Szekeres Viktor

Dinoszauruszok - A Föld urai

Régen simán el lehetett adni egy filmet zseniálisan animált dinókkal. Ma már bukni is lehet vele.

A Dinoszauruszok - A Föld urai lehetett volna jó film is. És tetszhetett volna jobban is a közönségnek, csak a marketing valószínűleg sokakban csalfa reményeket keltett. Az animációs film első előzetesei ugyanis akár arra utalhattak, hogy egy olyan őskori történetet láthatunk, amelyben végre valóságos állatokat láthatunk, nem pedig beszélő, jópofizó filmes lényeket. Ez a (képzelt) koncepció pedig izgalmasnak tűnt - még akkor is, ha a grafika első látásra nem volt az igazi.


A moziban (a film vagy a második előzetes láttán) persze kiderült, hogy a grafikával nincs semmi gond (sőt!), de sajnos az is, hogy szó sincs szövegnélküliségről. A Dinoszauruszok - A Föld urai egy klasszikus, csacsogó állatokkal, vicces mellékszereplővel megspékelt gyerekmese. Akad benne némi tragédia, melyet az akarat erejéről és tisztaszívűségről tanúbizonyságot tevő csúcsra jutás követ csipetnyi romantikával fűszerezve. Ezerszer látott történetről van szó, természetesen ifjú szereplőkkel, gyerekes megközelítéssel. (Arról nem is beszélve, hogy sokkoló módon a film kapott egy élőszereplős keretet, amire végképp nem volt szükség.)

Ez persze, mivel fiataloknak szól, cseppet sem probléma. A gond mindössze az, hogy ezeket a fiatalokat nem a 14, vagy esetleg a 10 éven aluli korosztályban találjuk, hanem az iskoláskort még el nem értek között. Ami amellett, hogy tisztelendő, kissé beszűkült gondolkodásnak tűnik, hiszen rengeteg olyan animáció is született már, amik egyszerre élvezhetőek 6 és 14 éves kor alatt is - a felnőtteknek szóló produkciókról nem is beszélve.


A Dinoszauruszok - A Föld uraiban egy olyan momentum sincs, ami felnőtt szemmel érdekes lehetne, sőt még zavaró megoldások is akadnak. Az állatok beszéde ugyanis úgy van megoldva, hogy nem mozog a dinoszauruszok szája. Ez első hallásra jelentéktelen apróságnak tűnhet, de egyrészt fura, mert olyan érzetet kelthet az emberben, hogy csak gondolatokat hallunk (holott nem ez a helyzet), ráadásul a film nézése közben nehéz szabadulni attól az érzésről, hogy eredetileg valóban szöveg nélkülinek álmodták meg, amit látunk, csak egy stúdió kényszerítette utólag a készítőket arra, hogy vég nélküli, sekélyes párbeszédekkel töltsék ki az animációkat.

A filmnek van egyfajta tanító jellege is, ami ugyancsak jól jön a kicsinyeknek, pár ősállat nevét kiírják a vászonra némi narráció kíséretében, bár az már sajnálatos, hogy nem csak történet szintjén jellemző a nihil, hanem karakterek tekintetében is - még véletlenül sem fejlődik vagy változik senki a másfél óra során. Az egyedüli pozitívum, amit el lehet mondani velük kapcsolatban, az az, hogy a három főszereplő dinót könnyű megkülönböztetni, még akkor is, ha ugyanabba a fajba tartoznak. (És persze azt, hogy a főhős neve eredetiben Patchi, amit ripszropsz lehetett magyarítani Pacsira. Juniper már Boróka lett, míg Scowler Morcos)


Mivel azt alapvetésnek vehetjük, hogy a filmkritikákat csak olyanok olvassák, akik tudnak olvasni, ezért le kell írnunk, hogy összességében a Dinoszauruszok - A Föld urai fájóan semmilyen volt, tökéletesen felesleges. 3D-s animációt már sokat láttunk, e tekintetben nem látunk újdonságot, mint ahogy az animált dinoszauruszok láttán sem dobunk már hátast, és nem csak a Jurassic Park, valamint a különféle dokumentumsorozatok miatt. (A film története egyébként igencsak hajaz A nagy dinóvándorláséra, az animációs rendező pedig az a Marco Marenghi, aki a Dinoszauruszok, a Föld urai-sorozat készítő gárdájában is benne volt.)

