Berta Sándor

Emodzsi­dzsekit fejlesztett ki a Ford

Az autógyártó javítani akar a sofőrök és a kerékpárosok kommunikációján.

Az egyedi ruhadarab a hátoldalán egyszerűen azonosítható üzeneteket mutat, amelyek a biciklisek után haladó gépkocsivezetőknek jelzi, hogy az illető milyen hangulatban van és milyen közlekedési lépéseket tervez. Az integrált LED-panel megjeleníthet mosolygós/boldog, semleges és szomorú emodzsiarcokat, balra vagy jobbra mutató nyilakat és veszélyre figyelmeztető jeleket. Így egyértelmű lesz például, hogy a kerékpáros hamarosan balra vagy jobbra kanyarodik. A biciklis az adott emodzsikat egy vezeték nélküli távirányítóval fogja aktiválni, az eszközt a drótszamár kormányán helyezik majd el.

A különleges kísérleti dzseki részét képezi a Ford által meghirdetett Share the Road nevű programnak, amely javítani szeretne a járműtulajdonosok és a kerékpárosok közötti kommunikáción, amely közel sem tökéletes. A gyártó virtuális valóság élménnyel is javítani akar a két fél viszonyán. Az úgynevezett WheelSwap lehetővé teszi az autósoknak és a bicikliseknek, hogy egy különleges virtuális valóság szemüveg segítségével a másik perspektívájából is átéljenek közlekedési helyzeteket. Ezáltal modellezhetők a veszélyes szituációk, amelyek a valóságban akár halálosan is végződhetnek. Az Európai Bizottság adatai alapján évente 2000 kerékpáros veszti életét a kontinens útjain.


Emmanuel Lubrani, a Ford Európa Share The Roadért felelős vezetője kijelentette, hogy egy olyan világban élünk és közlekedünk, amelyben a kommunikáció meghatározó. Ennek ellenére túl gyakran dudálnak egymásra a sofőrök és a biciklisek vagy történik a két fél között udvariatlan gesztus. A kerékpárosoknak többnyire le kell venniük az egyik kezüket a kormányról, ha kommunikálni akarnak. Az emodzsidzseki egy általánosan értett kommunikációs eszközt használ az útirány és a hangulat jelzésére, így mindenki megtanulhatja, hogy miként ossza meg másokkal az utat barátságos módon.

Dr. Neil Cohn, a Tilburgi Egyetem Kommunikációs Tanszékének munkatársa hozzátette, hogy az emodzsik a modern nyelv integrált részévé váltak. Függetlenül attól, hogy humorról vagy szarkazmusról van szó, az emodzsikkal gyorsan és egyszerűen fejezhetjük ki magunkat. Az emodzsidzseki, amelyet a Forddal együttműködve fejlesztettek ki, lehetővé teszi a viselőjének, hogy közvetítse az érzelmeit és ezáltal fontos érzelmi kapcsolatot alakíthat ki közte és a többi közlekedési résztvevő között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #2
    Kifejleszteni bazmeg kifejleszteni...
  • Thrawn #1
    A sok emodzsi nyomkodás miatti figyelmetlenség mennyi áldozatot fog követelni? Na meg törvényszerűen jönnek majd a megbuherált cuccok is, pl. kipattanó középső ujjat mutató emodzsi. Ennyit a biztonságról és az udvariasságról.