Berta Sándor

A Galileo teheti bizton­ságosabbá a jövő közlekedését

A rendszer előnye az, hogy nem teszi lehetővé a manipulált vagy hamisított pozíciós adatok továbbítását. Ez fontos a hálózatba kötött autók esetében.

Carlo des Dorides, a prágai székhelyű GSA hivatal igazgatója kiemelte, hogy a műholdjelek sajnos nincsenek titkosítva, így lehetséges a hamisított jelek továbbítása a vevők felé. A Galileo segítségével viszont ez a kockázat kiküszöbölhető. Jelenleg ez az egyetlen navigációs rendszer, amely ilyen funkciót kínál. A szakember hozzátette, hogy ha az autonóm gépkocsik által vett pozíciós adatok nem lennének korrektek, akkor az drasztikus mértékben aláásná az automatizált járművek koncepcióját.

Az alkalmazott módszer egyébként rendkívül egyszerű, a műholdak a pozíciós jelek mellett aláírásokat is küldenek, amelyeket a vevőegységek egy kód segítségével azonosítanak. Amennyiben ezek az aláírások hiányoznak, akkor a vevők felismerhetik, hogy a pozíciós adatok hamisítottak vagy manipuláltak. A GSA igazgatója közölte, hogy az autógyártók már jelezték nekik, hogy érdekli őket az azonosítási eljárás.

A Galileo rendszere még nincs teljesen kész, jelenleg 22 műhold üzemel. A Galileo teljes átadása 2020-ra várható, s Des Dorides rámutatott, hogy a pozíciókat 1 méter és 1,20 méter közötti pontossággal tudja majd meghatározni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #3
  Az egesz mindossze annyibol all, hogy minden muhold az azonositoja es az orajelzese melle kuld egy digitalis alairast is, amivel hitelesiti a uzenetet. Ez lehetove teszi, hogy minden jelet pontosan azonositson a vevo, hogy nem a szomszed pistike vagy az oroszok szorakoznak eppen.

  "Olyankor mi van ha 40cmes pontosságot mutat ? Akkor elromlott a rendszer ?"

  A pontossag a lathato muholdak szamatol fugg. Mindossze arrol van szo, hogy varhatoan nem lonek fel tobb muholdat mint ami az 1-1.2 meteres pontossaghoz kell. Ez a jovoben meg valtozhat ha lesz ra penz es kuldenek fel ujabb muholdakat es romolhat ha nagyon a szelere megyunk a lefedett teruletnek vagy egy szuk volgyben vagyunk. De jelenleg ez a pontossag az amit el akarnak erni.

  Megfigyelesre meg nem alkalmasabb a rendszer mint az osszes eddigi, mert csak par ado muholdbol all. A vevoegysegeg fejlesztoi dontik el, hogy mit tud a keszulekuk. A legegyszerubb egyseg csak kiirja hogy hany muholdat lat es mit gondol hol van eppen. Annyi az extra, hogy az osszes hamis jelet el tudja dobni, mert a digitalis alairasokbol latszik, hogy nem valodiak. A GPS eseten erre nincs mod, mert nincs bennuk alairas csak egy azonosito, amit barmikor be lehet hazudni egy kezben tartott jelhamisito adorol is es mindjart arra hallgat a GPS vevo a valodi muholdak helyett. (ha annak erosebb a jele)

  A jobb GPS vevok egyebkent kezelik az amerikai es az orosz rendszert is, most ez kiegeszulhet az europaival. A menuben egyebkent tobbnyire allithato, hogy melyik muholdakat vegye figyelembe. Idealis esetben ha van eleg hitelesitett muholdjel, akkor a tobbit figyelmen kivul is hagyhatna, igy nem lehetne a vevoegysegeket becsapni. Automata autokhoz ez szerintem egy nagyon hasznos szolgaltatas. (nehogy a megadott cim helyett pl. a tolvajok/rablok altal megjelolt kihalt parkoloba menjen a kocsi)
 • repvez #2
  "a pozíciókat 1 méter és 1,20 méter közötti pontossággal tudja majd meghatározni."

  ez elég jó meghatározás, mintha azt mondaná, hogy hogy 5cmes pontosságú, de 100méteren belül bárhol lehet .
  Olyankor mi van ha 40cmes pontosságot mutat ? Akkor elromlott a rendszer ? mert 1m-nél kisebb nem lehet ?

 • ximix #1
  "az autógyártók már jelezték nekik, hogy érdekli őket az azonosítási eljárás"

  Ingyen infót mindenki szereti. . . .
  Hol tankolsz, melyik boltba jársz vásárolni, x év alatt voltál e szervizben vagy otthon bütykölöd a vasat és még sok érdekes dolgot meglehet tudni . . .
  Ugyan itt tk-s kocsik adatkapcsolati rendszere olcsón eladó . . .