Persze arra az esetre, ha lennének 6 éven aluliak (és mazochista szülők) is az olvasótáborban, mindenképpen érdemes szerepeltetni azt a kitételt is, hogy a film számukra kifejezetten működőképes, sőt, eleve nekik van gyártva - más kérdés, hogy a Korhatár Bizottság épp nekik nem ajánlja, ráadásul a 3D-s formátumot sem érdemes a kicsikre erőltetni. (S szerencsére akadnak olyan mozik, ahol 2D-ben is megtekinthető az animáció.) Az ifjoncoknak tehát kötelező program - a szegény szülőkkel és egyéb "beosztású" kísérőkkel pedig együtt érzünk.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Dinoszauruszok - A Föld urai (Walking with Dinosaurs 3D)
színes, magyarul beszélő, angol-amerikai-ausztrál családi kalandfilm, 87 perc, 2013 (6) 6 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Neil Nightingale, Barry Cook
forgatókönyvíró: John Collee
zeneszerző: Paul Leonard-Morgan
operatőr: John Brooks
producer: Mike Devlin, Amanda Hill, Deepak Nayar
szereplők:
Karl Urban / Király Attila (Zack bácsi)
John Leguizamo / Mikó István (Alex hangja)
Justin Long / Fehér Tibor (Pacsi hangja)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #9
    Miből gondolod, hogy ha téged átvertek, akkor mást is? Nem hiszem, hogy bárkit is átvertek. Ez egy kisgyerekeknek készült mese. Ők biztosan imádták. Te meg fortyogsz.
  • emberz #8
    Cukik a dínók! Hát akkor neked való, a te szintednek... De számomra például pont ezért volt érdekes a dokusorozat, mert már az elején belecsaptak a lecsóba, és komolyan vették! Az első részben mindjárt a postosuccus döglődése például olyannyira feldobta azt a részt, hogy többször is megnéztem, mint egy nagyjátékfilmet, annyira hatásos volt, annyira átjött a vadvilág rideg valósága! Azt a dokumentum sorozatot kellett volna komoly filmbe átültetni, mondjuk a legújabb információkkal felspécizve, nem pedig ezt a nyálas nyalizást erőltetni mindenáron. Cuki dínók? Jól átvertek egy csomó embert ezzel a szarral.
  • Vrahno #7
    Jogos a kritika, itt a forgalmazók voltak a kontárok. A filmet úgy harangozták be, mint egy komolyabb, félig-meddig természetfilmszerű grandiózus alkotást, amiben olyan valósnak láthatjuk majd a dinók korát, mint még soha. Aztán egy-két hónappal a kiadás előtt lebutították, próbáltak animációs komédiát csinálni belőle, és gyakorlatilag az ígérteknek a teljes ellenkezője került végül vászonra -- kivéve a látványvilágot, azzal nincs baj.

    Az, hogy egy nagy jelentőségű, máig népszerű és tényleg minden korosztálynak való (ál)dokumentumfilm után nevezték el, csak még tovább rontja a filmet. Volt egy eleve meglévő rajongótáboruk, és őket is sikeresen elidegenítették.

    A viszont már nem igaz, hogy az eredeti sorozat ennél jobban nézett volna ki. Nemrég néztem újra, ma már igencsak röhejesen hatnak az effektjei.
  • Zenszkij #6
    Micsoda hangzatos, hozzáértő, filmesztéta véleményeket olvashattunk sok kontár embertől! Tök édes mozi, cukik a dínók és úgy ahogy van jó. Nagyon jó mese!
  • zetortraktor #5
    Az ég meg kék. Mint ahogy a romantikus filmre az ember a párjával ül be. Az egyéb filmekre, meg a haverokkal. A különbség annyi, hogy a gyerek egy szülőt visz, aki barátokkal megy, az pedig akár 3-4-et is vihet.

    Azt mondod, hogy akkor ezért lett orbitális bukás ez a film?

  • MuchACHO79 #4
    Nos. Ki nézi meg a "dínós" filmet? A gyerekek. Egy 9-10 éves gyerek már beülhet a haverjával is. Nade az 5-7 éves csak szülői felügyelettel. Ő is venne jegyet. De akkor most anyával vagy apával ülön be a kis fajzat? Hát na ná, hogy mindkettővel. Az 3db 3D-s jegy+ kukorica meg kepiájszfrúit mindenkinek. Egy filmre egy ember pedig nem fog egynél többször jegyet venni. Ugyhogy ki van ez találva.
  • Kongy #3
    Én arra számítottam, hogy majd a régi Dinoszauruszok a Föld urai sorozat alapján lesz egy egész estés film. Nem értem miért kellett ezt erőltetni. Annak a sorozatnak még a grafikája is szebb volt, mint ennek....
  • Kelta #2
    Honnan tudod?? :):):)

    Persze, kritikának igaza van...kéne már egy realista felfogásban készített felnőttes Dino film...nem ilyen nyál..
  • goldmember #1
    Ott baszták el, hogy a dinoszauruszok valójában nem is tudtak beszélni.