Szekeres Viktor

Jó kis zenés filmeket láthatunk

2014-ben immár 21. alkalommal rendezik meg Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, április 4. és 12. között.

Az idén április negyedike és tizenkettedike között megrendezésre kerülő 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon a versenyfilmek és a különböző tematikus blokkok mellett ezúttal is számos zenei témájú mű akad. A Zene mindenkinek címet viselő szekció programja nyolc filmmel több évtizedet fog át a hatvanas évektől napjainkig.

A Nirvana egykori dobosának és a Foo Fighters frontemberének, Dave Grohlnak az első rendezése, a Sound City az 1969-es nyitástól 2011-es bezárásáig követi az azonos nevű Los Angeles-i stúdió történetét. Az Öböl maharadzsája: James Booker tragikus élete (Bayou Maharajah: The Tragic Genius Of James Booker) címszereplője "a legjobb fekete, meleg, félszemű drogos zongoristazseni, aki valaha New Orleansban született".


A banda neve: Halál (A Band Called Death) tényleg egy Death nevű együttesről szól, melyet három fekete testvér alapított a hetvenes évek elején Detroitban. The Source Family című film a hetvenes évek első felében az önjelölt guru, a nagyszakállú Yod atya vezetésével ezen a néven működött hollywoodi hippikommunát és vallási szektát mutatja be.


A Minden és mindenki: Grant Hart élete és zenéje (Every Everything: The Music, Life & Times of Grant Hart) a nyolcvanas évtized hajnalán hardcore punk együttesként feltűnt Hüsker Dü trió biszexuális dobos-énekesének a sztorija. A punk csaj (The Punk Singer) címszereplője Kathleen Hanna, aki a kilencvenes években a Bikini Kill együttes frontleányaként és riot grrrl mozgalom vezéregyéniségeként szerzett nevet.


A jeles angol rendező, Shane Meadows The Stone Roses: Kőbe vésve című munkája a nyolcvanas-kilencvenes évtizedforduló manchesteri csúcszenekarának 2012-es újjáalakuló turnéját követi. A legvégére maradt a legjobb: a Mint egy idegen az amerikai National együttes 2010-es albumának koncertkörútját dokumentálja, mely a következő évben aztán a Sziget Fesztiválra is eljutott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!