Berta Sándor

Új hangszórót tervezett autókhoz az LG Display

A személygépkocsikba szánt megoldás 2023 első felében kerül kereskedelmi forgalomba.

Az LG Display szakemberei egy új, vibráló és rendkívül vékony, ezért "láthatatlannak" nevezett hangszórót fejlesztettek ki a járművekhez. Az új termék az autók belsejébe építhető be és a segítségével kiválthatók a hagyományos hangszórók. Az úgynevezett Thin Actuator Sound Solutiont az LG Display egy meg nem nevezett globális audio céggel közösen tervezte és alkotta meg.

A rendszer nélkülözi a hagyományos hangszórókba beépített hangtekercseket, mágneseket és hangszórórácsokat. A mérnökök ezek helyett az úgynevezett exciter technológiát alkalmazták, amely a rezgés révén 3D-s, magával ragadó hangélményt nyújt a felhasználóknak. Nincs hozzá szükség ritkaföldfém elemekre, például neodímiumra sem, amelyet általában a hagyományos hangszórókban használnak.


A felhasznált panelek 150 mm hosszúak, 90 mm szélesek és 2,5 mm vékonyak - ezek a méretek nagyjából egy útlevél méretének felelnek meg. Az új fejlesztés súlya 40 gramm. A kompakt méret és forma lehetővé teszi, hogy az autó bármely belső részébe beszerelhető - például a műszerfalba, a tetőkárpitba vagy a fejtámlákba - miközben kiküszöböli az utasok hangminőségének eltéréseit. Az alkalmazott panelek nem teljesen újak, többek között a Sony már 2017-ben bemutatott egy ilyen megoldást az Acoustic Surface OLED TV-k esetében. Az LG az új terméket a 2023-as Consumer Electronics Show kiállítás keretében akarja bemutatni és várhatóan 2023 első felében kerül kereskedelmi forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #4
  azért van olyan vas amiben nem is hallod a menetzaj, még nagy sebesség esetén sem olyan vészesen. Mondjuk ilyen a Rolls Royce vagy esetleg a Lexus bizonyos modelljei.
 • csulok0000 #3
  Mert az autókba olyan fontos a tökéletes hangminőség... Milliárdokat is lehetne rá költeni, akkor sem ér többet mint egy olcsó kínai elemes rádió, mivel az autók menetzaja miatt am is elvesznek - nem csak - a részletek :(

  Persze nem árt ha a rendszer kellő dinamikával rendelkezik a mély hangokhoz, de ott sem kell túl nagy elvárásokat támasztani. Ha igazán minőségi zenét akarunk, akkor egy szigetelt szoba, jól behangolt rendszerrel az igazi.
 • kvp #2
  Igen, ahogy nezem ez egy piezo hangszoro, ami a recsegos-ureges belso burkoloelemeket hasznalja hangvodornek. Ha a paneleket direkt ehhez tervezik, meg akar hasznalhato hangja is lesz. Nem jo, de egy szokol radio tudasat azert biztosan hozza.
 • Ellaberin #1
  Gondolom olyan csodálatos basszusa van, mint egy pléh fedőnek, magasa lehet jó, mivel 99,99%, hogy piezó hangszóró.

  "exciter technológiát alkalmazták, amely a rezgés révén 3D-s, magával ragadó hangélményt" és hangzatos néven - belekeverve a 3D varázsigét - el is adnák a kb piezo-elektromos hangszórókat új találmánynak...
  Azért feltenném még a keresztkérdést: Melyik hangszóró nem a rezgések révén működik?