SG.hu

Légialkalmassági engedélyt kapott egy autó

Elkészült egy teljesen elektromos jármű, amely egyszerre képes repülni és közlekedni az utakon, és mindkettőre van hatósági engedélye. Egyszerűbben szólva, itt a repülő autó.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal, az FAA különleges légialkalmassági bizonyítványt adott ki egy kaliforniai startup, az Alef járművének, amely korlátozott célokra, többek között kiállításra, kutatásra és fejlesztésre jogosít. Ez az első teljesen elektromos jármű, amely egyszerre képes repülni és közlekedni az utakon, és amely megkapta az amerikai kormány jóváhagyását. Az "A-modell" tehát közutakon vezethető, és képes úgy parkolni, mint egy normál autó. Emellett függőleges fel- és leszállási képességekkel is rendelkezik. Egy vagy két utas szállítására lesz képes, a közúti hatótávolsága 200 mérföld, repülési hatótávolsága pedig 110 mérföld. A vállalat arra számít, hogy a járművet darabonként 300 000 dollárért fogják értékesíteni, az első szállítás várhatóan 2025 végére várható.

"Izgatottak vagyunk, hogy megkaptuk ezt a tanúsítványt az FAA-tól. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy közelebb kerüljünk ahhoz, hogy környezetbarát és gyors ingázást biztosítsunk az embereknek, hetente órákat spórolva meg az egyéneknek és a vállalatoknak. Ez egy kis lépés a repülőgépeknek, egy hatalmas lépés az autóknak" - mondta Jim Dukhovny, az Alef vezérigazgatója. A cég honlapján azt írja, hogy a repülő autó "alacsony sebességű járműként" lesz minősítve, ami azt jelenti, hogy nem haladhat 25 mérföld/óránál gyorsabban aszfaltozott úton. "A feltételezés az, hogy ha egy sofőrnek gyorsabb útvonalra van szüksége, akkor az Alef repülési képességeit fogja használni" - tette közzé a cég a weboldalon.


A jármű fejlesztése 2015 óta folyik. Négy barát, Constantine Kisly, Pavel Markin, Oleg Petrov és Dukhovny a "Vissza a jövőbe" című filmek által inspirálva - amelyek szerint abban az évben már repülő autók fognak közlekedni - úgy döntöttek, hogy céget alapítanak, hogy megpróbálják kifejleszteni. 2018-ban sikeresen végrehajtották az autó vázának első automatizált tesztrepülését, majd a következő évben egy teljes méretű prototípussal repültek. A szükséges kutatás és fejlesztés folytatásához azonban szükség volt az FAA különleges légialkalmassági tanúsítványára. A vállalat ez év elején már megkezdte az árusítást, 400 járműre vettek fel visszatérítendő előrendelést. 150 dollárt kértek a várólistára felvételért és 1500 dollárt az elsőbbségi sorba kerülésért.

Számos vállalat dolgozik teljesen elektromos, helyből fel- és leszállásra képes járművön, un. VTOL-on. Az FAA közölte, hogy az Alef "nem az első ilyen típusú jármű", amely különleges légialkalmassági bizonyítványt kapott. Az Alef azonban megjegyezte, hogy járműve azért más, mert képes mind az utakon, mind a levegőben működni, úgy néz ki, mint egy normál autó, és normál parkolóhelyen parkol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Nabateus #3
  A publikus betateszteles nagyon hatekony, a sok visszatero adat hatekonyan segiti a termek/szolgaltatas fejleszteset. (Lasd elso iPhone copy-paste nelkul).
  Minden nagyobb vallalat ezt csinalja, tulajdonkeppen minden generaciovaltasnal vagy ujdonsagnal.
  Ennel kicsit problemas lesz a dolog, leven a userek rossz esetben halottak lesznek a hiba megtapasztalasa utan…
 • Frekvency #2
  érdekes, hogy már árulják miközben a neten csak béna számítógépes szarokat találni csak róla.
 • kvp #1
  Az, hogy a vizszintes repulest ugy oldottak meg, hogy a tetejevel elore repul es a fulke meg elfordul, hogy menetiranyba nezzen egy eleg erdekes megoldas. Ennek a mellekhatasa, hogy az egesz jarmu egy korulbelul auto formaju tesztaszuro, belul egy satorvaz vekonysagu femkerettel es elol hatul a gepter es a csomagter helyen rotorokkal. Igy persze autonak lassu, dronnak instabil, repulogepnek meg nem igazan alkalmas es repulesdinamikailag valami hihetetlen instabil. Cserebe az uton lassu, torekeny es sehol nem felel meg a helyi torvenyeknek.