért J.K. Simmons (Whiplash) és Patricia Arquette (Sráckor). Az Oscaron a Sráckor legnagyobb vetélytársának tartott Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmnek egy díjjal kellett beérnie, mindössze operatőri szobrot kapott. Meglepetésre az ugyancsak Oscar-kedvenc angol Kódjátszma egyetlen elismeréssel sem gazdagodott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!